Popularitatea acestui joc a oscilat mult de la lansarea lui in luna iunie a acestui an. Motivele pentru scaderea popularitatii au fost foarte variate, incepand de la faptul ca este acelasi joc – mai mult sau mai putin – ca si cel din 2006, dar cu o grafica putin imbunatatita, si ajungand pana la faptul ca din punct de vedere istoric, jocul este neconform cu realitatea (Armata Rosie este prezentata intr-o lumina profund negativa).
Motivele pentru cresterea popularitatii sunt legate mai mult de jocul in sine, de experienta de joc, decat de plot sau de evenimentele istorice pe care le infatiseaza. Un jucator spunea despre acest joc: „Ar putea fi plasat intr-o epoca fictiva, intr-o tara fictiva, intr-un razboi fictiv, mai mult sau mai putin ca evenimentele din saga Cantec de gheata si foc a lui George R. R. Martin, si jocul ar fi la fel de apreciat si la fel de detestat”.
In acest articol intentionez sa ma refer la experienta de joc. Actiunea jocului este plasata in cel de-al Doilea Razboi Mondial in Rusia, in timpul contraofensivei sovietice la Operatiunea Barbarossa, invazia totala a Rusiei de catre Germania nazista. Intreaga actiune a jocului este relatata de Locotenentul Lev Abramovich Isakovich, care este interogat in captivitate in Gulag in 1952 de catre un colonel.
Desi aproape intregul joc pastreaza regulile si metodele de atac, defensiva si ocupatie ca si predecesorul sau, Company of Heroes 2 aduce cateva noutati, printre care faptul ca, spre exemplu, capturarea unui camp de resurse se face prin desfasurarea trupelor in interiorul unei zone adiacente steagului, spre deosebire de Company of Heroes din 2006, unde trupele trebuiau adunate chiar la steag. Apoi sistemul de distrugere a cladirilor este mult imbunatatit, cu un indicator mult mai complex si o grafica mult imbunatatita.
Luptele au loc in ofensiva directa, iar zonele unde trebuie desfasurate trupele sunt aratate pe harta prin puncte rosii, ca in versiunea anterioara. In ceea ce priveste armamentul, exista arme individuale pentru fiecare soldat si exista arme colective, care necesita conlucrarea mai multor soldati laolalta. Interesanta este optiunea de a lansa in lupta Frontoviki Squads, supuse Ordinului 277 dat de Stalin, care interzicea soldatilor sa se retraga. Pentru aceste unitati de lupta exista un timp-limita in care nu pot fi retrase in zonele fortificate. Daca soldatii acestor unitati se retrag, un ofiter NKVD apare si ii executa.
Pentru cei care nu au jucat deloc pana acum Company of Heroes, este important de stiut ca jocul este o combinatie intre un joc de strategie si un shooter. Operatiunea Barbarossa si contraofensiva sovietica la aceasta sunt considerate cele mai sangeroase evenimente din cel de-al Doilea Razboi Mondial in care trupele germane au fost direct implicate (cateva lupte din Asia concureaza cu ea), iar experienta din joc este fidela acestei idei: violenta extrema, actiune intensa si imagini dramatice.
Ovidiu Leonte