Modul in care intelegem sa ne organizam spatiile de depozitare se reflecta in aspectul general al casei noastre, care poate fi dezordonat, apasator si aglomerat sau, dimpotriva, placut si elegant. Necesitatea de depozitare este generata in mare parte de un consum important, responsabil la randul sau de o mare acumulare. Disimularea a ceea ce trebuie disimulat, crearea de spatii de depozitatre adaptate functiei lor, multiplicarea functiilor mobilelor sunt toate abordari ale aceleasi fatete, si anume organizarea casei, pentru care este nevoie de ingeniozitate si trucuri, mai ales in locuintele mici. Daca exista un ingredient indispensabil atunci cand vorbim despre lipsa de spatiu, acesta este sensul practic.
Utilizati minutios spatiul de la sol
Ce mult spatiu se pierde sub mobilele din bucatarie si din baie, sub paturi, sub treptele scarii… Toate pot deveni spatii de depozitare, cu conditia sa fie bine integrate si sa nu arate grosolan.
Cutiile si sertarele se preteaza bine acestui tip de depozitare, fiind usor accesibile si practice intre altele, deoarece ofera o vedere globala asupra continutului.
Sertarul “inghite tot” joaca un rol esential intr-o casa. Toate obiectele care nu au un loc anume destinat, mai ales in bucatarie, merg in sertare. Dimensiunile lor variaza la infinit, de la cele mai putin adanci si inguste la cele mai adanci si largi. In ce priveste profunzimea, sertarele se adapteaza continutului, dar cele cu o profunzime mai mare de 20 cm devin sursa de dezordine (mai putin daca sunt destinate unor obiecte cum sunt caserolele etc.).
Sub plafon
Prin traditie, din motive estetice si mai ales din dorinta de standardizare, dulapurile pentru depozitare si bibliotecile nu depasesc 2,20 m inaltime, astfel incat intotdeauna mai ramane un spatiu neutilizat sub plafon… Totusi, putem plasa o gramada de lucruri intr-un spatiu de 40-50 cm inaltime, adancime considerabila si mai multi metri lungime.
Inchise sau deschise, dupa destinatia lor, aceste spatii pot folosi cu succes depozitarii obiectelor care au o folosinta ocazionala sau sezoniera, cum ar fi arhivele, echipamentele de schi etc.
Volume importante sub scara
Sub scari se desfasoara volume importante pentru a fi neglijate. Grafice prin natura, scarile sunt compuse dintr-un joc de orizontale si verticale care nu cer decat sa fie prelungite pentru a forma etajere. Putem astfel imagina o scara compusa din module de depozitare suprapuse sau pur si simplu putem amenaja sub scara ingenioase si estetice locuri de depozitare.
Depozitarea la vedere poate fi si decorativa
Dati valoare obiectelor cotidiene realizand compozitii cu stil, gata de folosit la micul dejun.
Va invadeaza pantofii?
Nu mai lasati pantofii sa va invadeze! In afara de mirosul neplacut, pantofii in dezordine nu fac mare impresie intr-o camera. Fara a urmari sa ii ascundeti cu orice pret, incepeti prin a-i aranja…
Cutiile decorative si utile
Putem scapa usor de aspectul obositor al obiectelor raspandite peste tot in camera, daca incercam sa le grupam in cutii dragute.
Design
In afara de clasicele dulapuri si pantofare destul de greoaie uneori, designerii de mobilier se intrec in a crea mobilier de depozitare suplu si prietenos, adevarata desfatare pentru o locuinta moderna si optimista.
…si sticlele pot fi depozitate la vedere, fara sa supere ochiul, intr-o astfel de prezentare...
In concluzie, pentru a fi eficace, spatiile de depozitare trebuie sa fie cat mai simplu si facil de accesat, dar si mai important este sa incercam sa nu le umplem cu lucruri inutile.
“Atunci cand o casa e goala, cu exceptia catorva lucruri necesare frumoase si perfecte, ea devine o oaza de liniste. Apreciati-o, curatati-o si locuiti-o cu respect, pentru a va putea proteja comoara cea mai de pret : dumneavoastra inseva” ( Dominique Loreau – "Arta simplitatii")
Date contact:
Mioara Stoenica
Telefon: 0723 376 276
E-mail: mioarastoenica@yahoo.com
Web: mioarastoenica.com