Familie & Relatii

# alimentatie copii #alimentatie echilibrata #obicieuri alimentare copii #exemple parinti #hrana naturala

Expertul Acasa.ro, pedagog Luminita Alexandru: De ce conteaza primii 6 ani de acasa?

Un stil de viata sanatos trebuie invatat de la primii pasi. Expresia “cei 6 (dupa unii - 7) ani de-acasa” este arhicunoscuta. O vehiculam gandindu-ne mai mult la regulile de politete. Copilul nu a spus “multumesc”, s-a scobit in nas in timpul vizitei si a rasturnat mancarea pe jos – parintii sunt rusinati, iar cei din jur ii privesc dezaprobator: “Nu au facut educatie”. De fapt, achizitiile acestei varste sunt mult mai profunde si sunt esentiale pentru starea de sanatate ulterioara si calitatea vietii ca adult. Ce legatura directa exista intre primii 6 ani de viata si sanatatea unei persoane?
 

Evident, copiii cresc si se dezvolta pe baza hranei primite, iar calitatea acesteia ar trebui sa preocupe parintii si dupa primii 2 ani si faza de inceput a diversificarii. Acasa si apoi la gradinita, parintii trebuie sa se asigure ca hrana pe care o primeste copilul este de cea mai buna calitate, 100% naturala, integrala, variata, cu un aport optim si in privinta vegetalelor si cruditatilor.

Primii 6 ani sunt definitorii pentru modul in care copilul va percepe lumea si viata, inclusiv pentru obiceiurile sale alimentare cand va fi adult.

Un copil prescolar creste 70% cu ceea ce primeste ca hrana in afara casei, deci meniul unei gradinite trebuie privit cu maxima responsabilitate.

Daca la gradinita se fac zi de zi greseli de nutritie, timpul petrecut acasa nu va putea schimba prea multe, si parintii trebuie sa fie constienti ca acest lucru poate avea urmari asupra dezvoltarii fizice, performantelor academice, capacitatii de adaptare, imunitatii copilului, dar si viitorului adult.

Insa primii 6 ani nu sunt esentiali doar pentru hrana de zi cu zi din care creste puiul de om. Ei sunt definitorii pentru modul in care copilul va percepe lumea si viata, inclusiv pentru obiceiurile sale alimentare cand va fi adult.
 

Cum functioneaza creierul unui copil mic si de ce e important sa oferim exemple pozitive?

Bruce Lipton, un important cercetator in domeniul biologiei celulare, subliniaza faptul ca, intre nastere si primii 2 ani de viata, creierul copiilor opereaza la cea mai mica frecventa EEG (undele delta), pana la 6 ani ajungand la 8 Hz (undele theta). Din aceasta cauza, creierul copiilor mici are capacitatea de a acumula un volum imens de informatie din mediul inconjurator, precum un burete, ajutandu-i sa se descurce si sa faca fata provocarilor.

Daca aceste informatii ar fi transmise genetic, adaptarea si chiar supravietuirea nu ar fi posibile deoarece mediul social este mult prea dinamic si sufera permanent schimbari. Prin urmare, copiii inregistreaza totul intensiv de la nastere si pana la 6 ani, chiar daca aparent nu sunt atenti la ceea ce vorbim, facem, bem si mancam si stocheaza in memoria lor subconstienta aceste informatii, insusindu-si chiar convingerile despre lume si viata ale parintilor si apropiatilor (atentie deci la cei care ii inconjoara!).

Puterea exemplelor pozitive pentru o viata sanatoasa

Biologia celulara e clara. Daca vrem sa avem copii si viitori adulti sanatosi, este foarte important sa oferim in primii 6 ani exemple bune.

Daca dorim ca ei sa nu refuze salata, trebuie ca mai intai noi sa o consumam des si cu placere.

Daca noi dispretuim legumele si nu ne dorim decat snitel si cartofi prajiti (chiar daca pe ascuns) si copilul va imprumuta aceasta optica – ori astazi nu mai este un secret legatura directa intre hrana si boala.

Daca vrem sa nu avem adolescenti obezi si diabetici, trebuie sa petrecem noi ca parinti mult timp afara si nu in fata televizorului sau tabletei si sa punem pe masa hrana adevarata, gatita in casa, cu ingrediente naturale, fara dulciuri industriale si tot felul de semipreparate.

Daca vrem sa crestem copii sclipitori care nu lipsesc in majoritatea timpului de la scoala pentru ca sunt raciti, e musai sa avem noi un stil de viata sanatos, sa acordam mai mult timp gatitului si aprovizionarii cu ingrediente proaspete, de sezon, locale, sa facem miscare si sa vedem lucrurile cu optimism.




Atunci cand lasam copilul in grija unei gradinite, trebuie sa ne asiguram ca meniul acesteia a fost realizat de un nutritionist competent, cu studii profunde si o perceptie echilibrata, care are el insusi un stil de viata sanatos si mai ales stie sa gateasca si sa combine corect alimentele, iar atunci cand nu avem cum schimba situatia ori nu avem alternative de institutii corespunzatoare in zona, sa suplimentam acasa cu hrana corespunzatoare sau sa oferim copilului un pachetel – in nici un caz sa lasam problema hranirii in baza oricui.

Este foarte util si eficient sa implicam copilul in gradinarit, in prepararea hranei, sa mergem cu el la piata, la evenimente sportive si la ateliere interesante, sa-i stimulam de mic interesul pentru natura si natural pentru ca el sa aleaga corect atunci cand va fi mare.

A educa un copil pentru sanatate este un dar de pret pe care toti parintii il pot face.

Pentru mai multe resurse privind meniuri sanatoase, gradinite cu programe de sanatate, cursuri si ateliere dedicate va invit sa vizitati copilulverde.ro.

Date de contact:

Facebook: proiectcopilulverde
E-mail: contact@copilulverde.ro
Copilul Verde la Gradinita Montessano
Adresa: Str. Ipotesti nr. 23 (zona Unirii), Sector 4, Bucuresti
Telefon: 0740.049640
Web: montessano.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Luminita Alexandru

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea