Oscar

#slumdog millionaire #the curious case of benjamin button #nominalizari #predictii #oscar 2009

Si Oscarul merge la... (partea I)

Acestea sunt cuvintele pe care le rostesc prezentatorii premiilor Oscar atunci cand inmaneaza un trofeu. Nominalizarile la Oscar 2009 au fost anuntate in urma cu o saptamana si tot atunci au inceput si speculatiile sau predictiile, cum ne place sa le numim. De la criticii avizati din presa de specialitate la simpli cinefili, toata lumea vehiculeaza la tv, radio sau in blogosfera numele filmelor sau ale actorilor si actritelor care vor pleca de la gala Oscarurilor cu mult ravnitele statuete.

Si pentru ca este amuzant sa faci pariuri cu prietenii si sa-ti dai cu presupusul pe tema Oscarurilor, ne-am gandit s-o facem si noi si va lansam provocarea de a va alatura dezbaterii aici. Astazi va prezentam o parte din predictii, urmand sa revenim cu partea a doua a articolului saptamana viitoare.

Slumdog Millionaire Vs. The Curious Case of Benjamin Button

slumdog millionaireLa categoria “cel mai bun film” sunt nominalizate Slumdog Millionaire, The Curious Case of Benjamin Button, Frost/Nixon, Milk si The Reader. Favorite sunt primele doua pelicule in conditiile in care au dominat toate premiile din industria cinematografica acordate de la inceputul acestui an.

Sunt slabe sanse ca Academia sa-si indrepte voturile spre Milk (o biografie oarecum martirizanta a activstului politic Harvey Milk) sau The Reader (o drama plasata in Germania postbelica). Eu personal pariez pe Benjamin Button, pentru ca nu cred ca membri traditionalisti ai Academiei vor vota pentru o poveste cu si despre indieni.

Ceea ce ma duce imediat cu gandul la categoria “cel mai bun regizor”. Mergand pe schema Oscarului compensatoriu, daca The Curious Case of Benjamin Button castiga la “cel mai bun film”, atunci Slumdog Millionaire va iesi invingator la “regizor” si Danny Boyle va lua trofeul in Anglia.

Meryl Streep sau Kate Winslet

Toata lumea stie cat de ghinionista este Meryl Streep cand vine vorba de Oscar. Actrita are deja doua statuete in palmares, dar si mult mai multe nominalizari: 15 la numar. Si din nou s-ar putea sa kate winsletintervina simtul “politically correct” al Academiei si s-o premieze pe Streep pentru rolul din Doubt.

Singura concurenta pe masura lui Meryl la sectiunea “cea mai buna actrita in rol principal” este Kate Winslet, si ea nominalizata la Oscar de 6 ori, de la Titanic incoace, dar niciodata castigatoare. Actrita britanica a castigat doua Globuri de Aur anul acesta si majoritatea cinefililor inclina balanta in favoarea ei.

Cum prestatiile celor doua actrite sunt absolut naucitoare, eu i-as da Oscarul lui Kate Winslet pentru rolul din The Reader si nu doar pentru ca se dezbraca din nou pe ecran, ci pentru ca reuseste sa compuna o partitura uimitor de umana pentru personajul pe care il joaca. Oricum ar fi, Oscarul nu va ajunge sigur la Anne Hathaway sau Angelina Jolie.

Il va face Mickey Rourke K.O. pe Sean Penn?

“Cel mai bun actor in rol principal” este una din categoriile greu de prezis. Ok, in coltul din dreapta il sean pennavem pe Mickey Rourke, a carui performanta actoriceasca in The Wrestler l-a scos din conul de umbra in care intrase de ani buni si i-a adus un Glob de Aur, iar in coltul opus se afla Sean Penn, pur si simplu perfect in rolul activistului gay Harvey Milk. Pot doar sa presupun ca meciul se va da intre cei doi, dar ramane de vazut cine pe cine va face K.O. Majoritatea il da castigator pe Rourke, pentru ca Penn, desi fenomenal in Milk, mai are un Oscar la activ acordat in 2004 pentru Mystic River.

Nu cred ca Brad Pitt are vreo sansa la Oscar (nu in acest an cel putin), iar Frank Langella, desi foarte bun in Frost/Nixon, si Richard Jenkins, excelent in The Visitor, nu stau nici ei mai bine.

Heath Ledger si Penelope Cruz – favoriti la Oscarul pentru “rol secundar”

Un lucru este sigur in ceea ce priveste Oscarurile din acest an: Heath Ledger va triumfa la categoria “cel mai bun actor in rol secundar” pentru rolul Joker din The Dark Knight. Pentru cine nu a vazut inca filmul, va spun doar ca Ledger este uimitor sub masca de asasin psihopat, inteligent si flamboaiant, cu inclinatie pentru show si explozii exagerate. Heath a fost recompensat post-mortem cu un Glob de Aur pentru acest rol (si nu pentru valul de simpatie cauzat de moartea sa prematura, asa cum spun gurile rele), deci probabil nici Oscarul nu-l va ocoli.

Rivalii lui Ledger sunt Josh Brolin, nominalizat pentru Milk, Philip Seymour HoffmanDoubt, Robert heath ledgerDowney Jr.Tropic Thunder si Michael ShannonRevolutionary Road. Cum rolurile lui Brolin si Shannon sunt prea “secundare” (aparatiile lor pe ecran sunt destul de scurte), iar Downey Jr. joaca intr-o comedie (si se stie ca Academia prefera sa premieze prestatiile dramatice), singurul concurent serios pentru Heath Ledger este Philip Seymour Hoffman, care insa, are deja un premiu Oscar din 2005 pentru Capote.

Nu la fel de usor de prevazut este numele celei care va iesi invingatoare la categoria “cea mai buna actrita in rol secundar”. Aici concurenta este mult mai stransa. Favorite par a fi pana acum Penelope Cruz pentru Vicky Cristina Barcelona si Viola Davis pentru Doubt. Dar si Taraji P. Henson si Marisa Tomei dau viata in The Curious Case of Benjamin Button si, respectiv, The Wrestler, unor personaje puternice si complexe. Henson joaca rolul mamei adoptive a lui Benjamin Button, in timp ce Tomei intra in pielea unei stripteuze nevoita sa-si creasca singura copilul.

Penelope Cruz ar putea lua Oscarul, mai ales ca Academia are tendinta de a se revansa pentru greselile trecutului: in 2007, actrita spaniola a fost trecuta cu vederea pentru rolul din Volver, Oscarul ajungand in cele din urma la Jennifer Hudson (Dreamgirls).

Sau poate membri AMPAS vor incerca din nou sa fie “politically correct” si vor acorda trofeul unei actrite de culoare (mai ales in contextul in care la Casa Alba se afla primul presedinte Afro-American din istoria SUA). Oricum ar fi, Marisa Tomei si Amy Adams (Doubt) nu prea au sanse la o statueta, mai ales ca actrita din The Wrestler are deja un Oscar, acordat in 1993 pentru My Cousin Vinny.

A doua parte a articolului va fi publicata saptamana viitoare.

Urmareste trailerul filmului The Curious Case of Benjamin Button.



Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele