Frumusete & Ingrijire

#unghii #unghie incarnata #picioare #igiena

Scapa de chinul unghiei incarnate

Unghia care strapunge carnea care o inconjoara provoaca adesea senzatii de durere si jena sichiar aparitia unei infectii. De cele mai multe ori, taierea incorecta a unghiilor, incaltamintea stramta si transpiratia abundenta in zona degetelor pot determina aparitia asa-numitelor unghii incarnate.

Acesta forma de unghie incarnata este adesea intalnita la unghia mare de la picioare si afecteaza indeosebi adolescentii si adultii mai tineri. Unghia incarnata se manifesta la inceput printr-o durere la nivelul unghiei, ca un fel de presiune, dupa care se formeaza o umflatura rosiatica, dureroasa, care se ingroasa treptat si care se poate infecta.

In acest stadiu, unghia trebuie ingrijita antiseptic iar masura care se impune sa fie luata este spalarea picioarelor cu clorhexidina (antiseptic chimic folosit pentru combaterea agentilor bacterieni, cu proprietati atat bacteriostatice, cat si batericide). De asemenea, fragmentul de unghie care strapunge carnea trebuie extras.

 

Cereti sfatul dermatologului in cazul unei complicatii

 

Daca unghia incarnata se infecteaza puternic si din locul respectiv se scurge un lichid purulent devine necesara administrarea de antibiotice pe cale orala sau locala, insa numai dupa consultul unui medic dermatolog. Pe de alta parte, afectiunea de la degetul „bolnav” se poate complica si poate genera intr-un granulom care se formeaza ca o bucata de carne iesita in afara pe marginea unghiei incarnate.

La fel, medicul dermatolog este singurul care poate interveni in tratarea acestei probleme neplacute. Diabeticii trebuie sa fie foarte atenti in momentul in care isi ingrijesc o unghie incarnata si mai ales sa ceara avizul medicului daca observa o problema, oricat de mica.

Pentru a preveni aparitia unghiilor incarnate este indicat sa respectati cateva reguli de igiena personala:

  • unghiile se taie corect cu unghiera in linie putin curba, astfel incat sa nu depaseasca varful degetului;
  • unghiile nu se rotunjesc la colturi;
  • evitati purtarea incaltamintei stramte pe perioade lungi;
  • spalati-va corespunzator picioarele in fiecare seara, cu un sapun anti-bacterian, insistand in zona degetelor (aici se formeaza foarte usor ciupercile);
  • purtati sosete din bumbac pentru a mentine piciorul cat mai uscat;
  • incercati sa aveti o alimentatie echilibrata , bogata in produse lactate .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului