Gradina de Craciun

#ingrijire poinsettia #craciunita #poinsettia

Cum sa pastrati craciunitele vii si frumoase mult timp dupa Anul Nou

Daca aveti grija de craciunitele dumneavoastra, puteti sa va bucurati de ele si de atmosfera primitoare pe care o creeaza in casa pentru multe luni. Florile lor minunate, sau mai bine spus bracteele lor, caci acesta este termenul corect pentru frunzele lor colorate, vin in multe forme, marimi si culori si inveselesc orice camera in zilele reci si intunecoase de toamna si iarna. Expertii de la Craciunite pentru Europa (Stars for Europe) stiu ce sfaturi sa va ofere ca sa aveti craciunite sanatoase, puternice si cu culori aprinse pana dupa Anul Nou. 

 

Cumparati plantele cu cea mai mare speranta de crestere

Craciunitele salbatice provin din Mexic. In climatul tropical al acestei tari din America Centrala, plantele devin arbusti inalti de metri intregi. De aceea, si in forma lor cultivata, craciunitele mentin aceasta preferinta pentru lumina si caldura. Intunericul, curentul si frigul sunt teribile pentru craciunite. Asa ca, atunci cand mergeti sa cumparati planta, aveti grija ca aceasta sa se afle intr-un mediu potrivit. Craciunitele puse intr-un colt intunecat al magazinului, langa o intrare care produce curent sau aflate afara in temperaturi sub 15°C, de cele mai multe ori isi pierd frunzele in cateva zile si mor la scurt timp dupa ce au fost cumparate. Puteti sa recunoasteti o craciunita sanatoasa si cu multe sanse la o viata lunga dupa frunzele viguroase si dense, fara semne de deteriorare si dupa mugurii galben-verzui in centrul bracteelor colorate. Solul nu ar trebui sa fie nici uscat, nici imbibat de apa. Expertii de la Craciunite pentru Europa descurajeaza de asemenea si cumpararea plantelor pe care a fost pus sclipici. Pe cat de frumoasa ar putea sa fie sclipirea lor, nu le face bine craciunitelor si nici mediului inconjurator. 

Impachetati-o si mergeti acasa rapid

Dupa ce o cumparati, impachetati-va craciunita bine si duceti-o acasa rapid. Magazinele specializate, precum cele de gradinarit si florariile, ofera in general ambalaje gratuite ca sa va protejati plantele pe timpul transportului. Daca temperatura de afara este sub 15°C, ar trebui sa luati neaparat aceasta masura de protectie. Chiar si la temperaturi mai ridicate ar fi indicat sa va ambalati craciunita ca sa o feriti de curent.

Cu cat mai multe straturi de hartie puneti in jurul plantei, cu atat o sa fie mai protejata de frig. La temperaturi de sub 0°C impachetati si ghiveciul, caci nici macar solul nu va putea proteja radacinile sensibile. Daca transportati craciunita cu masina, evitati opririle lungi in zilele geroase. Fara incalzire, devine foarte rapid frig in masina si chiar si plantele foarte bine impachetate nu vor supravietui pentru foarte mult timp.

Incet, incet obisnuiti planta cu noua temperatura

Cand ajungeti acasa, scoateti rapid ambalajul de pe planta. Ca sa faceti tranzitia de la frig la caldura cat mai putin stresanta pentru craciunita dumneavoastra, cel mai bine este sa nu o mutati imediat intr-o camera calda. Intr-o camera mai racoroasa, dar luminoasa, precum bucataria, planta se poate aclimatiza fara probleme. Dupa cateva ore puteti sa o mutati in locul final.

Alegeti un loc potrivit

Locul perfect pentru craciunita dumneavoastra este luminos, cald si protejat de curent si schimbari mari de temperatura. De exemplu, un loc chiar langa usa de la intrare nu este prielnic. Temperatura ideala a camerei este intre 15-22°C. In principiu, nu este nimic gresit in a va aseza planta langa o fereastra bine izolata. Totusi, este important sa o mutati intr-un loc protejat atunci cand aerisiti camera, ca sa nu sufere din cauza curentului. Daca o puneti pe blatul ferestrei, o farfurioara o sa protejeze craciunita de la „a nu raci”. Craciunitelor le place sa fie cald, dar nu extrem de cald. Un loc chiar langa calorifer sau aragaz nu e ideal, pentru ca ele incep sa isi piarda foarte usor frunzele la temperaturi excesive. Cu cat este mai cald, cu atat are nevoie planta de mai multa apa.

Udati planta moderat in mod regulat

Craciunitele pot tolera o usoara uscaciune mai bine decat prea multa umezeala. Ar trebui sa udati planta doar cand suprafata solului s-a uscat. Mijlocul radacinii nu ar trebui sa se usuce niciodata. Este imposibil sa ai un raspuns definitiv legat de cat de des trebuie udata planta. Sunt multi factori care pot influenta acest lucru precum temperatura ambientala, umiditatea si marimea ghiveciului. Mini-craciunitele, in ghivece de 6 cm, au nevoie de apa mai des decat plantele in ghivece de 12-13 cm, deoarece solul are un volum mai mic.

Craciunitele pot fi udate de deasupra, de dedesubt sau prin imersiune. Ideal ar fi sa folositi apa la temperatura camerei. Cand udati planta de deasupra, folositi cantitati mici de apa o data la 2-3 zile pana ce radacinile devin uniform umede fara a fi imbibate de apa. Cand udati planta de dedesubt, turnati apa in farfurioara. Solul o sa absoarba atata apa cat are nevoie craciunita. Continuati sa adaugati apa pana ce radacinile sunt ude si ramane apa in farfurioara. Cand doriti sa udati planta prin imersiune, scufundati complet solul plantei cand este aproape uscat, pana nu mai ies bule de aer. Dupa aceea, ridicati rapid craciunita, lasati-o la scurs si puneti-o inapoi in ghiveci. Faceti acest lucru o data pe saptamana. La toate cele trei metode este important sa eliminati excesul de apa la nu mai mult de 15 minute dupa ce ati udat planta ca sa evitati saturarea cu apa si deteriorarea radacinii. 

Urmati aceste sfaturi si o sa va bucurati de craciunite colorate si dupa Anul Nou. Pentru mai multe informatii si o multime de idei de decoratiuni cu craciunite, vizitati https://starsforeurope.com/ro/ .

Stars for Europe (Craciunite pentru Europa)

Stars for Europe este o initiativa de marketing a crescatorilor europeni de craciunite Dümmen Orange, Selecta One, Beekenkamp Plants and Syngenta Flowers. Initiativa a fost fondata in 2000 cu scopul de a promova si asigura vanzarile de craciunite pe termen lung. Campania este acum activa in 22 de tari. Din 2021 pana in 2024, activitatile de marketing vor fi suportate de UE, ca parte a campaniei Stars for Europe, in 7 tari: Franta, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Suedia si Spania.

Credit FOTO: Stars for Europe (Craciunite pentru Europa)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului