IT & C

America isi pastreaza pozitia dominanta asupra Internetului

La Tunis s-a deschis, ieri, cea mai mare reuniune internationala organizata vreodata sub egida ONU - Summitul Mondial al Societatii Informatiei -, la care sunt prezenti nu mai putin de 23.000 de participanti, din 170 de tari, inclusiv 50 de sefi de stat si guvern, care vor dezbate, timp de trei zile, probleme legate de "fractura digitala" dintre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare, ca si controlul asupra Internetului, institutie fara de care lumea de astazi ar fi de neimaginat. Cum releva, intr-un articol pentru "Washington Post", secretarul general al ONU, Kofi Annan, prezent, de altfel, la reuniune, Internetul a devenit agentul unor schimbari revolutionare in domeniile economic, politic, al educatiei si sanatatii, al jurnalismului, practic in toate sferele de activitate. ,Suntem martorii doar a inceputului beneficiilor pe care Internetul le poate asigura: pentru victimele dezastrelor economice - sprijin mai rapid si mai bine coordonat; pentru saracii din zonele indepartate ale planetei - informatii medicale care le pot salva viata; pentru cei care traiesc sub regimuri opresive - acces la informatii necenzurate, ca si posibilitatea de a da glas nemultumirilor lor si a cere ajutor", arata inaltul demnitar al Natiunilor Unite.
Din cele 6 miliarde locuitori ai planetei, un miliard - racordati la retea
Din pacate insa exista mari inegalitati in privinta accesului la reteaua informatizata mondiala. Din cele sase miliarde de locuitori ai planetei, doar un miliard beneficiaza de acest acces. Pe ansamblul populatiei mondiale, doar 14 la suta se bucura de conectare la Internet, fata de 62 la suta, cat este procentajul in SUA. La summitul precedent de la Geneva, de acum doi ani, s-a lansat ideea ca, pana in 2015, toate satele planetei, ea insasi devenita un ,sat global", sa fie conectate la retea. La actualul summit se discuta mijloacele pentru a asigura racordarea la Internet a celor 800.000 de sate care raman neconectate. Costul operatiunii s-ar ridica la un miliard de dolari, adica doar unu la suta din investitiile mondiale anuale in telefonia mobila, suma care ar putea fi lesne obtinuta daca ar exista vointa politica necesara. Dincolo de aceasta chestiune, participantii discuta, de asemenea, delicata problema "in sarcina cui cade supravegherea Internetului?". In prezent, cuvantul decisiv in aceasta privinta revine unui organism particular non-profit american, Internet Corporation for Assigned Names and Numbers ( ICANN ), ce asigura coordonarea diverselor retele care compun reteaua globala cunoscuta sub numele de Internet. Pozitia preoponderenta a acestui organism american a fost contestata de numeroase tari, care ar dori si ele sa aiba un cuvant de spus in gestionarea Internetului. SUA se impotrivesc categoric. Diferendul risca sa arunce in aer summitul inca inainte de a incepe. Pana la urma s-a ajuns la un compromis, in cadrul comitetului pregatitor al summitului. Compromisul prevede crearea unui ,forum" international care sa discute problemele gestionarii/supravegherii retelei mondiale si care ar urma sa se intruneasca, anul viitor, in Grecia. Criza a fost evitata, dar nu exista nici o garantie ca nu va reizbucni in viitor. Deocamdata insa America isi pastreaza preponderenta.








Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele