Evenimente

#cinema in aer liber #cinema

Un nou sezon de Cinema in aer liber, intre 16 august si 11 septembrie, in Parcul Titan din Bucuresti

Cinema in aer liber se intoarce pe Insula Artelor din Parcul Titan cu zece dintre cele mai bune filme din ultimul an, o selectie de filme cu tematica istorica, centrata pe personaje celebre si una cu unele dintre cele mai apreciate filme ce au ca tematica „mit versus realitate”. Acestea vor putea fi urmarite la Bucuresti, timp de 4 saptamani, de marti pana duminica, in perioada 16 august – 11 septembrie. Intrarea la proiectii este libera.

 

Utilizand echipamente performante, un proiector digital mobil de 18.300 de lumeni si un ecran gonflabil de 120 m², Cinema in aer liber ofera o calitate a proiectiei intalnita in marile sali de cinema ale lumii. Evenimentul si-a propus inca de la inceput sa apropie publicul larg de filmul european si de filmul de autor, in general.

Evenimentul aduce anul acesta pe marele ecran 20 de filme, dintre care 10 filme noi in Selectia oficiala – program care in fiecare an reuneste cele mai apreciate filme de autor care au avut premiera mondiala la festivaluri internationale importante, apreciate de critica de specialitate si distribuite in reteaua clasica de cinematografe din Romania, in 2021 si 2022, 5 filme in sectiunea Personaje celebre si 5 filme indragite in sectiunea Mit versus realitate, cele doua retrospective aducand in atentia publicului titluri mai vechi, pe care cinefilii nu au avut ocazia sa le urmareasca pe marele ecran.

In Selectia oficiala, publicul va avea sansa sa urmaresca SUCCES DE PUBLIC/ Un Triomphe, in regia lui Emmanuel Courcol, premiat la Academia Europeana de film in 2020; BELLE/ Ryû to sobakasu no hime, filmul de animatie in stil anime japonez realizat de regizorul Mamoru Hosoda, ce a avut premiera la Cannes in 2021 si a fost premiat in cadrul Academiei Japoneze de Film in 2022; UN EROU/ Ghahreman, distins cu Grand Prix la Cannes 2021, noul film al cineastului Asghar Farhadi, singurul regizor care a fost laureat cu 2 premii Oscar pentru cel mai bun film strain; LECTII DE PERSANa/ Persian Lessons, inspirat din evenimente reale si regizat de ucraineanul Vadim Perelman; cel mai nou film semnat de Pedro Almodóvar care a debutat la festivalul de Film de la Venetia 2021 si cu doua nominalizari la Oscar, MAME PARALELE/ Madres Paralelas; animatia regizata de Ari Folman UNDE ESTE ANNE FRANK?/ Where is Anne Frank?; ANII NOSTRI DE GLORIE/ Gli anni più belli, in regia lui Gabriele Muccino; adaptarea cinematografica a romanului de Honoré de Balzac ILUZII PIERDUTE/ Illusions perdues, regizat de Xavier Giannoli, care a obtinut sapte premii César Awards, un premiu Lumiere Awards si 16 nominalizari; filmul semi-autobiografic castigator al unui premiu Oscar si al unui premiu BAFTA, in regia lui Kenneth Branagh, BELFAST/ Belfast si productia romanesca regizata de Andrei Hutuleac, COPACUL DORINTELOR: Amintiri din copilarie.

A doua selectie din program aduce in atentia spectatorilor bucuresteni cinci dintre cele mai apreciate filme cu tematica istorica, centrata pe personaje celebre. Fie ca este vorba de redarea cat mai fidela a realitatii istorice din perioada in care este plasat filmul sau acesta se concentreaza pe autenticitatea trairilor interioare ale personajelor principale, distorsionand in mod intentionat, uneori, faptele istorice, fiecare film in parte aflat in aceasta selectie ofera o perspectiva asupra unor personalitatii despre care fiecare dintre noi a auzit, fie si doar in treacat. Acestea sunt: MARIE ANTOINETTE/ Marie Antoinette, drama istorica din 2006, scrisa si regizata de Sofia Coppola, castigatoare a unui premiu Oscar si a unuia la Festivalul de Film de la Cannes; JURNAL DE CALATORIE / Diarios de motocicleta, filmul biografic in regia lui Walter Salles, despre calatoria si memoriile scrise ale lui Ernesto „Che” Guevara, cu un premiu si o nominalizare la Oscar, trei premii si o nominalizare la Cannes si o nominalizare la Globurile de Aur; povestea plina de dramatism a ultimei perioade a vietii celei mai mari soprane a lumii, Maria Callas, CALLAS FOREVER, semnat de Franco Zeffirelli, ultimul sau film inainte de moartea sa in 2019; AMADEUS, in regia lui Milos Forman, cu opt premii si trei nominalizari la Oscar, patru premii si doua nominalizari la Globurile de Aur, si patru premii si trei nominalizari la BAFTA si filmul FRIDA, regizat de Julie Taymor, cu Salma Hayek, Alfred Molina si Antonio Banderas, care prezinta atat viata publica, cat si pe cea privata a artistei suprarealiste mexicane Frida Kahlo, cu trei premii si sase nominalizari la Oscar.

A treia selectie din program aduce in atentia spectatorilor bucuresteni cinci dintre cele mai apreciate filme avand ca tematica „mit versus realitate”. Portretizand personaje literare celebre, aducand creaturi mitologice pe pelicula, amintindu-ne de povesti ale copilariei sau inventand basme moderne, filmele cuprinse in aceasta sectiune ofera perspective multiple ale binomului mit-realitate, pe care le dezvolta uneori cu umor, alteori facand apel la o latura mai intunecata a personalitatii umane. Selectia consta din: LABIRINTUL LUI PAN / El laberinto del fauno, filmul dark fantasy din 2006 scris, regizat si co-produs de Guillermo del Toro, care a obtinut cinci premii si trei nominalizari la Oscar si o nominalizare la Globurile de Aur; drama inspirata din povestea biblica a Arcei lui Noe, NOAH, in regia lui Darren Aronofsky, cu Russell Crowe; OMUL CARE L-A UCIS PE DON QUIJOTE / The Man Who Killed Don Quixote, filmul de comedie si aventuri regizat de Terry Gilliam, bazat in mare masura pe romanul Don Quijote, de Miguel de Cervantes ; PESTELE CEL MARE / Big Fish, filmul american de comedie-drama fantastica din 2003, regizat de Tim Burton, cu o nominalizare  la Oscar si patru nominalizari la Globul de Aur si ALBA CA ZAPADA / Blancanieves, o drama spaniola muta alb-negru din 2012, scrisa si regizata de Pablo Berger si bazata pe basmul Alba ca Zapada al fratilor Grimm.

Evenimentul isi propune sa ofere spectatorilor o alternativa la vizionarea filmelor la televizor si urmareste sa atraga publicul larg catre filmele de autor. Desi pe insula, sub cerul liber, peliculele vor putea fi vizionate in conditiile unei sali de cinema moderne, la standarde europene, in conditii de siguranta si distantare sociala.

Detalii despre filme, programul complet si regulament pot fi gasite pe site-ul www.primarie3.ro si www.cinemainaerliber.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea