Boli

#control stomatologic #afectiuni stomatologice #medic stomatolog #teama dentist

Cum sa invingi teama de dentist

Pentru multe persoane, mersul la dentist este o experienta infricosatoare. Frica de dentist este atat de mare, incat foarte multe persoane evita sa ajunga la controalele regulate. Exista un motiv foarte puternic pentru care nu trebuie sa eviti mersul la dentist: problemele dentare netratare duc la probleme cardiace .

Obiceiul mersului regulat la dentist va consolida relatia ta cu medicul, ceea ce va reduce stresul si teama. De asemenea, medicul va incerca sa iti prezinte cele mai bune optiuni pentru sanatatea ta orala. Atunci cand te obisnuiesti cu durerile cauzate de procedurile stomatologice, vei incepe sa le tolerezi mult mai bine.

In timp, vei observa ca investigatiile stomatologice care te inspaimantau ti se vor parea un fleac.
 

Cauzele anxietatii dentare


Experientele neplacute din trecut: persoanele care in trecutul lor stomatologic au intalnit medici mai putin competenti sau au fost suspusi unor proceduri stomatologice solicitante, se pot confrunta pe viitor cu o teama acuta de dentist.

De asemenea, si comportamentul parintilor in perioada copilariei tale vis-a-vis de controlul stomatologic are un rol important in cauza fricii de dentist. Daca i-ai vazut pe acestea evitand sa mearga la cabinetul stomatologic sau vorbind despre neplacerile unor interventii stomatologice, frica ti-a fost sadita in minte de cand erai copil.

Pe de alta parte, comportamentul dentistului are o mare importanta. Persoanele care au intalnit medici insensibili sau care i-au umilit, vor incerca sa evite pe cat posibil mersul la dentist.

Anxietatea generala: Persoanele care sufera de stres sau anxietate se pot confrunta si cu fobia de dentist.

Abuzurile din trecut: persoanele care s-au confruntat cu abuzuri emotionale sau sexuale asociaza adesea temeri similare atunci cand sunt sub ingrijirea sau autoritatea unei persoane. Un medic stomatolog poate fi perceput adesea drept un factor abuziv.
 

Cum sa invingi fobia de dentist


1 Alege singur medicul stomatolog. Atunci cand ai probleme dentare este indicat sa te documentezi bine inainte de a pasi pragul unui cabinet stomatologic . Alege cu atentie medicul si cauta referinte pe internet despre el. Discuta cu prietenii si rudele daca cunosc un medic stomatolog bun , care sa te faca sa uiti de frici.

De asemenea, la prima programare cu medicul stomatolog, incearca sa discuti mai mult cu el si sa iti faci o parere despre calitatile sale. Discuta cu el despre experientele neplacute din trecut si despre faptul ca nu vrei sa le mai repeti.

2 Opteaza pentru sedare. In unele situatii, anumite proceduri stomatologice, precum extractia unui dinte, nu poate fi realizata fara sedare. Poti apela la sedare si pentru a scapa de alte dureri sau frici. Sedarea reduce anxietatea, iar tu nu vei mai simti durerea.

3 Mergi la psiholog. In unele cazuri, terapia psihologica este de mare ajutor in tratarea fobiei dentare. Psihologul va discuta cu tine despre temerile tale si te va invata cum sa le invingi. Tot medicul psiholog te va ajuta sa afli mai multe despre cauzele ascunse ale fobiei tale de dentist.

4 Calmeaza-te. Acest lucru nu este atat de greu de realizat. Daca sunetul aparaturilor stomatologice te infioara, la urmatoarea programare ia cu tine si un player la care sa asculti muzica preferata. In acest fel nu vei mai auzi sunetele din cabinetul stomatologic si vei reusi sa te relaxezi.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului