Constructia casei

# orientare ferestre #lege #constructie casa #ferestre

Stai la curte si ai fereastra de la casa orientata spre curtea vecinilor? Putini stiu ca acest lucru poate fi ilegal

 

Ferestrele caselor, orientate spre curtea vecinilor, pot fi ilegale. Insa putini romani cunosc aceste reguli.

De multe ori nu sunt respectate de cei care isi construiesc locuinte, deoarece nu conosc legea. Sau nu le pasa. Insa, Codul Civil prevede notioni clare in ceea ce priveste construirea unei case cu ferestre orientate spre curtea vecinului. Potrivit legii, pentru a putea construi o casa cu ferestre spre curtea vecinilor, trebuie sa existe o distanta minima intre casa si gard.

"Orice constructii, lucrari sau plantatii se pot face de catre proprietarul fondului numai cu respectarea unei distante minime de 60 de cm fata de linia de hotar, daca nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel incat sa nu se aduca atingere drepturilor proprietarului vecin.

Orice derogare de la distanta minima se poate face prin acordul partilor exprimat printr-un inscris autentic", se mentioneaza in Articolul 612, din Codul Civil.

De asemenea, sunt prevazute anumite reguli si pentru fereastra de vedere sau de lumina, astfel:

"(1) Este obligatorie pastrarea unei distante de cel putin 2 metri intre fondul, ingradit sau neingradit, apartinand proprietarului vecin si fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrari ce ar fi orientate catre acest fond.

(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrari neparalele cu linia de hotar spre fondul invecinat sunt interzise la o distanta mai mica de un metru.

(3) Distanta se calculeaza de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe fata zidului in care s-a deschis vederea sau, dupa caz, pe linia exterioara a balconului, pana la linia de hotar.

Distanta, si in cazul lucrarilor neparalele, se masoara tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrarii de linia de hotar si pana la aceasta linie", mentioneaza Articolul 615, din Codul Civil.

Exista insa si situatii exceptionale, in care proprietarul pote construi o fereastra spre curtea vecinului, fara pastrarea distantei minime, in urmatoarele conditii:

"Dispozitiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-si deschide, fara limita de distanta, ferestre de lumina daca sunt astfel construite incat sa impiedice vederea spre fondul invecinat", este precizat in Articolul 616, din Codul Civil.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare