Boli

#scapa de balonare #balonare

Cum scapi de balonare? 6 solutii eficiente

Balonarea iti creeaza disconfort, astfel ca iti poate afecta activitatile obisnuite. Balonarea apare cand tractul gastrointestinal se umple cu aer sau gaz si provoaca senzatia de abdomen umflat si strans. Cand te balonezi poti experimenta si durere locala, flatulenta, miscari intestinale si eructatie frecventa. Balonarea este o problema comuna, care afecteaza milioane de oameni la nivel mondial. Desi iti strica dispozitia si te poate face sa resimti stres in contexte sociale, aceasta se poate combate prin diverse metode, care presupun administrarea unor medicamente, modificarea obiceiurilor alimentare sau schimbarea stilului de viata. Descopera in continuare care sunt cele mai eficiente 6 solutii care te scapa de balonare.

1. Mananca incet

Ritmul alert in care ne ducem vietile ne face deseori sa mancam repede, fie pentru a ne incadra in timpul alocat pauzei de masa, fie ca sa nu intarziem sau din alte motive. Consecinta acestui fapt este umplerea abdomenului cu gaze si alimente nemestecate complet, care, la randul lor, vor ingreuna digestia si vor contribui la balonare. Mancatul repede poate deveni o obisnuinta, ceea ce este evident cand consumam rapid mancarea, desi avem timp destul la dispozitie. Aloca-ti destul timp pentru a te hrani intr-un ritm corespunzator, chiar daca acest lucru inseamna sa te trezesti mai devreme sau sa faci mai putine lucruri in ziua respectiva. Reinvata sa te bucuri de gustul alimentelor, mestecand pe indelete si savurand fiecare inghititura.

2. Corecteaza-ti dieta

Daca observi ca anumite alimente te baloneaza, incearca sa le reduci cantitatea sau sa le elimini complet din dieta ta. Fasolea, graul, usturoiul, ceapa si sparanghelul sunt cunoscute ca alimente care provoaca deseori balonare. Laptele si produsele lactate proaspete pot provoca si ele balonare, din cauza lactozei din compozitia lor. Unele persoane sunt intolerante sau digera greu aceasta substanta. Nu evita insa lactatele fermentate, pentru ca acestea sunt aliatul tau in digestie. Iaurtul, chefirul, laptele batut contin probiotice care ajuta la refacerea florei intestinale, care are un rol major in procesarea adecvata a alimentelor si in tranzitul intestinal.

3. Utilizeaza medicamente antacide

Antacidele sunt substante care scad aciditatea din stomac si lasa aerul sa treaca mai usor prin tractul digestiv. Antacidele sunt eficiente in balonarile cauzate de aciditatea excesiva si ajuta la combaterea problemelor cauze de gastrita, ulcer si reflux esofagian.

4. Redu consumul de fibre

Fibrele naturale sunt esentiale pentru o alimentatie sanatoasa, dar consumul excesiv cauzeaza balonare, pentru ca nu pot fi digerate. Consuma cu moderatie alimente bogate in fibre, cum sunt fasolea, lintea, cruciferele (varza, brocoli, conopida), cerealele integrale, quinoa, merele, fructele de padure. 

5. Schimba-ti stilul de viata

Problemele digestive sunt deseori legate de un stil de viata nesanatos. Consumul de alimente prea iuti, fierbinti sau reci poate deregla flora intestinala. Si bauturile acide sau dulci afecteaza digestia si contribuie la aparitia balonarii. Consumul frecvent sau indelungat de guma de mestecat provoaca inghitirea accidentala de aer, ceea ce duce la umflarea abdomenului. Sedentarismul si obezitatea contribuie, de asemenea, la aparitia balonarii. Activitatile usoare si moderate, ca mersul pe jos, accelereaza metabolismul si digestia si ajuta la eliminarea gazelor.

6. Foloseste medicamente care ajuta digestia

Anumite medicamente anti balonare pot fi de mare ajutor. Substantele din compozitia lor actioneaza asupra diversilor factori care duc la umflarea abdomenului. Unele ajuta la eliminarea bulelor de gaz blocate in intestin, altele le absorb, iar altele corecteaza un deficit de enzime. Anumite medicamente contin bacterii benefice, alaturi de alte substante eficiente, iar altele ajuta la digestia lactozei.

Daca suferi de balonare, nu astepta sa treaca de la sine. Cele 6 solutii pe care ti le-am prezentat te ajuta sa scapi de aceasta problema si sa traiesti fara disconfort. 

Referinte:

Brennan, Dan. “7 Remedies for Bloating: What to Do and When to See a Doctor.” WebMD, WebMD, 2020, www.webmd.com/digestive-disorders/remedies-for-bloating.

Donohue, Maureen. “What to Know About Abdominal Bloating.” Healthline, Healthline Media, 19 Mar. 2020, www.healthline.com/health/abdominal-bloating.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/topless-woman-wearing-black-bottoms-7298911/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare