Cum sa...

#amplasare umidificator #beneficii umidificator #umiditate #umidificator

Beneficiile umidificatorului. Unde sa-l asezi in casa si ce probleme iti rezolva

Umidificatoarele sunt dispozitive care sporesc nivelul de umiditate dintr-o incapere, prin eliberarea de vapori de apa. Nivelul de umiditate variaza in functie de temperaturi si de starea vremii. In general, in sezonul rece aerul este mai uscat, mai ales in locuinte. In schimb, vara tinde sa fie mai umed.

Umiditatea mai ridicata are numeroase beneficii pentru sanatate, in special in sezonul rece, cand aerul din casa tinde sa fie deosebit de uscat. Caloriferele, aerotemele si alte surse de incalzire duc la scaderea umiditatii in proportii foarte mari, aerul devenind deosebit de uscat. Acest lucru duce la probleme ale pielii, alergii, dar si la alte probleme de sanatate si nu numai.

4 beneficii ale umidificatorului

1. Reduce raspandirea germenilor

Umidificatoarele pot ajuta la prevenirea imbolnavirii prin adaugarea de umiditate in aer. Studiile au aratat ca ajuta la protejarea impotriva gripei. 

Un studiu din 2013 a constatat ca, daca nivelul de umiditate din interior este mai mic de 23%, rata de infectiozitate a gripei - sau capacitatea acesteia de a infecta alte persoane prin intermediul picaturilor de aer respirator - este intre 70% si 77%. Daca umiditatea interioara este mentinuta peste 43%, rata de infectivitate este mult mai mica, intre 14% si 22%. Acest lucru se datoreaza faptului ca virusul gripal supravietuieste mai bine in conditii mai uscate.  

2. Previne uscarea pielii

Aerul uscat extrage umiditatea din piele, facand-o sa fie usor iritabila si iti ofera sentimentul de mancarime. In plus, are acel aspect de piele uscata. Utilizarea unui umidificator are efectul de a contracara acest efect prin cresterea umiditatii din aer, prevenind astfel disconfortul.  

3. Amelioreaza simptomele astmului si ale alergiilor

Umidificatoarele pot ajuta la ameliorarea simptomelor astmului si alergiilor, prin calmarea tesuturilor din nas si gat.  In plus, ajuta la ameliorarea simptomelor precum: gat si nas uscate, senzatie de usturime la respiratie, tuse, sangerari nazale sau congestia sinusurilor.

Pe de alta parte, o umiditate prea mare poate provoca raspandirea acarienilor si a mucegaiului. Prin urmare, persoanele care au aceste alergii trebuie sa aiba la dispozitie un aparat de masurare a umiditatii, un umidificator si un dezumidificator, astfel incat nivelul de umiditate din aer sa nu depaseasca mai mult de 50%. 

4. Amelioreaza sforaitul

Umidificatoarele pot reduce, de asemenea, sforaitul cauzat de congestia nazala, ajutand la diminuarea mucusului care blocheaza caile respiratorii. In general, cu cat sunt mai “deschise” caile respiratorii, cu atat sforaim mai putin.

Tine evidenta nivelului de umiditate

Exertii in sanatate si mediu recomanda ca nivelul de umiditate dintr-o incapere sa fie intre 30 si 50%. O umiditate prea mare poate produce condens, ducand la aparitia bacteriilor si mucegaiului, dar si la probleme respiratorii pentru persoanele care au sensibilitati la aceste microorganisme, declansand simptome de alergie si chiar astm. 

Nivelul e umiitate din locuinta poate fi masurat cu un higrometru. De cele mai multe ori acestea sunt integrate in umidificatoare si actioneaza precum niste termometre, doar ca in loc sa masoare temepratura din camera, masoara nivelul de umiditate.

Unde trebuie pus umidificatorul

Cand vine vorba despre locul de amplasare al umidificatorului, este important sa stii unde il poti amplasa. Daca alegi unul de mici dimensiuni il poti pune pe un obiect de mobilier sau pe masa. In schimb, un umidificator de mari dimensiuni trebuie asezat pe jos. In acest caz este important sa sub acesta sa asezi o tava sau un alt recipient impermeabil, prin care sa nu treaca umezeala, mai ales daca ai parchet.

Amplasarea umidificatorului in dormitor. Daca amplasezi un umidificator in dormitor, este important sa nu-l asezi langa noptiera, deoarece te va deranja noaptea. Cel mai bine este sa-l pui in capatul opus al camerei. Evita insa ca acesta sa stea in apropierea unui radiator sau a unei gauri de aerisire ori de ventilatie. Distanta dintre umidificator si aceste dispozitive trebuie sa fie de minim 1,5 metri.

Amplasarea umidificatorului in living. Cum spuneam mai sus, umidificatorul trebuie tinut la distanta de radiatoare, gauri de aerisire sau ventilatie. De asemenea, este important ca acesta sa fie amplasat intr-un loc sigur, in cazul in care ai copii sau animale de companie, care ar putea sa il darame. In rest, avand in vedere ca livingul este o camera de zi, in care nu se doarme, poate fi amplasat oriunde este in siguranta.

 Achizitioneaza un umidificator pentru incaperea ta

Stiai ca exista mi multe tipuri de umidificatoare? Acestea se impart in doua mari categorii: umidificatoare cu aburi reci si umidificatoare cu aburi calzi. De asemenea, exista umidificatoare simple, dar si umidificatoare cu aromaterapie (adica in apa acestora pot fi puse picaturi de uleiuri naturale).

Cel mai bun umidificator de camera este cel care ti se potriveste, atat in ceea ce priveste marimea aparatului cat si marimea incaperii. Pentru o camera mica, de bloc, nu vei avea nevoie de un umidificator de mari dimensiuni.

Din fericire, pe site-urile de reduceri poti gasi umidificatoare ieftine, la preturi accesibile pentru orice buzunar.   

FOTO: pixabay.com, pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului