INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Vacante & Calatorii

#vlad tepes #Cetatea Poenari #Cetatea Vulturilor

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu: Cetatea Poenari, un loc plin de istorie veche si legende sangeroase

O adevarata poarta catre Transfagarasan, Valea Argesului gazduieste o serie de obiective precum Biserica Domneasca si Manastirea Curtea de Arges, Barajul Vidraru si Cetatea Poenari, pe care - indraznesc sa spun - ca fiecare roman ar trebui sa le viziteze. Daca ajungeti in zona, nu ratati Cetatea Poenari, supranumita „Cetatea Vulturilor”, locul unde parca prind viata legendele cu Vlad Tepes.

Amplasata la intrarea in Cheile Argesului, in varful muntelui Cetatuia, Cetatea Poenari se lasa greu cucerita si acum, la sute de ani de la constructia sa.

Sus, pe creasta stancoasa unde se afla ruinele micutei cetati, se ajunge destul de greu, dupa ce urci, mai usor la inceput, apoi tot mai greu pe masura ce drumul pare ca nu se mai termina, cele 1.480 de trepte micute, din beton. Cararea catre cetatea lui Tepes serpuieste printre fagi si mai sus, printre brazi si molizi, si, din cand in cand, se zaresc printre crengi zidurile cetatii. Nu este foarte usor drumul nici pentru turistii care se pot lauda ca au cat de cat conditie fizica, dar in mod normal aceasta mica drumetie poate dura 30-40 de minute.

Sursa foto: turistderomania.ro

Legende cu boieri pedepsiti

Urcand treptele catre cetate, nu poti sa nu te intrebi ce au simtit si cum s-au simtit boierii pedepsiti de Vlad Tepes sa lucreze la cetate si sa care caramida cu cramida pentru a ridica ziduri noi sau a mari cetatea. Boierii au fost luati pe sus din Biserica in straiele lor grele si stralucitoare de sarbatoare si au muncit, dupa cum spun cronicile, pana au ramas aproape goi! Au trudit acestia pana nu au mai putut, platind astfel cu sange pentru vina de a-l fi ucis pe fratele lui Tepes.

Pe vremea aceea nu existau scari, astfel ca ca multi si-au pierdut viata pe aici, alimentand in zilele noastre povestile cautatorilor de senzational si aducand in zona vanatorii de strigoi. Legendele mai amintesc si de prima sotie a lui Vlad Tepes, care a preferat sa se arunce de pe inaltimile cetatii ca sa nu incapa pe mana turcilor, inrosind stancile de care s-a zdrobit.

Priveliste impresionanta

Spre deosebire de boierii tradatori care au fost decapitati dupa ce si-au terminat intr-un sfarsit sarcina, cei care ajung astazi in varf sunt rasplatiti regeste: imaginea de sus asupra Vaii Argesului este impresionanta, o perspectiva ampla ti se daruieste la picioare pana departe, catre campie. La picioare iti serpuieste Transfagarasanul, iar firicelul fin al raului Arges pare de argint. Este frumos, aer curat, misterios aici sus la inaltimile de unde s-a scris o bucatica de istorie. Merita vizitat acest loc!

Este o atmosfera misterioasa si usor sinistra aici, mai ales ca la intrarea in Cetate te asteapta cateva obiecte de tortura si chiar o mumie "executata" destul de stangaci.

A servit ca temnita si ca loc de depozitare a averilor

Cetatea a fost ridicata pe la inceputul secolului al XIV-lea, fiind refacuta si extinsa de domnitorul Vlad Tepes la mijlocul secolului al XV-lea.

De-a lungul vremurilor, fortificatia din Cheile Argesului a mai fost consemnata si sub denumirile de “Cetatea lui Tepes Voda” sau “Cetatea lui Negru Voda" sau "Cetatea Vulturilor", avand diferite utilizari: loc de refugiu al domnitorilor, de vistierie a tarii, de seif pentru domnitori, dar si de temnita pentru boierii vinovati de inalta tradare. Acesta fortificatie a avut un rol important de observatie si de refugiu in acelasi timp. Cu ajutorul fumului, pe timp de zi, si cu cel al focului noaptea, se trimiteau mesaje catre Cetatea Domneasca din Curtea de Arges si apoi din "aproape in aproape" pana la Dunare.

Amplasata pe un varf muntos de 850 de metri inaltime, Cetatea Poenari, asa cum e cunoscuta astazi, a fost ultimul refugiu al lui Vlad Tepes inainte de a pleca in Transilvania, fortificatia avand un rol important in bataliile impotriva turcilor. In timp, cetatea a fost abandonata, devenind "o umbra" a ceea ce a fost odata. Ultima restaurare a cetatii a fost facuta intre anii 1969-1972, cand s-au consolidat si inaltat zidurile si s-au construit trepte de acces.

Cateva sfaturi

Daca vreti sa va bucurati cu adevarat de mica drumetie catre Cetatea Poenari, este bine sa va pregatiti incaltari comode, adecvate si sa aveti si apa in bagaje.

Bilete de intrare se cumpara de sus, dupa ce ai ajuns aproape de capatul drumului, in acest moment (anul 2013) fiind 5 lei/persoana adulta si 2 lei pentru copii, studenti si pensionari.

Cetatea Poenari se afla pe DN 7 C, la o distanta de 25 km fata de municipiul Curtea de Arges.

Date de contact

Site: consilierturism.ro

Facebook/consilierturism.ro

E-mail: carmen.neacsu@consilierturism.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Carmen Neacsu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea