Boli

#cancer #cancer de col uterin #testul papanicolau #papanicolau #col uterin

Testul Papanicolau previne cancerul de col uterin

testul papanicolau permite detectarea precoce a perturbarilor care ar putea aparea la nivelul colului uterin. Acest test permite depistarea timpurie a celulelor anormale, canceroase sau precanceroase. Daca eventualele tulburari de sanatate nu sunt tratate la timp, se poate instala cancerul de col uterin, ceea ce pune viata femeilor in mare pericol.
 

Testul Papanicolau a fost creat de grecul Georgios Nicholas Papanicolaou, un specialist in citologie (biologie celulara) care a studiat in lumea intreaga pentru a descoperi si preveni cancerul si alte maladii citologice ale sistemului reproducator feminin.

Iata intrebarile cele mai frecvente pe care majoritatea femeilor si le adreseaza in minte, inainte de efectuarea testului Papanicolau:

 

Ce este cancerul de col uterin?

 

Cancerul de col uterin este o boala foarte grava, care poate fi provocata de mai multe tipuri de virus papilloma uman. In momentul in care o femeie este infectata cu un anumit tip de virus, iar acesta nu dispare, la nivelul epiteliului colului uterin se pot dezvolta celule anormale. In conditiile in care acestea nu sunt depistate la timp, celulele se pot transforma in leziuni precanceroase si ulterior poate genera cancerul de col uterin.

 

Ce implica testul Papanicolau?

 

Realizarea examenului se face cu ajutorul unui specumul vaginal (dilatator care largeste peretii vaginului), pentru ca medicul specialist sa poata preleva o mostra de celule de pe colul uterin, cu ajutorul unei mici spatule plate sau a unei periute speciale. Aceste probe vor fi puse pe o lamela si trimise la un laborator pentru a fi investigate.

Dupa efectuarea acestui examen medical , persoana in cauza poate efectua activitatile normale de zi cu zi. De cele mai multe ori, dupa efectuarea testului se poate observa o mica pata de sange, de aceea este indicat sa se utilizeze un protejslip pentru a nu se pata lenjeria intima.

 

Cum te pregatesti de testul Papanicolau?

 

Daca este posibil, este indicat sa-ti programezi testul Papanicolau la jumatatea ciclului menstrual (intre ziua 15 si ziua 20) si sa eviti dusul vaginal cu cel putin trei zile inainte de efectuarea testului. Daca folosesti contraceptive vaginale este recomandat sa le schimbi cu o alta metoda de evitare a sarcinii sau sa te abtii de la sex cu cateva zile inainte de efectuarea testului Papanicolau.

 

Cat de des se repeta testul?

 

In general, medicii recomanda femeilor efectuarea testului Papanicolau anual, dupa ce au devenit active din punct de vedere sexual sau dupa implinirea varstei de 21 de ani. Totusi, dupa trei teste negative, medicul iti poate recomanda efectuarea testului la un interval de doi-trei ani, in functie de varsta si riscurile de imbolnavire pe care le prezinti.

Efectuarea frecventa a testului Papanicolau este indicata femeilor care prezinta un risc crescut din cauza mai multor factori: intretinerea de raporturi sexuale de la o varsta precoce, multipli parteneri sexuali, fumat, infectii anterioare cu anumiti virusi papilloma uman.

 

Interpretarea analizelor


Rezultate normale:

  • in absenta celulelor anormale observate, rezultatul testului este considerat normal;
  • daca se observa tulburari benigne precum inflamatii sau iritatii, rezultatul testului este considerat normal.

 

Rezultate anormale:

  • atipie celulara de tipul ASCUS (modificari atipice la nivel celular) sau AGUS (modificari ale celulelor glandulare);
  • leziune intraepiteliala scuamoasa cu grad redus (LSIL) sau neuroplazie intraepiteliala cervicala (CIN). Aceste modificari celulare sunt moderate, se poate spune chiar subtile, iar majoritatea dispar fara tratament;
  • leziune intraepiteliala scuamoasa cu grad inalt (HSIL) sau displazie moderata (CIN 2) sau displazie severa (CIN 3). Modificarile celulare moderate si grave necesita un examen medical suplimentar si administrarea unui tratament. (Displaziile sunt anomaliile de dezvoltare ale unui tesut);
  • Cancer.
     

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului