Boli

# glaucom #saptamana mondiala a glaucomului #control oftalmologic #vedere #orbire #boli ochi

Glaucomul: doar un pas pana la orbire

Glaucomul este o afectiune oftalmologica caracterizata printr-o deteriorare progresiva a nervului optic, care conduce in final la pierderea vederii. Hipertensiunea formata in interiorul ochiului este cauza cea mai frecventa a bolii, iar simptomele trec deseori neobservate. In perioada 11-17 martie 2012, intreaga lume va pleda pentru dreptul fundamental al fiecarei persoane de a avea o vedere sanatoasa, in cadrul evenimentului numit Saptamana Mondiala a Glaucomului .

Maladia este principalul factor de risc al pierderii vazului la nivel mondial, de aceea Asociatia Mondiala a Glaucomului si Asociatia Mondiala a Pacientilor cu Glaucom si-au unit fortele pentru a determina populatia sa constientizeze importanta depistarii timpurie a glaucomului si urmarea unui tratament care sa previna consecinta ultima a bolii, orbirea.
 

Ce este glaucomul?


Glaucomul, a doua cauza a orbirii la nivel mondial, este numit "hotul vederii", deoarece afecteaza capacitatea vizuala a oamenilor in mod tacit . Nervul optic este distrus intr-o maniera lent-progresiva, dificil de sesizat in fazele incipiente, pacientii solicitand ajutor medical cand recuperarea totala a vederii devine imposibil de obtinut.

Afectiunea are mai multe forme: glaucomul cu unghi deschis (cel mai comun tip, cand canalele de drenaj ale ochiului se infunda si tensiunea intraoculara creste), glaucomul congenital sau infantil si glaucomul acut cu unghi inchis (forma rara, caracterizata prin durere, congestie, edem corneean, vedere incetosata si cu umbre).
 

Simptomele glaucomului


Glaucomul cu unghi deschis prezinta rareori simptome, iar durerea care apare cateodata nu este asociata cu presiune oculara crescuta. Cele mai intalnite manifestari ale acestuia sunt pierderea graduala a vederii periferice (la ambii ochi, in general) si vederea "prin tunel" in stadiile avansate.

Glaucomul cu unghi inchis prezinta un set de simptome mai grave, precum:
 

  • durere oculara puternica
  • greata si varsaturi
  • tulburari bruste de vedere, deseori la lumina slaba
  • vedere incetosata
  • ameteli in contact cu lumina
  • inrosirea ochilor


Diagnosticarea glaucomului

Este foarte important ca analizele pentru diagnosticarea glaucomului sa se realizeze inainte de resimtirea unor simptome clare, deoarece boala de tip unghi deschis are manifestari certe dupa ce distrugerea nervului optic devine ireversibila. Prin urmare, consultul oftalmologic regulat (prin screening) este singura cale de a depista boala in timp util.

Medicii oftalmologi recomanda adultilor de peste 40 de ani sa realizeze un examen oftalmologic imediat ce trec peste acest prag de varsta si sa il repete o data la 5 ani, daca nu prezinta factori de risc pentru instalarea afectiunii. Dupa 60 de ani, analizele medicale amanuntite ar trebui sa se repete cel putin 1 data in fiecare an.
 

Tratamentul glaucomului


Tratamentul glaucomului se concentreaza in special pe reducerea presiunii intraoculare si oprirea din evolutie a bolii, deoarece vindecarea totala nu este posibila, cu exceptia leziunilor produse de glaucomul congenital la unii copii.

Picaturile pentru ochi si administrarea unor medicamente specifice sunt primele variante de tratament. Daca acestea nu dau rezultate, urmeaza interventia prin laser si cea chirurgicala. Succesul acestor tehnici medicale depinde in mare masura de tipul bolii, varsta, rasa si alti factori specifici.

Din nefericire, aproximativ 10% din pacientii diagnosticati cu glaucom evolueaza spre pierderea definitiva a vederii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare