Oscar

#oscar 2009 #controverse #absenti #angelina jolie #brad pitt

Oscar 2009 - controverse si mari absenti

Nici nu au fost anuntate bine nominalizarile la cea de-a 81-a editie a premiilor Oscar, ca deja alegerile facute de membrii Academiei Americane de Film au starnit un val de controverse si nemultumiri.

Nominalizarile anuntate ieri, 22 ianuarie, de actorul Forest Whitaker si presedintele AMPAS, Sid Ganis, sunt cel putin surprinzatoare. Unii actori sau regizori au fost complet ignorati de Academie, in timp ce altii s-au strecurat pe lista nominalizatilor fara sa fi bifat vreo prestatie memorabila in 2008.

heath ledgerS-a speculat pana ieri ca Academia Americana de Film (AMPAS) ar fi putut include filmul lui Christopher Nolan, The Dark Knight, la categorii importante precum “cel mai bun film” sau “cel mai bun regizor” din dorinta de a castiga la capitolul audiente. Ceremonia de decernare a Oscarurilor de anul trecut a avut cea mai scazuta audienta din istoria faimoaselor premii, numai 32 de milioane de oameni au urmarit gala.

Insa membrii academiei au decis altfel. The Dark Knight a primit opt nominalizari , sapte la categorii tehnice, mai putin importante si una la sectiunea “cel mai bun actor in rol secundar” pentru Heath Ledger, favorit de altfel la castigarea unui Oscar, mai ales dupa ce a primit recent si un Glob de Aur post-mortem.

AMPAS a gasit totusi, o alta modalitate de a incerca revitalizarea audientelor in noaptea Oscarurilor: includerea pe lista nominalizatilor la categoriile “cel mai bun actor in rol principal” si, respectiv, “cea mai buna actrita in rol principal”, a celui mai vanat cuplu de celebritati al momentului – Brad Pitt si Angelina Jolie.

Am incercat sa gasesc o motivatie logica in spatele acestei alegeri controversate, dar singura explicatiechangeling posibila care imi vine in minte este ca Academia mizeaza probabil pe faptul ca prezenta Brangelinei pe covorul rosu va fi suficienta pentru saltarea considerabila a numarului de telespectatori la Oscar 2009 . Nu stiu ce face Brad in The Curious Case of Benjamin Button (din trailer nu-mi dau seama daca merita un Oscar sau o Zmeurica), dar Angie a sa nu este de Oscar cu rolul din Changeling.

Nu imi dau seama cu ce i-a impresionat Angelina pe membrii votanti, daca a fost nominalizata pentru figura ei inexpresiva si uratita mentinuta pe tot parcursul filmului sau detasarea (nu in sensul bun) cu care joaca sau poate pentru rujul strident de rosu care contrasteaza puternic cu personajul sau poate pentru accesele de plansete cascada cand Jolie nu face altceva decat sa repete obsesiv de sute ori o unica replica “I want my son back”. Nu ma intelegeti gresit, Changeling este un film bun si de vazut. Nu am nimic nici cu Angelina Jolie, dar in Changeling e o prezenta fantomatica si neconvingatoare, departe de figura de luptatoare pe care incearca sa ne-o vanda Eastwood.

Mari absenti la Oscar 2009

revolutionary roadIn ciuda rolului din Revolutionary Road, Leonardo DiCaprio pare ca nu este suficient de simpatic pentru o nominalizare la Oscar, cel putin nu la fel de simpatic ca Brad Pitt. Anul acesta nici macar Clint Eastwood, care ar fi meritat cel putin o nominalizare pentru performanta din Gran Torino, nu a fost pe placul membrilor AMPAS, regizorul lui Changeling si vedeta din Titanic fiind marii absenti de la premiile Oscar 2009.

Alte doua actrite au fost lasata pe dinafara listei nominalizatilor: britanicele Sally Hawkins si Kristin Scott Thomas. Hawkins a fost recompensata de curand cu un Glob de Aur pentru rolul din filmul Happy-Go-Lucky, insa nu a fost considerata demna de o nominalizare la Oscar.

Regizorul peliculei The Wrestler, Darren Aronofsky, a fost si el ocolit de voturile membrilor Academiei. Singura nominalizare importanta a lui The Wrestler este cea pentru categoria “cel mai bun actor in rol principal”, unde Mickey Rourke este favorit. Dar misterioase sunt caile Hollywood-ului si mai ales ale strategiilor de marketing din cetatea filmului...

Topul nominalizarilor la Oscar 2009

Iata cum arata topul filmelor nominalizate la premiile Academiei Americane de Film de anul acesta:

The Curious Case of Benjamin Button - 13 nominalizari
Slumdog Millionaire - 10 nominalizari
The Dark Knight - 8 nominalizari
Milk - 8 nominalizari
WALL-E - 6 nominalizari
Doubt - 5 nominalizari
Frost/Nixon - 5 nominalizari
The Reader - 5 nominalizari
Changeling - 3 nominalizari
Revolutionary Road - 3 nominalizari
The Duchess - 2 nominalizari
Frozen River - 2 nominalizari
Iron Man - 2 nominalizari
Wanted - 2 nominalizari
The Wrestler - 2 nominalizari

Urmareste trailerul filmului The Curious Case of Benjamin Button.



Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele