Familie & Relatii

#depresie copil #depresie #psiholog #pediatru

Expertul Acasa.ro, psiholog Alina Chifu: Cum sa-ti ajuti copilul sa treaca mai usor peste etapele dificile

Fiecare copil este unic in felul sau de a fi si in modul de acceptare a schimbarilor, a evenimentelor din viata sa. Tocmai din acest motiv, ca parinti, ca pedagogi, in momentul cand sesizam unele modificari in comportamentul copilului este indicat sa-i acordam mai multa atentie si sa devenim buni observatori.
 

Schimbarile care ne pot semnala ca micutul nostru are o problema sunt: copilul este continuu trist si plange cu usurinta, si-a pierdut interesul pentru jocurile preferate si pentru activitatile scolare, are tendinta de retragere vizavi de prieteni si membrii familiei, comunica foarte putin, este plictisit si oboseste repede. De asemenea, capacitatea sa de concentrare este scazuta, copilul devine irascibil si sensibil in cazul unui esec.

In plus, copilul mai poate acuza in mod constant dureri de cap, probleme de alimentatie, pierderea apetitului sau mancatul in exces, insomnie sau somn excesiv, are sentimente de vina, devalorizare, exprima de multe ori ganduri de sinucidere. In acest caz, cel mai indicat este sa cereti sfatul si ajutorul unui specialist.

In primul rand cereti un consult medical din partea medicului pediatru pentru o examinare completa. in situatia in care depresia apare ca posibil diagnostic, va poate indruma catre un psihiatru sau psiholog.

 

 

 

Parintii, primii "terapeuti" care pot depista depresia

Depresia poate fi tratata prin psihoterapie, medicatie. Psihoterapia se focalizeaza asupra cauzelor depresiei si are ca scop schimbarea gandurilor negative si identificarea unor mijloace de a-l face pe copil sa se simta mai bine.

Descoperirea si diagnosticarea prematura sunt foarte importante in inceperea cat mai rapida a tratarii copilului cu depresie. Un rol important in acest demers il au si parintii. 

In cazul in care copilul are si un tratament medicamentos, asigurati-va ca il ia. In plus,ncludeti in programul copilului activitati fizice la care sa participati si dumneavoastra, acest lucru atenueaza simptomele depresiei, aratati-i si spuneti copilului ca sunteti langa el, ca il iubiti. Chiar daca uneori nu isi face temele, nu este din cauza faptului ca este lenes, un copil diagnosticat cu depresie nu are dorinta si energia necesare pentru diferite activitati, dar poate fi incurajat, laudat si recompensat pentru orice efort  suplimentar. De aceea, este foarte importanta colaborarea cu psihoterapeutul sau psihologul copilului, sa aveti tot timpul in vedere sa faca temele prescrise de acestia. Alaturi de dumneavoastra, cu ajutor din partea unui specialist si un tratament corespunzator, copilul are toate sansele sa se simta mai bine si sa se bucure de tot ce-l inconjoara.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Alina Chifu