Cum sa...

#iluminare casa #surse de iluminat

3 surse de iluminat pe care le poti pune in casa

Stiai ca iluminarea locuintei reprezinta una dintre cele mai importante etape din procesul de amenajare? Asigura, in primul rand, ambientul potrivit pentru derularea activitatilor zilnice. De asemenea, creeaza contextul ideal momentelor de relaxare. Totusi, e important unde si cum alegi sa le integrezi in casa. Exista reguli specifice pentru fiecare camera in parte - daca in dormitor e preferabila lumina difuza, in bucatarie sau living este indicata cea rece. Alegerea este influentata implicit de functionalitatea spatiului si de preferintele personale.

Daca vrei sa iei o decizie bine documentata si sa maximizezi cu succes efectul vizual descopera mai jos 3 surse de iluminat recomandate pentru casa!

3 surse de iluminat potrivite pentru casa

Pe piata exista o varietate de oferte si modele - de la cele compacte pentru perete pana la optiunile mai voluminoase. Totul depinde in mod direct de dimensiunile spatiului, dar si de atmosfera pe care vrei sa o creezi. Tine minte - o casa iluminata corespunzator aduce inevitabil momente de bucurie, dar si de introspectie si meditatie.

Pe lista celor mai apreciate obiecte se numara 3 variante inedite:

  1. Lampadare - Practice si versatile, lampadarele se remarca prin flexibilitatea sporita de a directiona lumina intr-un anumit unghi sau de a o ajusta in functie de necesitati. In general, sunt recomandate pentru dormitoare sau livinguri si sunt amplasate in colturile camerei. Sunt folosite pentru a elimina zonele de semiintuneric si de a crea ambientul dorit pentru diverse activitati precum lectura, studiu sau munca de acasa. Pot fi transportate cu usurinta, ceea ce le transforma in alegerile ideale in cazul in care faci frecvent modificari de estetica.  Pe langa rolul practic, adauga si o pata de culoare incaperii unde sunt integrate. Exista o diversitate de lampadare - de la cele clasice, cu finisaje delicate si texturi sofisticate pana la optiunile minimaliste, recomandate locuintelor moderne.
  2. Lustre - Mult mai indicate in cazul in care vrei sa obtii o iluminare adecvata si uniforma pentru un spatiu mai mare. Sunt indicate atat in bucatarii si bai, cat si livinguri sau dormitoare. Variantele LED sunt din ce in ce mai accesate datorita duratei sporite de functionare, dar si a nivelului ridicat de eficienta energetica. Majoritatea modelelor permit ajustarea intensitatii luminii, ceea ce asigura atmosfera dorita in functie de activitatile derulate sau de preferintele in materie de confort si functionalitate. O lustra impunatoare poate servi si ca element central intr-o camera. Un model extravagant adauga interes vizual si condimenteaza intregul design. Exista si lustre indicate potrivite pentru spatii comerciale sau birouri.
  3. Aplice - Unele dintre cele mai utilizate surse de iluminat, tocmai datorita specificatiilor pe care le prezinta. Sunt foarte usor de instalat si reusesc sa maximizeze efectul vizual. Nu ocupa spatiu suplimentar si nici nu aglomereaza estetica generala, ceea ce devine un avantaj semnificativ mai ales in cazul locuintelor de mici dimensiuni. Aplicele sunt versatile si pot fi utilizate in diferite incaperi, cum ar fi dormitoare, sufragerii, holuri sau chiar in exteriorul casei. Alese corect, pot schimba intreaga atmosfera in camera si pot completa cu succes stilul de amenajare abordat. Pot fi personalizate fara probleme, cea ce iti va oferi posibilitatea de a obtine un ambient unicat, in ton cu felul tau de a fi.

Cum amplasezi sursele de iluminat in functie de camera

Toate cele trei alternative sunt investitii durabile, insa trebuie amplasate cu atentie in functie de camera. Iata care sunt cele mai recomandate variante pentru fiecare zona din locuinta:

  • Living room - Daca ai un living spatios poti delimita zonele prin intermediul surselor de iluminat. Pentru locul in care petreci timp alaturi de cei dragi sau vizionezi filme poti opta pentru aplice. Asigura-te ca lumina este echilibrata si nu creeaza umbre neplacute. Foloseste alternativ lampadare pentru a regla atmosfera atunci cand vrei sa te bucuri de intimitate.
  • Dormitor - O lustra de tavan amplasata central poate oferi iluminare generala, dar asigura-te ca este suficient de blanda pentru a crea un mediu relaxant. Plaseaza inclusiv lampi pe noptiera in cazul in care vrei sa te delectezi cu o carte buna inainte de somn. De asemenea, daca exista elemente decorative sau pereti nefinisati, poti adauga iluminare de accent pentru a le evidentia armonios.
  • Baie - Aplicele deasupra oglinzii sunt optiuni populare pentru rutina de ingrijire personala. Diminetile agitate nu vor mai fi atat de haotice in compania luminii potrivite. Spoturile pot fi utilizate pentru a evidentia anumite zone in baie, cum ar fi plantele, decoratiunile sau arhitectura. Daca ai o cada freestanding si vrei sa transformi incaperea intr-un adevarat spa, nu ezita sa adaugi contraste interesante prin intermediul lampilor de podea.

Iluminarea locuintei este un proces care implica timp, rabdare si mai ales atentie la detalii. In lipsa solutiilor potrivite nu ai cum sa obtii ambientul potrivit nevoilor personale si specificatiilor de design.

Urmeaza sfaturile de mai sus si adauga sursele de iluminat ideale pentru caracteristicile si rolul fiecarei incaperi in parte!

FOTO: freepik.com/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare