Prospect Luminity

Compozitie
Luminity este o solutie injectabila sau perfuzabila (picurare in vena) care contine microsfere (bule de gaz foarte mici) de perflutren gazos, ca substanta activa.

Actiune terapeutica

Inainte de activare, Luminity contine un gaz, numit perflutren, si o solutie de substante grase, numite fosfolipide. Dupa activare, medicamentul contine microsfere de perflutren gazos intr-un strat de grasime alcatuit din fosfolipide. Microsferele de perflutren sunt utilizate ca substanta de contrast pentru ecocardiografie pentru ca, atunci cand se utilizeaza ultrasunete, acestea genereaza ecouri foarte diferite fata de tesuturile inconjuratoare. Dupa injectarea Luminity, aceasta ajunge la inima prin intermediul venelor. La ecocardiografie se obtine astfel un contrast mai bun intre zonele in care au patruns bulele de gaz (de exemplu, camerele inimii) si tesutul inconjurator. Gazul este apoi eliminat prin plamani.

Indicatii

Luminity se utilizeaza numai pentru diagnosticare. Este o substanta de contrast (un medicament care creste vizibilitatea structurilor interne ale organismului la testele imagistice). Luminity este folosit la adulti pentru a obtine o imagine mai clara a camerelor inimii, in special a ventriculului stang, la ecocardiografie (test de diagnosticare prin care, cu ajutorul ultrasunetelor, se obtine o imagine a inimii). Luminity se administreaza pacientilor suspectati de sau diagnosticati cu boala coronariana (obstructia vaselor sanguine care alimenteaza muschiul cardiac), cand imaginea obtinuta cu ajutorul ecocardiografiei fara contrast nu este optima. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare

Luminity se administreaza numai de catre medici cu pregatire in efectuarea si interpretarea imaginilor obtinute cu ajutorul ecocardiogramelor de contrast, in spitale sau clinici unde exista echipamente de resuscitare adecvate, in cazul unor afectiuni cardiace sau pulmonare sau a unor reactii alergice. Inainte de utilizare, Luminity trebuie activat prin utilizarea unui dispozitiv mecanic de agitare numit Vialmix, care este furnizat medicilor care trebuie sa prepare medicamentul. Astfel, se asigura o agitare corecta a medicamentului, suficient de mult timp, pentru a se obtine o „dispersie” a microsferelor de perflutren gazos, de marime adecvata, pentru a se obtine o imagine de buna calitate. Medicamentul se administreaza apoi intravenos, fie sub forma de injectare in „bolus” (se injecteaza toata substanta o data), fie sub forma de perfuzie, dupa diluarea sa. Modul de administrare si doza pentru Luminity depind de tehnica utilizata pentru ecocardiografie. Pentru informatii complete, a se consulta Rezumatul caracteristicilor produsului (care face parte, de asemenea, din EPAR).

Contraindicatii

Luminity nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la perflutren sau la oricare alt ingredient al acestui medicament.

Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Luminity (observate la 1 pana la 10 pacienti din 100) sunt durerea de cap si eritemul facial (inrosirea fetei). De asemenea, pacientii pot dezvolta o reactie alergica severa la Luminity si trebuie monitorizati indeaproape. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Luminity, a se consulta prospectul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea