Frumusete & Ingrijire

#ajutor arsuri solare #arsuri solare #arsuri

SOS: Primul ajutor in cazul arsurilor solare

Toamna indiana - este expresia care descrie cel mai bine lunile de toamna din ultimii ani: frumoase, insorite, calduroase, invitandu-te la plimbari in natura. Desi vara este, in mod oficial, incheiata, protectia impotriva arsurilor solare este importanta si recomandata de catre comunitatea medicala. Totusi, uneori, se poate intampla sa fim prinsi pe picior gresit si sa ne ardem la soare.

In acest articol poti descoperi cum sa te tratezi corect in cazul unei expuneri prelungite la soare.

Care sunt simptomele arsurilor solare?

Probabil ca ti s-a intamplat, cel putin o data, sa te expui la soare pentru prea mult timp. La final de zi, recunosti deja primele semne ale arsurilor solare:

  • Roseata locala: pielea devine rosie si inflamata in zona expusa la soare;
  • Durere: pielea iritata este dureroasa; adesea, exista o senzatie locala de arsura sau mancarime;
  • Umflaturi sau vezicule: in cazul arsurilor solare grave, pielea poate fi umflata, denivelata sau cu vezicule;
  • Febra si frisoane: arsurile solare severe pot fi insotite de febra si frisoane;
  • Descuamare: dupa cateva zile, pielea arsa incepe sa se descuameze.

Ce ai de facut in cazul in care suferi o arsura solara?

In cazul in care incepi sa recunosti oricare dintre simptomele unei arsuri solare, este important sa iei imediat cateva masuri pentru a preveni agravarea situatiei.

Adaposteste-te la umbra

Opreste imediat expunerea la soare, preferabil prin cautarea unei zone umbrite. Umbra trebuie sa fie cat mai deasa - cum este cea oferita de un copac bogat, de un acoperis sau de un zid de piatra sau beton. Daca este posibil, incearca sa ramai intr-un loc racoros.

Aplica un produs pentru calmarea pielii

Arsurile solare determina inflamatia si deshidratarea pielii, ambele avand consecinte neplacute. Solutia impotriva acestor probleme este reprezentata de aplicarea unei lotiuni hidratante si calmante de tipul gel racoritor dupa plaja RILASTIL. Ingredientele de tipul pantenolului, acidului hialuronic sau alantoinei au actiune intens hidratanta si calmanta, putand amana sau impiedica aparitia veziculelor, in cazul arsurilor moderate.

Pulverizarea frecventa de apa termala, pe care o vei lasa apoi sa se usuce la aer pe piele, contribuie atat la rehidratare, cat si la calmarea disconfortului.

Tot pentru a controla inflamatia locala, poti folosi comprese reci pe zona afectata: un prosop moale si curat, inmuiat in apa rece si aplicat pe piele poate fi de ajutor. Poti folosi pungi de gheata, invelite in prosop, pentru a mai amorti disconfortul, dar nu aplica gheata direct pe piele.

Ia un medicament antiinflamator

In cazul in care arsurile solare sunt grave, medicul poate recomanda administrarea unui antiinflamator nesteroidian pentru a tine sub control inflamatia si durerea. Nu e cazul, totusi, sa abuzezi - e suficient sa controlezi lucrurile in primele 24 de ore, dupa care pielea intra in faza de vindecare si regenerare.

Evita expunerea la soare

In cazul in care ai suferit deja o arsura solara, zona afectata trebuie protejeaza de o bariera fizica pana la vindecarea completa. Astfel, poarta haine opace, cu tesatura suficient de densa, pentru a proteja arsurile si a preveni agravarea lor.

Consulta medicul

Majoritatea arsurilor solare sunt de gravitate usoara sau medie, ceea ce inseamna ca pot fi tinute sub control cu ajutorul remediilor mentionate mai sus. Totusi, daca par simptome grave, daca apar febra si frisoanele, care ar putea sugera o insolatie, daca apar umflaturi si vezicule extinse, daca veziculele se sparg si se suprainfecteaza, nu ezita sa contactezi medicul. Unele arsuri grave pot necesita tratament medical.

Prevenirea arsurilor solare ramane cea mai buna modalitate de a proteja pielea de efectele daunatoare ale radiatiilor ultraviolete. Foloseste protectia solara, imbraca-te adecvat si evita expunerea prelungita la soare, in special la orele pranzului. Daca, totusi, esti afectat de arsuri solare, actioneaza corespunzator pentru a accelera procesul de vindecare si a reduce riscul de complicatii.

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare