Cei cinci ani de criza economica, recent impliniti, s-au concretizat prin scaderi masive pentru toate segmentele economiei, cele mai afectate fiind piata imobiliara, cea auto si cea de retail. Totusi, criza economica a adus si oportunitati pentru anumiti investitori, printre acestia numarandu-se micii dezvoltatori de locuinte care au ridicat numeroase blocuri de dimensiuni mici, in timp ce dezvoltatorii de mari ansambluri rezidentiale au oprit sau incetinit puternic dezvoltarea – asta daca nu au intrat in insolventa sau faliment. Asa se face ca potentialul cumparator al unei locuinte noi a ajuns in fata unei noi dileme: ansamblu rezidential sau bloc de mici dimensiuni?
Argumente PRO ansambluri rezidentiale
1. Numeroase facilitati
In mod normal, mai ales daca veti alege un proiect dezvoltat de catre o companiei cu o carte de vizita buna, veti avea finisaje mai bune si facilitati pe care un proiect de mici dimensiuni nu vi le poate oferi. Daca proiectul este deja finalizat intr-o proportie semnificativa – sau daca exista un numar ridicat de locuinte deja construite – veti locui intr-un minicartier cu acces securizat, unde veti putea beneficia de spatii verzi ample, numeroase locuri de parcare, spatii pentru petrecerea timpului liber – piscine, spre exemplu – sau gradinite private/de stat la o distanta foarte mica de locuinta.
2. Comunitate aparte
Daca veti alege un ansamblu rezidential de mari dimensiuni, dezvoltat si construit de companii cu un istoric amplu, veti face parte dintr-o comunitate aparte. Practic, veti schimba stilul de viata dintr-un bloc "comunist" intr-un cartier clasic, de mari dimensiuni, cu stilul de viata specific unei comunitati care impartaseste aceleasi principii si valori.
3. Valoare investitionala
O locuinta dintr-un ansamblu de mari dimensiuni are toate sansele sa aiba o valoare investitionala, mai ales daca proiectul rezidential va continua sa se dezvolte – atat ca numar de locuinte, cat si ca infrastructura generala in cadrul proiectului. Practic, un proiect rezidential poate ajunge peste o anumita perioada sa se afle in topul celor mai ravnite zone de locuit – desi in sine el nu reprezinta o zona.
Argumente PRO blocuri de mici dimensiuni
1. Amplasament bun
Un bloc de mici dimensiuni, cu maximum 50 de locuinte, va beneficia de regula de un amplasament mai bun. Putine sunt ansamblurile rezidentiale de mari dimensiuni care sa beneficieze de o amplasare semicentrala sau in apropierea unor puncte de interes precum o linie de metrou, centre comerciale, gradinite si scoli/licee. Un bloc de mici dimensiuni poate fi insa amplasat pe o strada adiacenta unui mare bulevard.
2. Control al constructiei
Veti putea evalua constructia si calitatea acesteia pe masura ce proiectul avanseaza. Datorita dimensiunilor reduse ale proiectului, dezvoltatorii de proiecte mici vor finaliza constructia in sase-noua luni.
3. Flexibilitatea costurilor
In functie de proiectul ales, veti putea gasi locuinte la un pret mai bun, eventual cu o amplasare mai atractiva. Dezvoltatorii de proiecte mici nu apeleaza de regula la finantari bancare (construiesc un bloc cu 20 de locuinte pe care il vand in decurs de un an, ruland astfel investitia realizata), avand astfel o flexibilitate mai mare din punct de vedere al costurilor si al preturilor de vanzare.
Alexandru Pricop
Managing partner Residentialist in cadrul SVN Romania