Boli

#complicatie diabet #neuropatie #diabet

Neuropatia, complicatia asimptomatica data de diabet. La ce sa fii atent pentru a nu ajunge la amputarea picioarelor

Neuropatia diabetica este o complicatie severa data de diabetul zaharat, care afecteaza aproximativ 50% dintre persoanele suferinde, la nivel mondial. Aceasta complicatie este deosebit de grava deoarece, intr-un timp foarte scurt, de doar cateva zile, poate duce la amputarea picioarelor.

 

Tocmai de aceea este important ca pacientii diabetici sa se autoevalueze constant si sa mearga la doctor la primele modificari pe care le observa. Doar diagnosticul precoce si un tratament adecvat pot duce la scaderea riscului de amputare a membrelor.  

Medicul Dorel Filip, medic specialist in Medicina Generala, a vorbit despre neuroatia diabetica si testul pe care il poti face acasa, singur, ca metoda de preventie, dar si despre complicatiile date de neuropatie care pot duce la diabet.

"Neuropatia diabetica este o complicatie frecventa a diabetului zaharat. Trebuie sa stiti ca exista peste 100 de boli care provoaca neuropatie periferica, dar cea mai frecventa boala este diabetul.

Se manifesta printr-o disfunctie a fibrelor nervoase. Exista fibre nervoase subtiri, fibre nervoase lungi si fibre vegetative autonome care sunt responsabile de informatiile care vin de la organele interne.

Deci putem vedea singuri, acasa, cu ochiul liber, ca suferim de aceasta boala. Exista mai multe teste pentru neuropatie. Testul Michigan este un instrument util pentru detectarea precoce a neuropatiei periferice simetrice distale, reprezentand o metoda simpla, neinvaziva si precisa. Este un test simplu de doar 15 minute, disponibil pe internet.

Important este sa nu va tratati singuri acasa, ci sa mergeti la medic, fiindca neuropatia este o complicatie care poate duce la alte complicatii foarte grave.

Aceasta neuropatie are doua faze. In primul rand, in fazele initiale, neuropatia poate sa evolueze cu dureri, dar in cele mai multe cazuri, undeva peste 50% dintre acestea, neuropatie diabetica este asimptomatica. Daca facem o rana la picior, acea rana se va vindeca foarte greu si se ajunge foarte usor la o infectie.

Daca nu se ia o masura chirurgicala in timp util se vorbeste si despre piciorul diabetic. Trebuie sa stiti ca 50% din aceste amputatii sunt cauzate de neuropatii.

Autoexaminarea poate salva extrem de multe picioare si este un ceva obligatoriu pentru pacientul cu diabet sa se autoexamineze, sa-si autoexamineze zilnic picioarele si daca observa ceva in neregula, o roseata, tumefiere, deformare a piciorului, trebuie sa apeleze la medic si sa nu se trateze singur acasa.

O leziune de felul acesta evolueaza foarte repede. Deci daca vineri esti intr-o excursie, te bate papucul si vezi ca ai facut o ulceratie mica, in saptamana urmatoare marti sau miercuri, s-ar putea sa-ti pierzi un deget sau mai multe.

Spre deosebire de alte neuropatii, neuropatia diabetica este ireversibila, deci putem cel mult sa o pastram la acelasi nivel, pe aceeasi treapta o perioada lunga de timp, in asa fel incat sa nu existe riscul de aceste complicatii si riscul.", a explicat medicul Dorel Filip pentru antena3.ro.

FOTO: youtube.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare