Boli

#avion #sinusuri #cauze #umidificator #sinuzita #poluanti #virusuri #spray nazal

Suferi frecvent de sinuzita? Afla care sunt cauzele!

Stiai ca sinuzita, o afectiune inflamatorie care afecteaza mucoasa sinusurilor, poate fi cauzata si de zborul cu avionul sau de fumat? In plus, responsabile pentru aceasta infectie severa sunt si alergenii, virusurile sau bacteriile. Afla mai jos si alte cauze ale sinuzitei!

Ce sunt sinusurile

Sinusurile sunt cavitati pline cu aer care se gasesc la nivelul craniului uman, intre oasele care fac legatura cu ochii, nasul si fruntea. Aceste cavitati produc mucus, care ajuta la mentinerea umezelii in nas. In plus, protejeaza organismul si de praf, alergeni si poluanti. Sinusurile sunt responsabile si pentru tonul vocii.

Care sunt cauzele sinuzitei

Virusuri. Cele mai multe infectii ale sinusurilor sunt cauzate de gripe si raceli. Acestea din urma sunt cauzate de un virus, care favorizeaza inflamatia sinusurilor, ceea ce duce la blocarea pasajelor sinusurilor. Daca sinuzita este cauzata de un virus, antibioticele nu sunt de ajutor, deoarece aceste medicamente distrug doar bacteriile.

Decongestionantele sunt insa de mare ajutor, totusi nu este recomandat sa le folosesti mai mult de 4-5 zile, deoarece creeaza dependenta. Simptomele se vor ameliora in decurs de o saptamana.

Pentru a preveni acest tip de sinuzita, este indicat sa aplici aceleasi masuri ca si in cazul gripelor si racelilor, sa ai o igiena riguroasa si sa eviti zonele aglomerate si persoanele bolnave.

Alergii. Deoarece inflamatiile blocheaza caile nazale, alergiile sunt adesea asociate cu infectiile sinusurilor. Astfel, persoanele care sunt predispuse la alergii ar trebui sa evite factorii care declanseaza aceste alergii, precum praf, par de animale, mucegai sau gandaci. Medicamentele antihistaminice si spray-urile nazale reduc inflamatiile si curata sinusurile.

Polipi nazali. Polipii nazali sunt mici formatiuni benigne care se formeaza in nas sau in tesuturile din cavitatile sinusoidale unde cauzeaza o serie de complicatii, inclusiv infectii si dureri de cap severe. Polipii se trateaza cu ajutorul spray-urilor nazale pe baza de steroizi. Daca acest tratament nu are rezultate, operatia chirurgicala este necesara.

Poluanti. Alergenii si poluantii din aer contribuie la inflamarea si iritarea nasului, ceea ce mareste riscul de sinuzita. Pentru a preveni aceste probleme, incearca sa reduci expunerea la astfel de factori. Un purificator de camera va reduce de asemenea poluantii din aer.

Calatoriile cu avionul. In timpul zborului, presiunea scade, ceea ce duce la blocarea sinusurilor si agravarea simptomelor de gripa si raceala. Pentru a preveni aceasta problema, in timpul zborului este indicat sa ai la tine un decongestionant.

Fumatul. Ca si poluantii, tigarile si tutunul de tigara pot de asemenea sa irite nasul si sa cauzeze inflamatii, care favorizeaza infectiile sinusurilor. Astfel, persoanele care fumeaza sunt mult mai predispuse la sinuzita, deoarece sinusurile lor sunt deja afectate de fumul de tigara.

Cum sa iti protejezi sinusurile

Pentru a reduce inflamatiile si problemele sinusurilor este recomandat sa aplici o compresa calda pe fata de cateva ori pe zi, pentru a pastra libere caile de tranzitie. De asemenea, este indicat sa consumi cat mai multe lichide, sa folosesti spray-uri nazale de cateva ori pe zi si sa folosesti un umidificator care sa umezeaza aerul pe care il respiri.

Sursa foto: healthtap.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare