Cum sa...

#transformator toridal # transformator

Transformatorul toroidal – ce trebuie sa stii despre el?

Transformatoarele sunt unul dintre cele mai importante elemente ale sistemelor electrice. Ele vin in multe variante si tipuri diferite. Unul dintre ele este un transformator toroidal, care este utilizat pe scara larga nu numai in industrie, ci si in viata de zi cu zi pentru majoritatea dintre noi. Pentru ce este acest dispozitiv? Cum functioneaza un transformator toroidal?

 

Transformatoarele cu miez toroidal sunt dispozitive de constructie simpla care sunt utilizate in echipamente electronice. Acest tip de elemente asemanatoare inelului pot fi gasite, de exemplu, in televizoare sau sisteme de iluminat. Desi constructia lor nu este complicata, garanteaza o eficienta ridicata a muncii la transferul si schimbarea sistemului de tensiune. Ce altceva mai merita sa stii despre ele? Citeste in continuare!

Constructia transformatoarelor toroidale

Un transformator toroidal consta din cel putin doua infasurari care infasoara elementul sau structural principal, adica miezul oval . Cel mai adesea este realizat din tabla de siliciu acoperita cu polimer. O astfel de constructie reduce semnificativ pierderile de energie si, de asemenea, reduce nivelul de zgomot in timpul functionarii dispozitivului in care este situat transformatorul. Avantajul sau neindoielnic este si greutatea redusa, rezultata din numarul limitat de componente utilizate in timpul productiei. In acest sens, este superior altor tipuri de transformatoare. Infasurarea scurta combinata cu impedanta de intrare scazuta garanteaza stabilitatea in transformarea unor cantitati mari de energie.

Tipuri de transformatoare toroidale

Transformatoarele toroidale vin in mai multe forme. Impartirea lor de baza in monofazat si trifazat rezulta dintr-un tip diferit de sursa de tensiune in care lucreaza. Mai mult, acestea difera in ceea ce priveste materialele utilizate, precum si functionalitatile suplimentare. Unele modele sunt echipate cu asa-numitele sistem de pornire soft , precum si protectii termice care sporesc eficienta dispozitivului. O buna protectie este asigurata si prin turnarea in vid a infasurarii cu compus epoxidic.

Aplicarea transformatoarelor toroidale

Transformatoarele toroidale au o gama destul de larga de aplicatii. Acestea sunt utilizate in principal pentru alimentarea sistemelor de iluminat de joasa tensiune. Cel mai adesea sunt circuite cu plasa halogena de plafon sau inlocuitori de LED-uri cu o tensiune de 12V.

Transformatoarele au devenit un dispozitiv permanent ca si componente ale unor dispozitive electronice precum televizoarele si echipamentele audio. Unele dintre ele sunt chiar echipate cu doua modele care alimenteaza amplificatoarele. Acestea asigura o consistenta ridicata a semnalului fara a taia forma de unda, evitând in acelasi timp zgomotul sau bâzâitul. De asemenea, garanteaza o rezerva de putere optima, gestionând vârfuri de semnal bruste si ridicate.

Sursa foto: tme.eu

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea