IT

#becuri #becuri led #becuri economice #becuri ESL #becuri CFL #becuri halogen

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Cum sa alegem corect becurile

In urma unor reglementari implementate la nivel mondial, consumatorii si producatorii de echipamente de iluminare au declarat razboi deschis becurilor incandescente, dupa mai bine de un secol de utilizare. Din dorinta de eficientizare a consumului de energie electrica si chiar din dorinta de a fi trendy, becurile economice au inceput sa se raspandeasca, si nu doar in birouri, magazine si alte spatii publice sau institutii, dar si in case.

Totusi, pentru ca exista o multime de producatori, pentru ca in ultimul secol am fost invatati sa masuram lumina in wati si pentru ca de obicei magazinele sunt foarte luminate, iar probarea puterii de iluminare sau a culorii luminii unui bec pe lumina este practic un nonsens, cateva principii devin foarte importante pentru achizitionarea unui bec economic care sa se potriveasca nevoilor noastre.

Eficienta

In primul rand, ceea ce ne intereseaza este eficienta efectiva a unui bec economic. Cele trei aspecte pe care le vom analiza pentru stabilirea eficientei sunt: costul, durata de functionare si puterea de iluminare.

Costul becurilor economice este, de 10 pana la 50 de ori mai mare, iar acest aspect inclina balanta in favoarea becurilor traditionale. Din el rezulta cel de-al doilea aspect, anume durata de functionare.

Potrivit specificatiilor tehnice inscrise pe ambalajul becurilor de tip vechi, incandescente, durata de functionare a acestora este de maxim 1.000 de ore. Dupa aceste 1.000 de ore, cel mai probabil becul se va arde.

Specificatiile tehnice ale becurilor economice declama durate de functionare cuprinse intre 5.000 si 20.000 de ore. Dupa aceasta perioada, becurile nu se vor arde, ci luminozitatea lor se va diminua. Din acest punct de vedere, balanta inclina clar inspre becurile economice. Puterea de iluminare este cel mai important aspect in primul rand din cauza confuziilor pe care le creeaza. Pe ambalaje este trecut, in general, in afara de durata de functionare sau consumul real al becului, si echivalentul de iluminare comparativ cu un bec cu incandescenta. Acuratetea acestor echivalente este insa de multe ori irelevanta, in primul rand din cauza culorii luminii emanate. Daca echivalenta este 11 W -> 40 W, iar lumina este alba rece, atunci este posibil ca lumina emanata de acest bec sa fie intr-adevar echivalenta cu cea a unui bec de 40 W. Problema este ca acea culoare alba rece schimba perceptia culorilor obiectelor luminate, facandu-le usor mai albe. Din acest motiv ele par mai luminoase, cand de fapt ele sunt doar mai albe.

Culoarea luminii

Inainte de a trata mai profund luminozitatea becurilor economice, ma voi referi putin la culoarea luminii. Desi primele becuri economice emanau o lumina alba rece, in ultima vreme au aparut becuri cu lumini mai calde, pana la galbenul unui bec incandescent. Culoarea acestei lumini este foarte apropiata de culoarea luminii naturale dintr-o zi cu soare, asa incat culorile obiectelor luminate se vor apropia mai mult de cele reale, adica de cele percepute pe lumina zilei. Exista un coeficient pentru calcularea culorii luminii, iar el poarta numele de Colour Rendering Index, adica Index de Interpretare a Culorilor. Este vorba de capacitatea luminii emanate de a reflecta culoarea reala a obiectelor. Iar scara in care se masoara este Kelvin. O echivalenta relativa ar putea fi aceasta:

  • Alb cald (aproximativ galbenul becului incandescent): intre 2000 si 3000 gr Kelvin
  • Alb natural: intre 3000 si 5000 gr Kelvin
  • Alb rece: peste 5000 gr Kelvin

Luminozitatea

Luminozitatea efectiva, indiferent de culoarea luminii, se masoara in lumeni, a caror valoare este inscrisa, dupa cum spuneam, pe ambalajul becurilor. Pentru a ne face o idee mult mai apropiata de realitate in privinta puterii de iluminare decat echivalenta, urmatorul tabel prezinta echivalenta intre puterea de iluminare exprimata in wati (valabila pentru becurile incandescente) si lumeni:

  • Un bec incandescent de 40 wati are cel putin 450 lumeni
  • Un bec incandescent de 60 wati are cel putin 800 lumeni
  • Un bec incandescent de 75 wati are cel putin 1.100 lumeni
  • Un bec incandescent de 100 wati are cel putin 1.600 lumeni

Ponturi:

  • Tipurile de bec economic sunt: ESL (electron stimulated luminescence), CFL (compact fluorescent lights), LED (light-emitting diodes), halogen (un bec cu filament tungsten in care este inchis un gaz halogen) si, evident, becurile incandescente.
  • Becurile ESL si CFL au in general aceeasi forma, cu tuburi subtiri albe sau galbiu, rasucite sau drepte. Avantaje: eficienta este destul de ridicata, lumina se propaga departe, iar pretul este relativ mic, undeva intre 10 si 50 de lei bucata. Au dezavantajul ca majoritatea modelelor nu pot fi utilizate cu intrerupatoare tip dimmer, iar aprinderea si stingerea repetata cu utilizare pe perioade foarte scurte (mai putin de 10 minute de functionare efectiva) reduce considerabil durata de functionare. Nu functioneaza la temperaturi foarte scazute.

  • Becurile LED sunt foarte eficiente, un singur LED consumand undeva intre 0,1 si 0,3 wati. Un ansamblu de 40 de leduri, cu un consum de aproximativ 7 wati, va asigura cu siguranta luminozitatea unui bec de 40 de wati. Costul este insa destul de ridicat – in general un bec cu o luminozitate de peste 1000 lumeni depaseste pretul de 100 de lei. Din cauza componentei electronice, nici aceste becuri nu functioneaza la temperaturi foarte scazute.

 

  • Becurile halogen sunt mai putin eficiente, ele consumand in jur de 50 de wati pentru o luminozitate de 1500 lumeni. Functioneaza la orice temperatura, iar pretul este doar cu putin mai mare decat cel al becurilor cu incandescenta. Durata de viata este intre 2.000 si 6.000 de ore.

Ovidiu Leonte

itpc.ro/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ovidiu Leonte

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea