Cum sa...

# umidificare camera #umidificare

Metode naturale de umidificare a aerului din camera

 

Umiditatea din aer influenteaza starea de sanatate, potrivit studiilor. Astfel, trebuie sa ai grija sa umidifici camerele pentru a nu avea parte de aer uscat, care poate cauza infundarea nasului sau alte probleme mai grave de respiratie.

Umiditatea optima a aerului dintr-o locuinta recomandata de specialisti este situata intre 30 si 60%.

Daca valoarea umiditatii este mai mica vei avea o senzatie de gat uscat, dar si o stare de disconfort general. Aerul uscat favorizeaza patrunderea agentilor patogeni in organism din cauza uscarii mucoaselor.

Umiditatea crescuta este nesanatoasa pentru respiratie si poate genera dificultati de adaptare la temperaturi mai ridicate. In acest caz ai neaparat nevoie de un dezumidificator.

Exista si o alternative naturale pentru acest tip de aparat, iar cele mai indicate sunt plantele de apartament.

Daca observi ca pe geamurile camerei este condens in cea mai mare parte din timp, dar si ca transpiri abundent, stare care determina o permanenta senzatie de frig, este momentul sa iei masurile necesare pentru a reduce nivelul umiditatii din locuinta.

Aerul umed din locuinta favorizeaza aparitia mucegaiului, care schimba substantial calitatea aerului inspirat, fapt ce duce la un mediu periculos pentru sanatate. Traind intr-un mediu umed vei resimti frecvente dureri de cap, oboseala sau lipsa de concentrare.

Cauzele umiditatii scazute a aerului in camera

Umiditatea aerului din casa are multiple cauze. Prima poate fi reprezentata de utilizarea aparatelor electrocasnice care prin natura lor incalzesc mediul. Acestora li se adauga si mediul exterior, conditiile meteo influentand major nivelul umiditatii din locuinta.

Metodele naturale de umidificare a aerului din camera

Exista diferite metode cu ajutorul carora poti imbunatati nivelul umiditatii aerului din locuinta. Printre acestea: pulverizarea de apa in aer, asezarea unor vase cu apa sau acvarii prin camera, plante pe care sa le uzi frecvent, uscarea rufelor in interior, dusul cu usa deschisa, pastrarea apei in cada dupa baie, reducerea temperaturii sau aerisirea.

Pulverizarea de apa in aer

Clasica metoda a amplasarii unui recipient cu apa pe calorifer sau radiator poate fi cu adevarat eficienta. Chiar exista pe piata diverse umidificatoare care se prind cu ajutorul unui carlig direct pe calorifer. Astfel se faciliteaza evaporarea rapida a apei.

Dar cel mai bine ar fi sa pulverizezi direct apa in incapere, la anumite intervale de timp, cu ajutorul unui spray.

Vazele cu flori

Vazele reprezinta de asmenea o varianta ajutatoare. Apa de la flori se va evapora si va ajuta la mentinerea nivelului optim de umiditate in camera.

Pregatirea alimentelor fara capac

Se poate umidifica locuinta prin activitatea zilnica de gatire a alimentelelor fara sa mai acoperi oalele. Chiar daca mirosul va patrunde in toata casa acesta va disparea destul de repede.

Uscarea rufelor in camera

Aceasta nu este o activitate recomandata in mod frecvent. Ea se poate face daca nivelul de umiditate din camera este sub 30%. Rufele retin destul de multa apa dupa spalare dar caldura din camera le va ajuta sa se usuce repede grabind procesul de evaporare.

Pastrarea apei in cada peste noapte

Se va lasa apa in cada toata noaptea cu usa de la baie deschisa. O parte din apa se va transforma in vapori si va imbunatati atmosfera din locuinta.

Aerisirea camerei

Poate cea mai la indemana solutie in reglarea nivelului de umiditate din camera este reprezentata de aerisirea camerelor. Asa se realizeaza un echilibru intre circulatia aerului si pastrarea unei temperaturi confortabile in interior. Mai exact, aerisirea te ajuta sa elimini aerul din interior cu dioxid de carbon, praf si microbi, inlocuindu-l cu aer curat din exterior.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare