"In cea de-a doua semifinala, s-a observat ca patru dintre cele sase jurii au plasat toate cinci dintre celelalte tari in Topul lor cinci (tinand cont ca nu au putut vota pentru ei insisi); un juriu a votat pentru aceleasi cinci tari in Top 6; iar ultimul dintre cele sase jurii a plasat patru dintre celelalte tari in Top 4 si pe a cincea in Top 7", spune EBU.
Astfel, patru dintre cele sase state au primit cate 12 puncte, numarul maxim care poate fi acordat.
"Modelul in cauza a fost detectat ca neregulamentar de catre partenerul paneuropean de vot si recunoscut de Independent Voting Monitor, deoarece cinci dintre aceste sase tari au fost clasate in afara Top 7 de catre juriile din alte 15 tari care au votat in aceeasi semifinala (care a inclus trei dintre cele considerate Big Five: Germania, Spania si Regatul Unit). In plus, patru dintre cele sase tari s-au clasat in primele sase dintre celelalte 15 tari care au votat in aceasta semifinala. O neregula de asemenea amploare in ceea ce priveste modelul de vot al juriului este fara precedent", mentioneaza EBU intr-un comunicat, potrivit News.ro.
EBU invoca Regulamentul Eurovision Song Contest si instructiunile oficiale de vot ale Concursului, potrivit carora daca voturile juriilor nationale prezinta modele de vot neregulamentare (dupa cum poate fi detectat de Partenerul de vot paneuropean si recunoscut de Monitorul Independent de Votare), supervizorul executiv al ESC are dreptul de a elimina voturile in cauza pentru alocarea clasamentelor si de a le inlocui cu un rezultat agregat substitut calculat automat pentru a determina rezultatul final al acestor tari in a doua semifinala, scrie antena3.ro.