Cum sa...

# locuinta prietenosa cu mediul #locuinta prietenoasa #amenajare casa

Patru gesturi simple pentru o locuinta prietenoasa cu mediul

Atitudinea pe care o avem fata de mediu este un subiect din ce in ce mai important atat in societate, cat si in educatia pe care o oferim copiilor, pentru a limita pe cat posibil efectele schimbarilor climatice. Este important sa subliniem ca un stil de viata respectuos cu mediul incepe de acasa si asta inseamna adoptarea unor gesturi zilnice cat se poate de simple, de altfel, in propria locuinta. Iata patru astfel de gesturi pe care tu si familia ta le puteti pune in aplicare chiar de astazi.

1. Limiteaza risipa alimentara

Potrivit Ministerului Agriculturii, in Romania se arunca aproximativ 2,5 milioane de tone de hrana in fiecare an. Cea mai mare pondere o reprezinta mancarea gatita, fructele si legumele. Ce poti face pentru a combate acest fenomen la tine acasa? Este foarte simplu! In primul rand, incearca sa creezi meniuri pentru fiecare zi a saptamanii si cumpara doar ingredientele de care ai nevoie. Vei observa ca vei cheltui mai putini bani si vei manca si mai sanatos. In al doilea rand, foloseste-te de creativitatea ta culinara ca sa folosesti alimentele care sunt pe cale sa se altereze. Iaurturile care expira a doua zi pot fi folosite intr-o delicioasa placinta, de exemplu. In ultimul rand, dar la fel de important, poti pune la congelator fructele si legumele care nu mai sunt foarte proaspete. Ulterior, le poti folosi la ciorbe, tocanite sau smoothie-uri delicioase.

2. Decoreaza intelept

Florile infrumuseteaza orice casa si sunt un cadou minunat cu fiecare ocazie. Totusi, din respect fata de mediu, privilegiaza plantele la ghiveci, in defavoarea celor taiate si aduse din import. Mai mult decat atat, plantele la ghiveci pot avea efecte benefice asupra sanatatii tale. NASA a descoperit ca plantele de apartament pot absorbi toxinele daunatoare din aer, in special in spatii inchise. Acest studiu a stat la baza altor cercetari mai noi. Chiar daca au mai putina putere decat purificatoarele de aer, plantele sunt mai eficiente din punctul de vedere al costurilor si terapeutic. De asemenea, ele iti pot imbunatati starea de spirit si iti pot ameliora productivitatea si concentrarea. Printre aceste plante se numara crinul pacii, crizantema, aloe vera sau limba soacrei. Cand vine vorba de decoratiile de Craciun, poti alege tot un brad la ghiveci, dar daca spatiul nu-ti permite, opteaza pentru  brazi de Craciun artificiali 3D, de exemplu.

3. Ocupa-te de izolatie

O casa bine izolata nu numai ca te ajuta sa protejezi mediul, ci iti protejeaza si portofelul. Atunci cand izolatia casei sau a apartamentului este buna, vei consuma mai putin cu incalzirea pe timpul iernii si cu racirea temperaturii pe timpul verii. Instalarea ferestrelor termopan si reabilitarea termica a cladirii sunt doi pasi absolut necesari ca sa ai o locuinta eficienta energetic. Daca locuiesti la casa, poti merge si mai departe si sa instalezi panouri solare, de exemplu.

4. Consuma mai putina apa

Nu se pune problema de a face compromisuri in ceea ce priveste igiena personala sau a locuintei, ci de a acorda o atentie suplimentara felului in care consumi apa. De exemplu, nu este deloc necesar ca apa sa curga in timp ce te speli pe dinti. De asemenea, poti renunta la baile in cada, in favoarea unui dus de cinci minute. Pe de alta parte, si in bucatarie se consuma multa apa inutil. Stiai ca poti consuma mai putina apa daca vei curata mai intai toate vasele cu buretele cu detergent si apoi le clatesti pe toate decat daca le speli pe fiecare in parte? Astfel de mici gesturi simple te pot ajuta sa economisesti cantitati de apa care te vor surprinde.

Asadar, si tu poti avea o locuinta mai prietenoasa cu mediul, aplicand sfaturile de mai sus si acordand mai multa atentie micilor gesturi de zi cu zi.

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea