Fitness

#cardio #fitness #aerobic #sport

Cand este indicat sa faci sport

Fie ca iti doresti sa slabesti, sa alergi mai repede sau sa iti maresti masa musculare, mersul la sala de gimnastica trebuie sa fie sincronizat cu ritmul organismului tau. In acest fel rezultatele bune vor aparea in scurt timp. Daca nu poti face miscare la primele ore ale zilei, inseamana ca organismul tau are o preferinta pentru a doua parte a zilei.

Ritmul cardiac afecteaza calitatea somnului, hormonii si temperatura corpului. De asemenea, tot ritmul cardiac este responsabil pentru momentele cand ne simtim energici sau obositi. In perioadele anului cu mia putina lumina, orgasnimul uman secreta melatonina, un hormon care ne face somnorosi. Razele soarelui ajuta la productia de cortizol , care e ajuta sa ne dam jos din pat dimineata. Acesti doi hormoni au un impact asupra eficacitatii exercitiilor fizice.

In general, cel mai optim moment al zilei pentru a face sport este dupa-amiaza. Nivelul de cortizol este mai scazut, iar temperatura corpului este ridicata. Astfel, exercitiile sunt mai eficiente.
 

Pentru mai multa motivatie
 

Chiar daca organismul are performante mai mari in partea a doua a zilei, mersul la sala de gimnastica de diminata te va motiva sa revii. Persoanele care fac miscare la primele ore ale diminetii sunt mult mai motivati si termina mai repede exercitiile.

Miscarea de dimineata te pregateste si pentru o zi dificila la serviciu. In doar 20 de minute de aerobic sunt imbunatatite functiile cognitive si concentrarea. De asemenea, cei care fac miscare dimineata reusesc sa inteleaga mult mai bine ceea ce citesc pe parcursul zilei.
 

Pentru arderea grasimilor
 

Daca vrei sa scapi rapid si definitv de grasimi, trebuie sa tii cont de cortizol. Cortizolul este un hormon pe care organismul uman il elibereaza la raspuns la stres. Nivelul de cortizol are cea mai mare valoare in jurul orei 8 dimineata.

Daca nivelul de cortizol este mare, exercitiile fizice vor incuraja producerea de extracortizol, asta ca orgasnimul nu va elimina in mod eficient grasimile. Excesul de cortizol face ca organismul sa se afle intr-un stadiu de supravietuire. Acest lucru inseamna ca grasimile nu vor fi eliminate. In schimbul volumul de muschi se va miscoara.

Totusi, mai puternic decat orice program de eliminare a grasimilor este un somn odihnitor . Specialistii recomanda sa mergi la culcare la ora 10.00 seara si sa te trezesti la ora 6.00 dimineata. In acest fel, organismul tau va fi odihnit, iar nivelul de cortizol se incadreaza in limite normale. De asemenea, exercitiile de eliminare a grasimior sunt mai eficiente.

Daca insa dimineata este singurul moment al zilei in care poti face exercitii, incearca sa le faci inainte de micul dejun.
 

Pentru muschi puternici
 

Caregula generala, majoritatea persoanelor sunt mai puternice si rezistente dupa-amiaza sau seara. Puterea musculara este mai scazuta la orele diminetii si se imbunatateste gradual de-a lungul zilei. Una dintre teoriile specialistilor este ca muschii sunt in stransa legatura cu temperatura corpului, care atinge apogeul in partea doua a zilei.

Muschii incalziti ajuta la prevenirea ranilor. Specialistii spun ca o persoana isi poate creste temperatura corpului printr-un program de incalzire bine realizat. Inainte de a incepe exercitiile fizice, rezervat-i 8 - 10 minute pentru exercitiile de incalzire. In acest fel inima va primi cantitatea necesara de oxigen, care va ajunge in toate partile organismului. Exercitiile cardio sunt cele care solicita cei mai multi muschi.

Daca nu mergi la sala de aerobic , poti face si acasa cateva astfel de exercitii. Renunta la lift si urca si coboara scarile sau alearga usor, cateva zile pe saptamana, timp de 30 de minute.

Specialistii recomanda sa nu uiti nici de somn. Odihna corespunzatoare este foarte importanta, deoarece in timpul somnului muschii se dezvolta cel mai mult.
 

Pentru performanta
 

Partea a doua a zilei, in special seara este momentul de varful pentru exercitiile speciale, destinate atletilor. In aceasta perioada a zilei, corpul are cea mai ridicata temperatura, muschii sunt relaxati si flexibili. Exercitiile dn partea a doua a zilei sunt cele mai optime pentru cei care isi doresc performanta.

Inainte de a incepe exercitiile este bine sa iei o mica gustare, forma din furcte, legume sau iaurt. De asemenea, incearca sa faci exercitiile pe muzica. Acest lucru va spori rezistenta.
 

Pentru un somn odihnitor
 

Miscarea alina anxietatea si depresia si ajuta la un somn odihnitor si de durata. De asemenea, miscarea poate substitui cu succes somniferele. Este indicat insa sa faci exercitiile fizice cu 4 ore inainte de culcare.

De asemenea, pentru un somn odihnitor, fa cateva exercitii de respiratie, care sa pregateasca organismul pentru culcare. Dupa exercitiile de la sala de aerobic, metabolismul este ridicat, insa imediat ce adormi acesta incetineste.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare