Frumusete & Ingrijire

#piele #sensibila #piele uscata #dermatologie

Pielea sensibila, o boala des intalnita

Peste 50% din persoane sufera de o afectiune dermatologica frecvent intalnita in ultima perioada: pielea sensibila . Astfel, in momentul in care vorbim de piele sensibila nu vorbim doar de o simpla constatare ci de o boala in sine.

 

Primul semn de manifestare al acestei afectiuni este intoleranta la majoritatea produselor cosmetice aplicate pe piele. Cea mai afectata zona este pielea fetei din cauza vascularizarii puternice, a permeabilitatii stratului cornos, a expunerii la actiunea indelungata a soarelui si a altor factori atmosferici.

Care este pielea sensibila?

In general, pielea uscata este considerata a fi pielea „cu probleme”, fiind caracterizata de prezenta unui strat lipidic foarte subtire. Aceasta apare in urma deteriorarii stratului lipidic din straturile superficiale ale pielii. Functionarea defectuoasa a stratului lipidic este determinata de insuficienta lipidelor extrem de necesare pentru protectia pielii.

Lipidele joaca un rol esential avand functia de bariera pentru prevenirea pierderii toatale de apa. Perturbarea continutului de proteine si a sistemului lipidic conduce la pierderea apei, efectul fiind exfolierea epidermei si aparitia pielii uscate.

Cum prevenim aparitia pielii sensibile?

Pielea uscata este caracterizata prin pierderea elasticitatii, aparitia ridurilor si a asperitatilor, precum si prin exfolierea ei. Mult mai expusa agresiunii factorilor de mediu, decat pielea normala, pielea uscata are nevoie de o atentie deosebita pentru a nu deveni o piele sensibila.

Intrebuintarea repetata a sapunurilor si a produselor de curatare cauzeaza distrugerea stratului lipidic si ingreuneaza semnificativ regenerarea acestuia. De asemenea, gazele de esapamanet, fumul de tigara, cafeaua, alcoolul si stresul zilnic au o influenta negativa asupra pielii uscate.

Reactia alergica poate fi cauzata practic de orice intra in contact cu pielea: anumite plante (musetel), ceara de albine , ingrediente chimice (conservanti, aditivi alimentari) si se manifesta prin senzatia de mancarime si usturime, precum si aparitia petelor rosii pe piele.

Retineti ca: pielea sensibila nu este intalnita doar in cazul pielii uscate, ci poate aparea si la persoanele cu ten gras si mixt, ten cuperozic si ten matur .

Recomandari:

- persoanele cu piele sensibila trebuie sa evite schimbarile bruste de temperatura (solar, sauna, apa fierbinte sau foarte rece);

- utilizarea sapunurilor traditionale (sunt alcaline si distrug stratul lipidic);

- nu schimbati foarte des produsele cosmetice si nu folositi prea multe in acelasi timp;

- nu utilizati produse care contin alcool, pe baza de acizi de frcute sau retinol;

- nu este bine sa aplicati masti cu efect astringent sau produse cosmetice exfoliante.

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului