Boli

#diareea calatorului #diaree #digestie #stomac

Diareea calatorului

Esti in vacanta, te bucuri de peisajele si mancarurile savuroase din locurile exotice in care ai ajuns si din senin stomacul tau iti transmite niste semnele nu tocmai placute. diareea calatorului este o problema frecvent intalnita si extrem de neplacuta, care nu pune viata in pericol decat in cazuri foarte rare. Este o afectiune intalnita in majoritatea tarilor cu destinatii de vacanta.

 

Cum apare diareea calatorului

 

Diareea calatorului apare adesea din cauza unei infectii bacteriene , mai rar din cauza unei infectii virale sau provocate de paraziti. Germenii in cauza apartin unor familii diferite, cu moduri de actiune specifice: bacteriile (Escherichia Coli, Shigella, Salmonella), virusi ( Rotavirus , Adenovirus, Enterovirus) si paraziti (amibele).

Exista mai multi factori de contaminare:

  • Alimentatia: apa sub toate formele ei (gheata, apa neimbuteliata, inghetata etc), fructele, legumele nepreparate, salatele si cruditatile, lactatele vandute la vrac, ouale, carnea nepreparata termic, mezelurile;
  • Igiena si modul de viata: igiena precara a mainilor, obiceiuri alimentare si sanitare gresite etc.

In medie, intre 30 si 50% dintre calatori prezinta un episod diareic in timpul vacantei. Acest risc depinde printre altele si de tara de destinatie. Astfel, se disting trei categorii de tari potrivit riscului de diaree:

  • Risc scazut (8%): Statele Unite, Canada, Europa de Nord, Europa Centrala, Australia, Noua Zeelanda;
  • Risc mediu (8-20%): Japonia, Africa de Sud, Israel, majoritatea insulelor Caraibe, partea de nord a bazinului mediteranean, insulele Oceanului Pacific;
  • Risc major (20-50%): partea de sud a bazinului mediteranean, tarile aflate in dezvoltare din Africa, America Latina si Asia.

 

Simptomele clinice

 

Diareea calatorului se manifesta prin aparitia a mai mult de trei scaune moi pe zi, la care se asociaza o stare generala foarte proasta, dureri abdominale , greata si varsaturi. Ocazional pot aparea febra, frisoane, dureri de cap, dureri articulare, o oboseala intensa si lipsa apetitului, in special la copii si batrani.

Aceste simptome, la fel ca si absenta semnelor de ameliorare in termen de 48 de ore, impun consultarea de urgenta a unui medic, in special pentru cazuri mai speciale, cand persoana sufera deja de afectiuni ale inimii, diabet sau de boli renale.

 

Cum poti preveni diareea calatorului

 

Cateva masuri simple permit evitarea numeroaselor cazuri de diaree a calatorului. Daca se aleg cu grija alimentele si bauturile, persoana aflata in vacanta poate limita numarul de microorganisme patogene ingerate si astfel poate sa scada riscul unei diaree severe.

Igiena elementara a mainilor diminueaza in mod considerabil probabilitatea de infectie: spalarea mainilor cu apa si sapun sau utilizarea unor geluri dezinfectante pe baza de alcool inainte de a manca sau dupa ce s-a utilizat toaleta.
Prevenirea 100% a diareei calatorului este o misiune imposibil de indeplinit. Masurile preventive nu vor putea fi niciodata aplicate riguros. Chiar si cu precautiile maxime, nu se poate exclude aparitia acestei boli, ci doar diminuarea intr-un procent considerabil a riscului de diaree severa.

 

Alimente care trebuie evitate

 

  • Legumele crude si salatele; alimente care nu au fost fierte sau gatite termic, in general;
  • Alimentele pe baza de lapte nepasteurizate;
  • Preparate care contin oua crude sau insuficient preparate;
  • Peste crud sau insuficient preparat, scoici si crustacee in special;
  • Carne cruda sau insuficient gatita;
  • Preparate care sunt pastrate mai mult timp la temperatura camerei;
  • Specialitati locale cu mirosuri suspecte;
  • Inghetata neambalata, vanduta in conditii improprii.

 

De retinut:

 

  • Evita sa bei apa care nu este imbuteliata si desfacuta in fata ta;
  • Ceaiul si cafeaua reprezinta o alternativa mai buna in cazul in care nu ai la dispozitie apa imbuteliata;
  • Evita sa folosesti gheata, deoarece este facuta cu apa de la robinet, chiar daca o folosesti in bauturile alcoolice (anumite microorganisme pot sa supravietuiasca in gheata);
  • Apa din piscina poate fi o sursa importanta de contaminare;
  • Chiar si apa de la robinet cu care te speli pe dinti implica un anumit risc, insa destul de mic.
Important! Utilizarea preventiva a antibioticelor si a altor medicamente este total contraindicata. Este insa important sa ai la tine o trusa cu medicamente care iti pot folosi pentru a purifica si regla ulterior digestia.

Sursa foto : indian-spas.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare