Litera M

#prospect #medicament

Maleat de ergometrina, solutie injectabila

Prospect Maleat de ergometrina, solutie injectabila

Indicatii:
Profilaxia si controlul metroragiilor post-partum, involutie uterina imperfecta, retentie de lohii; hemoragii in cursul operatiilor cezariene, metroragii post-abortum, meno- si metroragii grave.

Doze si mod de administrare:
Injectabil intramuscular: 0,2-0,4 mg ergometrina maleat; inj. intravenoasa: 0,1-0,2 mg ergometrina maleat; la nevoie, se poate repeta dupa 1 ora; intern 0,2-0,8 mg ergometrina maleat de 3 ori/zi.

Compozitie
Fiecare mililitru solutie injectabila contine 0,2 mg maleat de ergometrina si excipienti: acid ascorbic, acetonbisulfit de sodiu, glicerol, alcool etilic, p-hidroxibenzoat de metil, hidroxid de sodiu 1M pentru corectare pH, apa pentru preparatele injectabile.

Grupa farmacoterapeutica Ocitocice, alcaloizi din ergot, codul ATC: G02AB03

Contraindicatii
Sarcina, travaliu (pana la degajarea umarului), alaptare, toxemie, IH grava.

Atentionari:
Prudenta in HTA, bolile vasculare obliterante (angina pectorala, arterite periferice, infectii, boli hepatice, boli renale, deficit de pompa cardiaca.

Masuri de precautie
Alcaloizii din ergot pot determina aparitia ergotismului la copii (intoxicatia cronica) daca este folosit la mama in doze mai mari decat cele recomandate sau pentru o perioada mai lunga de timp. Excipientul para-hidroxibenzoat de metil poate provoca reactii alergice (chiar intarziate) si, in mod exceptional, bronhospasm. Excipientul acetonbisulfit de sodiu poate provoca rar reactii de hipersensibilitate grave si bronhospasm.

Interactiuni
Administrarea concomitenta cu anestezice generale (mai ales halotan) duce la potentarea efectului vasoconstrictor periferic. Administrarea concomitenta cu medicamente vasoconstrictoare sau cu prostaglandine duce la potentarea efectelor acestora. Asocierea cu bromocriptina sau cu alti alcaloizi din ergot rareori poate determina hipertensiune arteriala, infarct miocardic, crize de apoplexie. Alcaloizii din ergot pot induce vasospasm coronarian, scazand astfel efectul nitroglicerinei si al altor antianginoase. in acest caz este necesara cresterea dozelor de nitroglicerina sau de agent antianginos, iar daca este necesar, chiar administrarea intracoronariana de nitroglicerina Fumatul excesiv in timpul tratamentului cu ergometrina poate duce la potentarea efectului vasoconstrictor.

Reactii adverse:
Dozele mari pot provoca greata, voma, dureri pelviene, HTA trecatoare; injectia intravenoasa rapida (in mai putin de 1 minut) poate produce HTA brusca (chiar accidente cerebro-vasculare), parestezii, ameteli, cefalee, tinitus, palpitatii, dureri precordiale, dispnee, sudoratie; rareori eruptii cutanate.

Pastrare
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. A se pastra la temperaturi intre 2`C-8`C, in ambalajul original. 3 A nu se utiliza dupa data expirarii inscrisa pe ambalaj. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.

Ambalaj
Cutie cu 5 fiole din sticla incolora, a cate 1 ml solutie injectabila, prevazute cu inel de rupere sau cu punct de rupere Cutie cu 10 fiole din sticla incolora, a cate 1 ml solutie injectabila, prevazute cu inel de rupere sau cu punct de rupere

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si Fabricantul S.C. ZENTIVA S.A., B-dul Theodor Pallady nr. 50, Sector 3, 032266, Bucuresti, Romania

Data ultimei verificari a prospectului Aprilie 2013

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea