Boli

# remedii tuse #tuse

Diferenta dintre tuse productiva si tuse seaca. Remedii pentru ambele

De cele mai multe ori, tusea este o manifestare foarte deranjanta, dar ea este un reflex protector, un mod prin care organismul incearca sa curete plamanii si caile respiratorii. Astfel, se pot elimina substante care ar fi putut fi inhalate, cum ar fi praful si secretiile excesive care s-au acumulat in caile respiratorii. Mai mult, tusea este un simptom comun pentru raceala si gripa, simptomele fiind mai intense in cazul gripei.

Tusea poate fi seaca sau productiva, iar simptomele care o insotesc vor varia in functie de ceea ce au provocat-o. Intelegerea distinctiilor dintre o tuse uscata si tuse productiva ajuta la gestionarea adecvata si la tratamente eficiente bazate pe cauzele care stau la baza. De cele mai multe ori, consultarea unui profesionist din domeniul sanatatii este benefica pentru un diagnostic precis si o ingrijire personalizata.

Ce simptome sunt legate de tuse?

Cea mai frecventa cauza a tusei pe termen scurt (acuta) este o infectie virala a tractului respirator superior, cum ar fi raceala obisnuita sau gripa. Infectia virala inflameaza gatul, traheea sau plamanii. La persoanele sanatoase, acest tip de tuse dispare in mod normal de la sine in 2-3 saptamani.

O tuse persistenta (care dureaza mai mult de 8 saptamani) este cunoscuta sub numele de "tuse cronica". Aceasta poate fi cauzata de o boala subiacenta sau, uneori, reflexul tusei poate deveni sensibilizat si o persoana dezvolta o tuse continua.

Infectiile virale ale tractului respirator superior provoaca, de obicei, o tuse uscata, dureri in gat si nas infundat, desi nasul poate fi blocat pentru inceput. Tusea poate fi iritanta si este posibil sa ai ochi aposi si dureri de cap. Raceala obisnuita poate provoca, de asemenea, stranut. Gripa, daca este severa, poate provoca febra, frisoane si dureri musculare.

Tusea cauzata de COVID-19 poate fi insotita de alte simptome, cum ar fi pierderea gustului sau a mirosului, febra sau frisoane, dificultati de respiratie sau dureri in gat.

Unele persoane cu astm pot avea o tuse continua. Caile respiratorii sunt inflamate si devin hipersensibile la declansatoarele astmului. Tusea este, de obicei, o tuse uscata si poate exista si respiratie suieratoare.

O tuse toracica produce mucus gros cunoscut sub numele de flegma. Este cunoscuta sub numele de tuse productiva sau tuse umeda. Flegma vine din plamani si caile respiratorii inferioare. Acest tip de tuse poate fi mai accentuat dimineata. Este posibil sa apara respiratie suieratoare atunci cand inspiri. O tuse toracica poate urma unei infectii comune de raceala sau poate fi cauza unor afectiuni pe termen lung, cum ar fi bronsita cronica sau astmul.

Pentru a face diferenta dintre cele doua tipuri de tuse este bine sa stii cum se manifesta fiecare in parte:

Tusea uscata

O tuse uscata este tusea care nu produce mucus sau flegma. Aceasta poate fi cauzata de diversi factori, inclusiv infectii virale, cum ar fi gripa, raceala sau infectia cu COVID-19, iritanti (fum sau praf), alergii sau conditii de sanatate subiacente.

Tusea uscata este caracterizata printr-o senzatie de gadilare sau zgariere in gat si este non productiva. Este persistenta si adesea insotita de o raguseala evidenta.

Remediile pentru tuse uscata se concentreaza adesea pe tratamente pentru calmarea gatului, cum ar fi hidratarea, utilizarea pastilelor sau utilizarea unui umidificator pentru a adauga umiditate in aer.

Tusea productiva

O tuse productiva, expectoranta sau umeda este asociata cu producerea excesului de mucus sau flegma in tractul respirator. Aceasta ajuta la curatarea cailor respiratorii prin expulzarea mucusului.

Infectiile respiratorii, cum ar fi bronsita sau pneumonia, sunt vinovatii obisnuiti ai tusei umede, dar mai poate fi cauzata de factorii de mediu, fumatul sau afectiunile cronice, cum ar fi astmul.

Principalele simptome sunt prezenta mucusului sau a flegmei la tuse, aceasta fiind insotita de zgomot sau congestie in piept.

Remediile pentru tuse productiva sunt medicamentele, cum ar fi expectorantii,care pot fi recomandate pentru a ajuta la subtierea si curatarea mucusului din caile respiratorii. De asemenea, hidratarea este cruciala pentru subtierea mucusului si pentru a-l face mai usor de expulzat.

Remedii naturale pentru ameliorarea tusei

Exista foarte multe remedii pentru pentru tratarea tusei. Important de retinut este faptul ca acestea amelioreaza starea, dar nu elimina complet deoarece cauzele pot fi variate.

Printre remediile naturale care functioneaza in ameliorarea simptomelor de tuse uscata sau productiva se numara:

  • Mierea – Unul din cele mai vechi remedii, mierea este eficienta atat in suprimarea tusei, cat si in prevenirea nevoii de antibiotice.
  • Ghimbirul – Poate usura o tuse uscata sau astmatica, deoarece are proprietati antiinflamatorii. Mai mult, poate ameliora greata si durerea in gat.
  • Bauturi calde – Un remediu rapid si eficient pentru tuse uscata este consumul unor bauturi calde, deoarece pot ameliora imediat simptomele. Apa calda, supa limpede, ceaiurile din plante pot reduce instantaneu tusea.
  • Bai cu abur – Poate imbunatati starea unei persoane care are tuse productiva cu mucus sau flegma. Se recomanda un un dus fierbinte sau o baie si statul timp de cateva minute in baia plina de abur. Pentru a preveni  deshidratarea se recomanda apoi consumul unui pahar de apa.
  • Gargara cu apa sarata – A fost folosita pentru o lunga perioada de timp pentru a ajuta la atenuarea durerii in gat si a simptomelor asociate cu raceala obisnuita. Poate ajuta la subtierea mucusului si la atenuarea durerilor in gat.
  • Cimbru – Pentru a trata tusea folosind cimbru, o persoana poate cauta un sirop de tuse care contine aceasta planta.
  • Aromoterapia – Adaugarea catorva picaturi de ulei de eucalipt in apa fierbinte si inhalarea vaporilor te poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor tusei uscate.
  • Probioticele – Nu amelioreaza direct tusea, dar pot stimula sistemul imunitar prin echilibrarea bacteriilor din intestin, iar un sistem imunitar sanatos poate ajuta la combaterea infectiilor care pot provoca tusea.

Trucuri pentru prevenirea tusei

Atunci cand ai de-a face cu o raceala sau alta infectie a tractului respirator, iti doresti o usurare mai rapida pentru a nu-ti perturba activitatile zilnice. In timp ce unele remedii, cum ar fi mierea, ghimbirul sau bauturile fierbinti, au efect rapid, altele nu functioneaza la fel de repede.

Exista cativa pasi suplimentari pot fi utili pentru ameliorarea tusei:

  • consumul de lichide calde, cum ar fi ceai sau supele calde;
  • hidratarea si consumul de apa in cantitate mare este important;
  • evitarea produselor lactate;
  • evitarea alcoolului;
  • respirarea aerului umed de la aburul de dus sau de la un umidificator;
  • evitarea activitatilor epuizante si odihna prelungita pana la disparitia simptomelor.

Nu este intotdeauna posibil sa eviti o raceala sau alta infectie a tractului respirator care poate duce la tuse, dar evitarea contactului cu persoanele bolnave, spalarea regulata a mainilor si hidratarea pot ajuta la reducerea riscului.

In plus, exista medicamente pentru tuse care se elibereaza din farmacii fara prescriptie medicala, care pot ajuta la calmarea tusei. Pe site-ul farmaciamea.ro exista o oferta bogata de suplimente pentru raceala si gripa, printre care medicamente traditionale, ceaiuri si siropuri pentru tuse uscata sau tuse productiva.

Aceste tratamentele sunt de mare ajutor pentru decongestionarea nazala, fluidificarea secretiilor bronsice, functionarea normala a cailor respiratorii superioare si calmarea gatului iritat . Exista atat variante pentru copii cat si variante pentru adulti.

Tusesti puternic? Cand sa te duci la medic

Uneori, remediile pentru tuse uscata sau tuse productiva pot sa nu fie eficiente impotriva unei tuse persistente si incapatanate. Aceasta poate prefigura o boala cronica mai grava, boli cum ar fi FPI (fibroza pulmonara idiopatica), cancerul pulmonar. Bolile de inima se pot agrava daca tusea este lasata netratata pentru o lunga perioada de timp.

De aceea, daca trec mai mult de 3-4 saptamani de cand tusesti dupa ce ai avut o infectie respiratorie, este esential sa consulti un medic pentru a verifica daca exista alte potentialele motive de tuse pentru un diagnostic si un tratament adecvat.

FOTO: farmaciamea.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare