Boli

#aparat de aer conditionat #aer conditionat #sanatate

Riscurile folosirii aparatului de aer conditionat asupra sanatatii

Folosirea aparatului de aer conditionat in timpul verii este oadevarata placere. Ne scapa de temperaturile toride si ne ofera confortul de care avem nevoie in prorpia locuinta.

 

Cu toate acestea, folosirea aparatului de aer conditionat ne poate pune sanatatea in pericol, sustin medicii.

La ce temperatura trebuie sa setezi aparatul de aer conditionat

Atunci cand folosesti aparatul de aer conditionat este important sa setezi temperatura potrivita, sustin medicii. Diferenta dintre temperatura din interior si cea din exterior nu trebuie sa fie mai mare de 10 grade Celsius. In ca zcontrat, in momentul in care intrii in casa sau iesi din casa, organismul va suferi un soc termic.

O alta problema pe care aparatul de aer conditionat o poate provoca este asupra mucoasei respiratorii, acesta diind foarte uscat. 

Boli agravate de aerul conditionat

  • deviatie de sept
  • astm
  • rinosinuzita cronica
  • alergie
  • conjunctivita

"Daca stam la un aer conditionat cu filtre putin curatate ne expunem la un tip de infectie respiratorie, la infectie pulmonara care poate fi amenintatoare de viata la pacientul varstnic. Mai avem un tip de afectiuni care nu tine de tractul respirator, mai exact cele articulare. Daca pacientul are o afectiune articulara, acesta nu are voie sa stea intr-o temperatura rece, deoarece se ajunge la o contractura musculara care este dureroasa. 

De asemenea, durerea de cap se instaleaza atunci cand trecem de la temperatura ridicata de afara, la o temperatura foarte rece din interior. Nasul ne curge pentru ca mucoasa are nevoie de un timp de adaptare de la cald la rece", a declarat medicul ORL, Raluca Grigore 

Riscurile folosirii aerului conditionat:

  • schimbarile bruste de temperatura afecteaza sistemul respirator
  • usuca pielea/mucoasele membranelor
  • poluare fonica
  • boli infectioase respiratorii
  • reactii alergice
  • rinita cronica, faringita, iritatia gatului, raguseala
  • factor de disconfort pentru purtatorii de lentile de contact

"Toate mucoasele, nu doar cele respiratorii au nevoie de hidratare. De aceea, trebuie sa ne hidratam foarte bine. Este indicat sa folosim produse pentru sanatatea mucoasei nazale si sa ne ferim de o scaderea brusca a temperaturii. Putem avea si probleme cu gatul cand stam la aer conditionat. Chiar daca bem lichide la temperatura camerei, daca stam in aer conditionat putem avea durere de gat. 

In ceea ce privesc alergiile, se poate declansa o alergie noua daca in aerul conditionat se gasesc bacterii, in special ciuperci. De asemenea, persoanele care sunt deja alergice sunt predispuse la pneumonii", a precizat medicul Raluca Grigore, potrivit antena3.ro. 

In plus, aparatul de aer conditionat poate provoca si probleme oculare. Aerul uscat produs de aparatul de aer conditionat poate provoca uscarea ochilor si iritatii oculare. Aceasta poate duce la senzatia de ochi uscati, mancarime, inrosire sau chiar la disconfort vizual. Folosirea umidificatoarelor de aer in incapere poate ajuta la mentinerea umiditatii optime si la reducerea riscului de iritatii oculare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului