IT & C

Televiziune, internet & telefonie

Industria de cablu se transforma. Nu mai sint companii de cablu, ci companii care ofera servicii de comunicatii Triple-Play: divertisment, comunicare, informare (televiziune, internet, telefonie). Richard Anderson, director general (CEO) UPC Romania, ne-a oferit un interviu, imediat dupa preluarea companiei Astral.
Starea cablului

Cred ca vor continua sa apara noi canale de televiziune, iar cele existente vor face tranzitia catre emisia digitala, ceea ce le va permite sa difuzeze mai multe programe TV . Acest lucru se intimpla deja in tarile occidentale , iar Romania urmeaza indeaproape aceste tendinte. In Romania, in acest moment, exista o mare varietate de posturi TV, insa exista inca tipuri de programe de televiziune care nu se regasesc in oferta actuala. Nu cred ca mai multe canale TV ar insemna un progres, ci diversificarea profilelor posturilor TV. Nu cred ca mai mult inseamna automat si mai bine.

Cum se scot banii

Industria de comunicatii are nevoie de un climat care sa-i permita amortizarea investitiilor intr-o perioada rezonabila de timp. Acest lucru se realizeaza prin cresterea veniturilor populatiei, la rindul lor dependente de cresterea economiei.

Grila

Compania noastra decide componenta grilei de programe luind in calcul, in afara de calitatea tehnica a transmisiei, preferintele clientilor sai. Anual, UPC comanda companiei GfK studii de piata care releva preferintele clientilor sai. Sintem o companie condusa de clienti. Ni se intimpla sa vedem oameni care cred ca au o idee excelenta pentru un nou post de televiziune. Clientul este, in final, cel care ia decizia daca un post ramine in grila de programe sau nu.

Investitiile

Cresterea este importanta in orice domeniu. Industria de comunicatii insa are nevoie de infuzii constante de capital (capital-intensive) pentru modernizarea infrastructurii.UPC Romania a reinvestit peste 95% din profitul sau in cei peste 12 ani de cind a venit in Romania. Toate noile servicii de comunicatii (Internet, telefonie, televiziune digitala) sint posibile datorita investitiilor constante in infrastructura. Este important ca guvernul sa inteleaga acest lucru si sa sprijine prin mijloace specifice crearea de infrastructura de comunicatii la standarde internationale . Industria romaneasca de comunicatii prin cablu are nevoie de circa un miliard de dolari pentru a ajunge la nivelul industriilor similare din Europa occidentala.

Piata romaneasca

O economie in crestere, forta de munca instruita si capabila sa faca fata standardelor de munca occidentale si cererea pietei pentru tehnologii noi.

Adaptarea

Desigur, insa nu mi-a fost deloc greu, deoarece si romanii cu care lucrez sint foarte implicati in viata comunitatii. UPC Romania a creat parcuri de role in mai mult orase, parcuri de joaca pentru copii, ne-am implicat in sustinerea unor festivaluri de muzica, poezie, sprijinim excelenta scolara, iar angajatii UPC participa voluntar la renovarea si amenajarea parcurilor si spatiilor de joaca create de UPC.

Romania vazuta intr-un cincinal

Dupa ce am petrecut aici mai mult de cinci ani de zile, Romania a devenit a doua casa pentru mine. Am fost martorul dezvoltarii rapide a tarii si cred ca progresele sint remarcabile. Ma bucur ca am putut face lobby pentru intrarea Romaniei in NATO, in 2002 si 2003, in calitate de membru al Board-ului Camerei de Comert Americane in Romania. Cred ca viitorul ne va aduce multe oportunitati si satisfactii, atit pentru mine si compania mea, cit si pentru Romania.

Comparatie romano-americana

Este dificil, americanii au cablu de aproximativ 60 de ani, in vreme ce in Romania putem vorbi despre cablu de doar 13-14 ani. In SUA, serviciul obisnuit furnizat de compania de comunicatii prin cablu este Triple-Play (video, date, voce). Consumatorul american are, in medie, de ales intre circa 100 de canale TV. Probabil ca Romania va ajunge din urma oferta de canale TV americane in 5-6 ani. Poate cea mai importanta diferenta dintre Romania si Statele Unite este aceea ca in SUA clientii au mult mai multe optiuni de divertisment, in afara de televiziunea prin cablu si Internet: exista televiziunea prin satelit, teatre, cinematografe, chiar si in orasele mici. In medie, un american petrece in fata televizorului 5-6 ore pe zi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele