Constructia casei

# tipuri incalzire locuinta #incalzire locuinta

Cele mai populare tipuri de incalzire a locuintei si avantajele fiecaruia

Anotimpul rece se apropie cu pasi repezi si oamenii deja se gandesc sa porneasca sistemul de incalzire pe care il au pentru a se bucura de caldura in locuinta proprie. Totusi, unii dintre acestia amana acest moment de teama facturilor si costurilor prea mari pe care le pot plati, aceste costuri variind in functie de tipul de alimentare pentru sistemul de incalzire.

 

Din fericire, in prezent exista o multime de variante si tipuri de sisteme de incalzire a unei incaperi, indiferent ca este vorba despre locuinta, birou sau fabrica. Fie ca este vorba despre clasica soba pe lemne sau o centrala electrica individuala, pana la solutii ecologice, toate sunt disponibile pe piata din Romania.

Astfel ca, in continuare sunt prezentate cele mai populare astfel de solutii, precum si avantajele pe care fiecare sistem le ofera, pentru a-i ajuta pe romani sa aleaga cea mai potrivita solutie pentru casa lor.

1. Incalzirea cu soba sau semineu

Soba pe lemne este solutia de incalzire pe care romanii o folosesc inca din cele mai vechi timpuri. O solutie mai actuala, care reprezinta, de fapt, o actualizare a acestei sobe este semineul. Acestea functioneaza fie cu lemne, fie cu alte tipuri de combustibil, cum ar fi rumegus, peleti rasinoase, carbune sau resturi de cherestea.

Soba este folosita in continuare, mai ales de oamenii din mediul rural, insa tot mai multi romani se intorc cumva la radacini, prin instalarea unui semineu in propria casa. Totusi, acesta are mai mult rol decorativ, fiind folosit destul de rar si numai pentru a crea o atmosfera placuta.

Principalele avantaje ale acestui tip de incalzire sunt: investitia relativ redusa si posibilitatea de a incalzi numai spatiile dorite, pot fi instalate oriunde, utilizeaza o gama foarte variata de combustibil si pot fi instalate la un sistem cu serpentine, pentru incalzirea apei.

2. Centralele termice 

Incalzirea locuintei prin intermediul centralelor termice este cea mai populara solutie de incalzire din Romania. Acest lucru se datoreaza eficientei mari pe care acestea le au, precum si diversitatii de modele disponibile pe piata, acestea fiind totodata principalele avantaje pe care aceasta solutie le ofera. Oamenii pot alege centrale termice pe gaz sau electrice, pe lemne sau in condensare, fiecare tip avand caracteristici diferite si fiind recomandate in functie de accesul la tipul de combustibil cel mai avantajos.

3. Centrale ecologice pe peleti

O alta solutie de incalzire care a capatat tot mai multa popularitate este una ecologica, si anume centrala pe peleti.  Peletii sunt, de fapt, resturi forestiere care sunt compactate sub forma unui tub mic sau stick-uri.

Avantajele acestui tip de incalzire sunt foarte multe. Alaturi de impactul pozitiv asupra mediului, aceste centrale sunt foarte eficiente si au un randament foarte ridicat, de peste 90%, contribuind totodata la economisirea bugetului, mai ales tinand cont ca folosesc peleti, pret al carora este unul foarte avantajos. 

In consecinta, oamenii au la dispozitie o varietate foarte mare de solutii de incalzire a locuintei, alegerea acestora bazandu-se, in principal, pe preferintele acestora si pe tipul de combustibil pe care il au la indemana.  

Sursa foto: freepik.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea