Boli

#sanatate #analize medicale #teste medicale

Teste medicale pe care oricine trebuie sa le faca

Indiferent care este starea ta de sanatate, exista anumite teste medicale pe care trebuie sa le realizezi regulat. Discuta cu medicul tau si cere-i mai multe informatii. Nu amana analizele medicale si vei avea o sanatate de fier.

Medicul tau de familie trebuie sa stie toate informatiile despre viata ta medicala. Este foarte important sa discuti cu el despre afectiunile de care ai suferit, daca in familia ta sunt cazuri de afectiuni cardiace sau cancer.

De asemenea, medicul trebuie sa stie cum functioneaza inima ta, care este ritmul cardiac si tensiunea arteriala. Insa, pe langa aceste lucruri, medicul trebuie sa te indrume si spre realizarea catorva teste medicale esentiale.

Iata care sunt:

Glicemia. Testul de glicemie te ajuta sa afli care este nivelul de zahar sau glucoza din sange. Este un pas important in depistarea si tratarea diabetului. Pe langa faptul ca diabetul in sine este o afectiune extrem de severa, este si un factor de risc pentru bolile de inima.

Acest test se realizeaza foarte usor, chiar si in cabinetul unui medic de familie. Pentru rezultate ample, poti merge la un laborator special, unde sa iti testezi atat sangele, cat si urina.

Tensiunea arteriala. Tensiunea arteriala este un indicator important al sanatatii sistemului circulator. Este indicat sa iti verifici tensiunea arteriala cel putin o data pe an si chiar mai des daca ai peste 40 de ani.

Tensiunea arteriala poate fi verificata si la farmacie, insa este important sa mergi si la un medic care iti poate oferi mai multe detalii. Acesta este in masura si sa iti prescrie un tratament, daca este nevoie.

Colesterol. Acest test de sange este realizat numai in spitale sau laboratoare de analize. Masoara nivelul de grasimi din sange. De asemenea, indica si nivelul de colesterol bun. Testarea colesterolului trebuie realizata anuala si de doua ori pe an dupa varsta de 40 de ani.

Colesterolul este un factor de risc major pentru afectiunile cardiovasculare, astfel ca este important sa il tii sub control.

Electrocardiograma (EKG). Electrocardiograma este un test nedureros care masoara activitatea inimii. Aparatul la care esti legat indica modificarile care apar la fiecare bataie a inimii. Acest test este recomandat de catre medicul de familie persoanelor care prezinta un risc pentru afectiunile cardiace. In urma acestui test medicul poate prescrie sau nu un tratament.

Tiroida. Chiar daca problemele tiroidiene sunt mai comune in randul femeilor, nici barbatii nu trebuie sa evite acest test. Orice persoana de peste 35 de ani trebuie sa isi testeze functia tiroidei. Nivelul scazut de hormoni tiroidieni cauzeaza simptome precum anxietate, depresie, oboseala, probleme de somn si schimbari ale greutatii corporale.

Stres. Testul pentru stres este un test de tip EKG realizat in timpul exercitiilor fizice pe care le faci pe o banda de alergat. Acest test este recomandat de medic pacientilor cu risc cardiac, pentru a elimina posibilitatea afectiunilor cardiace atunci cand inima este expusa la miscare intensa.

Tot medicul va determina si cata miscare este buna pentru tine, in special daca suferi de o afectiune cardiaca.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului