Terapii alternative

#iarna #frig #metode incalzire #incalzire corporala

6 ponturi geniale pentru a-ti incalzi corpul in zilele friguroase de iarna

Zilele friguroase de iarna nu sunt tocmai o placere, chiar daca incerci sa te infofolesti bine inainte sa iesi din casa. Stiai ca poti pierde pana la 30% din caldura corpului numai prin zona golasa a gatului si a capului? Asa apare senzatia de frig, incepi sa dardai si sa te visezi langa o soba incalzita. Nu ar trebui sa te lasi invins de frig iarna aceasta! Chiar daca iti vine greu sa crezi, sunt cateva modalitati geniale prin care poti combate senzatia de frig.

1. Poarta o calciula din polar

Materialul polar este cea mai buna alegere iarna, deoarece este gros si respinge frigul. In locul unei caciuli din lana, care permite pierderea caldurii corporale, alege sa porti o caciula din polar, care acopera bine si urechile (pielea urechilor este foarte subtire, de aceea simti ca iti ingheata rapid). La fel de util ar fi daca haina ta ar avea o captuseala din polar sau daca ti-ai acoperi gatul cu un fular din material polar.

2. Pastreaza o temperatura moderata in casa

Cand afara este ger, ai tendinta de a mari temperatura din casa, pentru a te incalzi. Gresit, spun specialistii. O temperatura ridicata in casa nu face altceva decat sa-ti amplifice senzatia de frig atunci cand iesi in gerul de afara. Conform medicului chirurg vascular John Scurr, de la Spitalul Universitar din Londra, Anglia, trecerea de la cald la frig determina contractarea vaselor de sange si impiedica sangele sa vascularizeze corect extremitatile corpului.

De obicei, degetele de la maini si cele de la picioare au cel mai mult de suferit, deoarece le simti amortite si au o culoare vinetie. Uneori, aceste simptome tradeaza sindromul Raynaud.

Pentru a preveni socul termic la care este supus organismul, incearca sa pastrezi in casa o temperatura de 18-20 de grade Celsius chiar si pe timpul iernii.

3. Bea ceai si cafea fara cofeina

Ai impresia ca o cafea sau un ceai fierbinte te va incalzi cand afara este frig? Pe moment da, dar odata ce termini bautura, senzatia de frig se va instala si mai repede. De ce? Foarte simplu: cofeina din ceai sau cafea favorizeaza pierderea caldurii corporale, intrucat blocheaza contractarea vaselor de sange. Cand acestea raman dilatate, corpul pierde caldura mult mai usor. Un truc genial pentru a te incalzi ar fi sa consumi cafea decofeinizata sau ceai decofeinizat.

4. Plimba mainile pe langa corp

Probabil ca ai tendinta de a baga mainile in buzunar cand este frig afara, dar trebuie sa stii ca acest gest duce la pierderea caldurii, iar senzatia de frig la nivelul mainilor apare negresit, intrucat circulatia sangelui in extremitati este ingreunata.

Pentru a-ti incalzi mainile, incearca sa le plimbi pe langa corp. In acest fel, imbunatatesti fluxul de sange de la nivelul lor, dar nu uita sa le protejezi cu manusi.

5. Misca-ti picioarele inainte sa te ridici din pat

In unele dimineti, desi este cald in casa, poti avea o senzatie acuta de frig atunci cand te ridici din pat. Ceea ce trebuie sa faci pentru a te incalzi este sa-ti misti degetetele de la picioare si sa le intinzi, apoi sa misti in sens circular laba piciorului, intai spre stanga de cateva ori, apoi spre dreapta (sau invers). Astfel, iti pui sangele in miscare si te incalzesti rapid.

6. Consuma mai multe proteine

In timpul digerarii proteinelor, temperatura corpului creste mai mult decat in timpul digerarii carbohidratilor. Consuma proteine la micul dejun si la masa de pranz, pentru a te simti excelent toata ziua!

Sursa foto: wallpapershdin.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare