Constructia casei

#acoperis casa #acoperis

Cum alegi acoperisul pentru casa?

Tipuri de acoperis, in functie de material

Acoperisul este unul dintre cele mai importante elemente ale unei case, fiind esential pentru a proteja locuinta de capriciile vremii si pentru a le oferi siguranta si confort celor din casa. Cu atat de multe tipuri de acoperisuri disponibile pe piata de profil, fiecare dintre acestea prezentand avantaje si dezavantaje, proprietarii de locuinte pot fi pusi in dificultate de varietatea ofertei, nestiind ce si cum sa aleaga. De aceea, sfatul specialistilor pentru cei care sunt in cautare de acoperisuri pentru casa este acela de a tine cont de anumiti factori importanti inainte de a investi intr-un sistem de invelitoare.

Functionalitatea sistemului de invelitoare, aspectul sau si gradul de siguranta oferit depind foarte mult de materialul din care este realizat acoperisul, precum si de forma acestuia – acestia fiind principalii factori de luat in considerare atunci cand sunt alese acoperisuri.

Acoperisul pentru casa poate fi realizat dintr-o gama variata de materiale, cu proprietati diferite. Trei dintre cele mai cautate, datorita avantajelor pe care le ofera sunt tigla metalica, tabla cutata si tabla faltuita pentru ca au in compozitie otelul – cel mai inovativ si durabil material in timp .

Tigla metalica este un material rezistent la intemperii, care nu se deformeaza si nu se decojeste. De asemenea, este rezistenta la foc, prezinta un grad mare de rigiditate iar aspectul final este unul traditional, imbinand forma clasica a tiglei cu rezistenta in timp a tablei de otel. Fiind mult mai usoara, comparativ cu alte tipuri de materiale pentru acoperisuri, tigla metalica se monteaza foarte usor. Asadar, poate fi aleasa de catre cei care au o casa cu structura mai delicata.

Tabla cutata este, probabil, unul dintre cele mai versatile materiale, fiind utilizata in diverse aplicatii in sectorul rezidential, dar si in cel industrial. Se monteaza usor, inclusiv peste acoperisuri vechi, fiind ideala pentru cei care doresc sa economiseasca timp si bani. Tabla cutata este o alegere potrivita pentru cei care nu dispun de un buget generos, dar si pentru cei care sunt in cautarea unui sistem de invelitoare usor de montat sau a unor solutii de placare sau copertare a peretilor, gardurilor etc.

Tabla faltuita este fabricata din otel de calitate superioara, motiv pentru care ofera si o rezistenta indelungata. Poate fi montata atat pe acoperisuri cu pante mici, cat si pe fatade verticale sau cu inclinatii mari. Datorita simplitatii estetice si a formei minimaliste a acestui material, tabla faltuita poate fi aleasa pentru acoperisul unei case cu arhitectura moderna, dar, in acelasi timp, si pentru refacerea acoperisurilor cladirilor de patrimoniu.

Materialul acoperisului este esential pentru rezistenta acestuia, motiv pentru care este necesar sa aiba o calitate superioara, indiferent de tipul ales, iar durabilitatea unui acoperis se reflecta in garantia oferita de producator pentru un anumit tip de material.

Forma acoperisului nu este doar un factor care influenteaza estetica locuintei

Cand discutam despre forma, acoperisurile pot fi de mai multe tipuri, patru dintre cele mai populare fiind: acoperisul cu 2 ape, acoperis in 4 ape sau acoperisul cu forma complexa. De forma pe care o are acoperisul depind numeroase aspecte, in afara de cel evident, care se refera la estetica. Este vorba despre functionalitate, gradul de protectie oferita, usurinta intretinerii si rezistenta.

Acoperisul cu 2 ape, desi nu exceleaza la capitolul estetica, fiind extrem de simplu, se distinge prin numeroase alte avantaje: este rezistent, datorita faptului ca apa se scurge eficient si rapid de pe suprafata sa, se monteaza usor si nu implica un cost ridicat. Poate fi ales de catre cei care prefera simplitatea, insa este mai putin recomandat pentru zone caracterizate de vant puternic

Pe de alta parte, acoperisul cu 4 ape asigura un grad ridicat de protectie impotriva vanturilor puternice, fiind recomandat celor care locuiesc in zone in care aceste fenomene meteorologice sunt des intalnite. Un astfel de acoperis va mai ridica cateva provocari in ce priveste amenajarea spatiului de la mansarda, dar rezultatul poate fi unul spectaculos.

Acoperisul cu forma complexa este alcatuit din mai multe pante, fiind potrivit pentru o casa cu arhitectura deosebita. Este cea mai costisitoare optiune dintre cele prezentate, putand fi ales de catre cei pentru care bugetul nu reprezinta un impediment.

Alegerea acoperisului potrivit pentru casa este o etapa careia proprietarii locuintelor trebuie sa ii acorde importanta necesara, pentru a avea parte de un sistem de invelitoare durabil, rezistent si placut din punct de vedere estetic. In momentul alegerii, este necesar sa se ia in calcul inclusiv cerintele legale din zona in care este amplasata casa, dar si avantajele pe care le ofera diversele tipuri de materiale pentru acoperis.

Sursa foto: roofart.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea