Boli

#virgil musta #muscatura capusa #capusa

Primul lucru pe care trebuie sa il faci rapid dupa ce ai fost muscat de o capusa. Avertismentul medicului Virgil Musta

Medicul Virgil Musta avertizeaza ca muscaturile de capuse pot fi foarte periculoase. Masurile trebuie luat imediat, astfel incat sa nu iti pui sanatatea in pericol. Cazurile de muscaturi de capuse s-au inmultit exagerat de mult in ultimele saptamani, atrage atentia seful sectiei de Boli Infectioase din Timisoara.

 

„Prima masura de prevenire a bolii este sa depistam capusa in primele 24 de ore de la fixarea pe tegument si sa o extragem. Acest lucru este usor de facut daca seara, dupa ce am fost la iarba verde, facem dus si cautam o eventuala excrescenta pe piele, trecand usor cu mana pe toata suprafata corpului, chiar si prin par. Daca descoperim o capusa, atunci trebuie sa o scoatem. Este foarte important sa o indepartam fara sa-i rupem capul, deoarece exista riscul ca acesta sa poata transmite in continuare bacteria ce cauzeaza boala Lyme. Pentru aceasta luam un tampon de vata si il imbibam in alcool sau iod, dupa care il punem timp de 5 minute pe capusa. Prin aceasta manevra capusa slabeste prinderea de piele si, astfel, reusim sa o scoatem usor prin rasucire in sensul invers acelor de ceasornic”, spune doctorul Virgil Musta, seful Sectiei Boli Infectioase II, Spitalul Victor Babes Timisoara.In cazul in care capusa este depistata dupa cateva zile, este necesar un consult medical pentru inceperea unui tratament profilactic.

Boala Lyme, principalul pericol in urma muscaturii de capuse

Capusele pot fi fi infectate cu Borrelia pot duce la aparitia bolii Lyme. Aceasta poate debuta intr-un interval cuprins intre 3-30 zile de la contact. Se manifeste mai intai ca o roseata la locul intepaturii, care are mijlocul mai pal (eritem caracteristic). Urmeaza dureri de cap, de muschi si de oase, dar si o oboseala accentuata. In evolutie, poate aparea o eruptie pe piele si in alte zone ale corpului. In cazul in care nu este tratata la timp, boala poate evolua cu afectare articulara, cardiaca si neurologica.

„De cate ori mergem la iarba verde este recomandabil sa ne asezam pe o patura, nu direct pe iarba, si, eventual, sa purtam pantaloni lungi, pentru situatia in care ne plimbam printr-o iarba mare. Astfel, capusa sa nu se poata fixa de picior. Sa ne spalam seara si sa ne inspectam pielea. Sa utilizam spray-uri anticapusa, cand mergem intr-o zona unde este posibil sa fie capuse. Sa consultam medicii, daca am gasit o capusa si nu stim de cat timp este pe piele, daca nu am reusit sa o scoatem cu totul, sau daca apare eritemul caracteristic la locul muscaturii de capusa”, spune dr. Virgil Musta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare