Boli

#stare de bine #alimentatie #relaxare

Starea de bine incepe cu tine

Relaxarea este o parte esentiala a vietii noastre si ne ajuta sa avem o stare generala buna de sanatate. Chiar daca nu suntem mereu constineti de acest lucru, mintea si corpul nostru au nevoie in fiecare zi de cel putin cateva momente de destindere, mai ales dupa o zi obositoare la serviciu. Stresul este in prezent una dintre cele mai grave probleme cu care ne confruntam si de multe ori nu reusim sa ne detasam de problemele de la birou atunci cand ajungem acasa.

 

De aceea, medicii recomanda tehnici de relaxare fizica si mentala chiar la noi acasa, mai ales daca nu avem timp sa plecam frecvent in vacante sau in weekenduri, intr-un loc in care sa ne putem reincarca bateriile. Pe termen lung, stresul poate duce la aparitia mai multor probleme de sanatate, care ne afecteaza ritmul de viata. Indiferent care sunt metodele tale preferate de relaxare, acestea te vor ajuta sa faci fata mult mai usor stresului si oboselii si au numeroase beneficii pentru sanatate si starea de spirit.

Cum te relaxezi acasa

Amenajarea locuintei te ajuta sa te bucuri de momente de destindere, asa ca este important sa iti creezi un spatiu cat mai placut vizual, in care sa te simti ca in vacanta. Atmosfera, obiectele din casa si decorul iti ofera un sentiment de armonie, asa ca amenajarea unui mediu placut acasa este una dintre cele mai populare metode de relaxare.

Chiar daca nu ai timp sa ajungi foarte des la spa sau la o sesiune de masaj, ori intr-un loc in care sa te deconectezi complet, crearea unui spatiu relaxant acasa te va ajuta sa obtii aceleasi rezultate. De exemplu, lumanarile si parfumurile de camera au impact asupra starii noastre de spirit. Aromele pe care le alegi pentru casa contribuie la relaxarea noastra fizica si mentala, iar daca alegi uleiuri esentiale pentru aromaterapie, acestea iti vor crea o stare de liniste si calm. Uleiurile esentiale sunt obtinute din plante si petale de flori, prin distilare cu vapori de apa, iar aroma pe care o emana te ajuta sa te destinzi si iti induc o stare de bine.

Modul in care decorezi locuinta poate reprezenta o excelenta metoda de relaxare. Obiectele decorative in stilul care te reprezinta, cu accente cromatice linistitoare, contribuie din plin la relaxarea fizica si mentala. Dupa o zi stresanta, decorul si lumina emanate de corpurile de iluminat sunt elemente care creeaza o atmosfera placuta, mai ales daca optezi pentru lumina calda.

Alege texturi placute pentru materialele din camera in care petreci cel mai mult timp. Pe langa confortul termic pe care il ofera, mai ales in lunile reci, pernele in culorile tale preferate si asternuturile moi contribuie la obtinerea unei stari de bine.

Exercitiile fizice sunt ideale pentru combaterea simptomelor generate de stres si de oboseala. Efortul fizic intens ajuta la imbunatatirea starii de spirit, pentru ca in timpul antrenamentului se elibereaza hormoni care contribuie la starea noastra de bine. Este recomandat ca exercitiile sa fie facute in timpul zilei sau dimineata, pentru ca ofera energie, care te poate impiedica sa adormi repede. 

Muzica preferata ne poate relaxa fizic si psihic, mai ales dupa o zi obositoare. Indiferent care sunt gusturile tale, daca preferi sunetele din natura sau muzica chill-out ori clasica, poate fi un remediu excelent impotriva oboselii si a stresului.  

Ce alimente contribuie la starea de bine

Alimentatia joaca un rol important in modul in care ne simtim, asa ca este esential sa alegem feluri de mancare pe care sa le consumam cat mai des si care ne dau o stare de bine, fara a ne afecta sanatatea sau dietele. De asemenea, este important sa le includem in cantitati moderate in meniul nostru, pentru a nu avea efectul opus.

Nutritia este in stransa legatura cu starea noastra de spirit. De aceea, este important sa ii oferim corpului nostru alimente de calitate, care ne ajuta sa facem fata provocarilor de zi cu zi cu energie si buna dispozitie. Ceea ce mancam ne influenteaza direct starea de spirit si contribuie la modul in care ne desfasuram activitatile de zi cu zi.

Este recomandat sa includem in dieta noastra surse bogate in vitamine, minerale, antioxidanti, care sustin eficient activitatea creierului si regleaza nivelul de hormoni. Alimentatia traditionala este bogata in legume si fructe, cereale, peste, nuci, caju si fructe de mare, iar lactatele si carnea erau consumate in cantitati reduse. In schimb, dieta occidentala este compusa din alimente rafinate si procesate, grasimi nesanatoase si cantitati foarte mari de zahar.

Daca alegem o dieta bogata in alimente care ne ajuta sa avem o stare generala buna, ne protejam de diverse boli, afectiuni si inflamatii si contribuim la mentinerea unui nivel ideal de serotonina.

Starea de bine ne ajuta sa ne incarcam bateriile, sa ne mentinem starea generala buna de sanatate si sa putem face fata tuturor provocarilor. Indiferent care sunt metodele tale preferate de relaxare, este recomandat sa nu uitam ca relaxarea este esentiala si sa ne facem timp pentru noi si pentru lucrurile care ne ajuta sa ne deconectam si sa ne incarcam bateriile.

Sursa foto: Pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului