IT & C

Ce nu poate sa faca Internetul

"Este imposibil ca vechile prejudecati si ostilitati sa mai existe atat timp cat un instrument atat de puternic a fost creat pentru a schimba idei si informatii intre oameni si culturile de pe pamant". Aceasta afirmatie apartine epocii victoriene si se referea la lansarea in 1858 a primului telegraf transatlantic. Acest punct de vedere este foarte actual in momentul de fata referitor la noile tehnologii si in special la Internet. Biotehnologia, la aparitia ei, reprezenta o solutie miraculoasa ce va eradica foamea pe Glob. Descifrarea secventei genomului uman era promisiunea pentru eradicarea cancerului si a celorlalte boli. Optimismul care a inconjurat Internetul a oferit posibilitatea unui cyberguru sa se lanseze in afirmatii exuberante precum aceea ca Internetul va preveni razboaiele, va reduce poluarea si va combate diferite forme de inegalitate . Oricum, Internetul este suficient de tanar pentru a inspira asemenea idealuri inalte.
Pacea
Cativa "savanti" de la MIT (Massachussetts Institute of Technology) au declarat ca poten-tialul Internetului este acela de a aduce pacea, a reduce poluarea si a elimina inegalitatile dintre oameni. Un guru, Nicholas Negroponte, a declarat ca multu-mita Internetului copiii viitoru-lui ,nu vor sti ce inseamna nationalismul". Colegul sau, Michael Dertouzos, a scris despre comunicatiile digitale ca vor aduce pace si vor ajuta ca viitorul sa nu mai fie umbrit de conflictele nationaliste. Ideea care sta in spatele acestor de-claratii este aceea ca Internetul va ajuta oamenii sa comunice intre ei, facand in asa fel incat posibilele ne-inte- legeri din-tre popoare si nati-uni sa nu mai fie de actualitate. La fel ca alte noi tehnologii, la inceputul se-colu-lui XX avi-oane-le erau privi-te ca instrumente ale pacii prin promovarea comunicatiilor internationale. In plus, o alta idee care acum pare amuzanta era aceea ca razboaiele nu vor mai avea loc deoarece orice armata era vulnerabila la atacul din aer. De asemenea, dupa primul razboi mondial introducerea radioului a avut un efect important asupra oamenilor si s-a incercat promovarea ideii ca acest instrument va aduce pace. Greseala celor care vad viitorul in roz din perspectiva tehnologi-ca este aceea ca razboaiele sunt cauzate de comunicarea de-fectuoasa ce duce la neintelegeri intre oameni. Totusi este evident la o simpla trecere in revista asupra site-urilor Internetului ca acesta nu numai ca nu aduce pacea, dar poate promova intoleranta si abuzurile. Spre exemplu, site-urile fundamentalistilor islamici care contin chiar si mutilari sau decapitari in direct sustin aceasta idee. In plus, mai pot fi gasite site-uri porno in care copiii sunt maltratati si, cu toate ca sunt ilegale si vanate de politie, ele sunt extrem de populare pentru un anumit tip de oameni. Ca la fiecare noua tehnologie este foarte probabil ca in razboiul viitorului Internetul sa fie una dintre cele mai importante arme in mana soldatilor.
Energia si poluarea
O alta idee este cea lansata de Centrul pentru Energie si Solutii Climatice din Washington care s-a bazat pe datele oferite de un studiu al consumului de energie facut intre anii 1997-1998. Cu toate ca economia americana a cunoscut o crestere de 9 la suta in acesti doi ani, cantitatea de energie con-su-mata a ra-mas aceeasi dato-rita faptului ca ,hartia si CD-urile au fost transformate in documente digi-tale, iar cel mai puternic mijloc de transport al informatiei a fost cablul optic". Alti entuziasti au luat de buna aceasta afirmatie si au pus tot felul de reclame de genul: ,Cumparati on-line - salvati Pamantul". Este evident ca a cumpara on-line este mult mai putin poluant decat a te duce cu masina pana la un magazin si a-ti face cumparaturi de acolo. Totusi, marfa trebuie livrata acasa, astfel incat ea va sosi cu un camion care daca circuitul este optimizat va cara cumparaturile pentru cateva zeci de familii la aceeasi cursa. De asemenea, citirea ziarelor, a revistelor sau a cartilor on-line este mult mai eficienta decat tiparirea si transportarea lor fizica. Multe dintre lucrurile care se fac on-line sunt mult mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie decat cele din lumea reala, cu conditia ca acestea sa le inlocuiasca pe cele din a doua categorie. Internetul ofera posibilitatea oricui de pe Mapamond sa cumpere o carte din Statele Unite, din Europa sau Asia. Transportul cartii pana la destinatar este mult mai poluant decat era inainte cand singura librarie vizitata era cea de la coltul strazii. In plus, din ce in ce mai multe birouri si case sunt conectate la Internet, milioane de PC-uri, imprimante, servere si alte accesorii sunt tot timpul on-line, consumand cantitati impresionante de energie. Doar in Statele Unite 8 la suta din consumul de electricitate total se datoreaza computerelor conectate la Internet.
Inechitatile sociale
Reducerea inegalitatilor intre oameni, o alta tema a celor care vad viitorul roz al Internetului, este o teza falsa. Conceptul de ,digital divide" a fost inventat tocmai pentru a sublinia diferentele si inechitatile sociale dintre cei ce au si cei ce nu au acces la Internet. Practic acesta devine un factor mult mai puternic de diferentiere intre bogati si saraci decat orice a fost inventat pana acum. Chiar in lumea civilizata oamenii saraci care nu au acces la Internet sunt defavorizati in fata celorlalti.





Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele