Litera N

#prospect #medicament

Nimesulid 100 mg

Prospect Nimesulid 100 mg

Compozitie
Un comprimat contine nimesulida 100 mg


Forma de prezentare:
Cutie cu 1 blister a 10 comprimate.


Grupa farmacoterapeutica:
antiinflamatorii si antireumatice nesteroidiene.


Indicatii terapeutice

Tratamentul simptomatic al bolii artrozice dureroase si invalidante.


Contraindicatii
- hipersensibilitate la nimesulida, la celelalte componente ale produsului, la acid acetilsalicilic sau la alte antiinflamatoare nesteroidiene.
- Ulcer gastro-duodenal activ.
- Insuficienta hepatica moderata sau severa, alte leziuni hepatice active.
- Insuficienta renala severa.
- Copii sub 16 ani.
- Ultimul trimestru de sarcina si perioada de alaptare.

Sarcina si alaptarea
La om, nu s-a semnalat nici un efect malformativ specific, totusi sunt necesare studii epidemiologice suplimentare pentru stabilirea sigurantei utilizarii nimesulidei in primele 2 trimestre de sarcina. in timpul ultimului trimestru de sarcina, toate inhibitoarele sintezei prostaglandinelor pot induce toxicitate cardiopulmonara fetala (hipertensiune pulmonara cu inchiderea prematura a canalului arterial) si renala, iar la sfarsitul sarciniii pot determina prelungirea timpului de sangerare la mama si nou-nascut. Ca urmare, administrarea AINS este contraindicata in timpul ultimului trimestru de sarcina, iar in primele 2 trimestre se va face cu prudenta, dupa evaluarea raportului risc potential fetal/beneficiu terapeutic matern.

In absenta studiilor adecvate, administrarea nimesulidei este contraindicata in timpul alaptarii.


Doze si mod de administrare

Produsul este destinat administrarii la adulti si copii peste 16 ani.
Doza uzuala este de 200 mg nimesulida (2 comprimate Nimesulid 100 mg) pe zi, administrate oral, fie intr-o singura priza, fie in doua prize a cate 100 mg nimesulida (un comprimat Nimesulid 100 mg), dimineata si seara.
Comprimatele trebuie inghitite intregi, nesfaramate, cu un pahar cu apa, dupa mese.


Reactii adverse
S-au raportat tulburari gastro-intestinale, cum sunt grata, epigastralgii, dureri abdominale, diaree si constipatie; foarte rar, cazuri de ulcer; pot sa apara hemoragii digestive, a caror frecventa este dependenta de doza.
Nimesulida poate produce foarte rar reactii adverse hepatice grave, mergand de la cresteri ale transaminazelor, pana la hepatita acuta fulminanta cu deces.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea