Constructia casei

#polistiren expandat #polistiren #casa

5 lucruri pe care nu le stii despre polistirenul expandat

Pe lista celor mai importante materiale folosite atunci cand se construieste sau se renoveaza o casa sunt si placile de polistiren expandat. Avantajele pe care le aduce folosirea polistirenului expandat (EPS) sunt numeroase: ofera eficienta energetica, este un material usor, izoleaza termic, protejeaza peretii si pardoselile impotriva umezelii si este foarte usor de montat.

 

Acestea sunt si motivele pentru care placile de polistiren expandat sunt nelipsite din planurile unui constructor bun.

Pe langa avantajele pe care le ofera folosirea placilor de polistiren expandat, exista si alte lucruri mai putin cunoscute despre acest material, insa foarte interesante. Toate acestea vin ca o confirmare a eficientei pe care o are polistirenul expandat. Iata care sunt cinci dintre ele!

Polistirenul expandat este un material flexibil

Polistirenul expandat nu se foloseste doar pentru suprafate plane, asa cum sunt peretii drepti, podelele si tavanele. Din placile de polistiren se poate crea absolut orice forma. De exemplu, unele persoane aleg sa faca un cadru pentru semineu din polistiren expandat. Rezistenta structurii poate fi dublata de insertii din metal sau plastic. In plus, datorita noilor tehnici de lucru cu polistirenul expandat, toate structurile realizate din acest material, indiferent de forma si tip, pot arata extrem de natural.

Contribuie la reducerea consumului de energie neregenerabila

Spre deosebire de alte tipuri de materiale de constructii, polistirenul expandat, prin proprietatile sale izolatoare, reduce pierderile de energie. Implicit, consumul surselor de energie, gaz sau energie electrica, scade. Datorita faptului ca este folosit la scara larga, polistirenul expandat contribuie activ la reducerea consumului de resurse naturale neregenerabile, asa cum sunt gazul sau carbunele.

Polistirenul este facut dintr-o hidrocarbura prezenta si in alimente

In procesul de fabricare a polistirenului expandat se polimerizeaza stirenul, o hidrocarbura aromatica nesaturata cu gust dulce. Pe scurt, o substanta chimica. Aceasta hidrocarbura este folosita la fabricarea multor produse, insa interesant este faptul ca este prezenta in mod natural in unele alimente, asa cum sunt carnea de vita, capsunele, cafeaua sau scortisoara.

Un procent de peste 95% din polistirenul expandat este aer

Faptul ca peste 95% din polistirenul expandat este, de fapt, aer, nu poate fi decat inca o dovada de necontestat a caracteristicilor eco-friendly pe care le are acest material. In plus, acest aspect face ca polistirenul expandat sa fie si unul dintre cele mai usoare materiale care se folosesc in domenii precum constructiile, transportul obiectelor fragile sau ambalaje – ceea ce arata si versatilitatea materialului.

Polistirenul expandat este reciclabil

Nu este vorba doar despre un anumit procent din polistirenul expandat, ci chiar despre 100%. Acest material este complet reciclabil, putand fi reutilizat in numeroase alte intrebuintari. In mod normal, polistirenul este topit, obtinandu-se un volum mai mic decat cel initial. In alte cazuri, pentru reciclarea materialului se foloseste limonen, o hidrocarbura lichida extrasa din citrice, care dizolva spuma de polistiren.

De cele mai multe ori, polistirenul expandat se recicleaza astfel:

  • materialul poate fi reciclat si poate intra in componenta unor obiecte din plastic, asa cum sunt umerasele, castroanele sau chiar carcasele dvd-urilor;
  • bucatile de polistiren sunt macinate si se transforma in bile de diverse dimensiuni, care se folosesc in ambalarea coletelor sau in proiecte de arts&craft;
  • polistirenul poate fi remodelat in alte forme si folosit in alt scop decat cel initial;
  • polistirenul se poate compacta si vinde catre diverse fabrici, care produc lucruri facute din acest material.

Polistirenul expandat este, asadar, un material extrem de eficient si versatil, folosit si apreciat intr-o multitudine de industrii diferite una fata de cealalta. Constructiile, industria automobilelor, transporturi si ambalare – acestea sunt doar cateva dintre domeniile in care se foloseste acest material. De asemenea, polistirenul expandat contribuie activ la reducerea emisiilor de carbon. Versatilitatea si eficienta polistirenului expandat nu se refera doar la modul in care materialul este folosit, ci si in usurinta cu care acesta poate fi procesat.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului