Boli

# depresie sezoniera #melancolie #luminoterapie #depresie #prevenire depresie

Cum sa alungi depresia din sezonul rece

Depresia din sezonul rece afecteaza numeroase persoane in fiecare an, intre lunile septembrie si aprilie. O alta categorie de persoane se confrunta cu o forma mai usoara de depresie, denumita melancolia de iarna.

Printre simptomele acestei depresii se numara:


Depresia sezoniera se manifesta insa diferit de la persoana la persoana, iar metodele de indepartare sunt astfel personalizate. Exista insa cateva lucruri generale pe care le poti face pentru a evita si inaltura melancolia din timpul iernii.
 

Iata ce poti face pentru un tonus psihic ridicat:


Fa miscare

O plimbare zilnica de o ora, la mijlocul zilei, sau seara inainte de culcare, este extrem de benefica pentru persoanele depresive. Ia cu tine un prieten cu care sa discuti si plimbarea ti se va parea mult mai frumoasa.

Petrece mai mult timp in aer liber

Pentru a preveni depresia de iarna, incearca sa petreci cat mai mult timp in aer liber, in special in orele in care soarele este sus pe cer. Daca in timpul saptamanii programul incarcat nu iti permite acest lucru, incearca ca in weekend sa recuperezi la acest capitol.

Mergi la plimbare prin parc, practica sporturi in aer liber, chiar si in zilele mai friguroase. Imbrca-te gros, ia la tine si astfel vei fi pregtit pentru o zi frumoasa. Acasa sau la birou incearca sa stai cat mai mult timp posibil in apropierea unei ferestre, care sa iti ofere cat mai multa lumina naturala .

Incalzeste-te

Un studiu recent arata ca persoanele care petrec mult timp la temperaturi scazute sunt mai depresive. Incearca sa stai in locuri calduroase si sa consumi bauturi si alimente calde. Poarta haine si incaltaminte confortabile si calduroase.

Mananca sanatos

O alimentatie sanatoasa stimuleaza starea de bine , iti ofera energie si previne acumularea de kilograme in plus in sezonul rece. Incearca sa iti invingi poftele de carbohidrati precum pastele sau cartofii prajiti prin consumul de fructe si legume proaspete. De asemenea, include in dieta si suplimente de vitamina D. Surse importante de vitamina D sunt uleiul de peste si ouale.

Apuca-te de un hobby nou

Activitatile care te vor tine ocupat sunt o buna metoda de a preveni si indeparta depresia din sezonul rece. Poti practica orice hobby care iti face placere. Joaca carti, citeste, picteaza, mergi la sala de sport sau scrie pe blog.

Poti de asemenea sa mergi la seri de karaoke sau diverse , alaturi de prietenii tai. Toate aceste activiti te vor ajuta sa te concentrezi si sa uiti de grijile cotidiene.

Iesi cu prietenii

Socializarea este extrem de benefica pentru santatea mentala. Nu iti indeparta prietenii si accepta invitatiile lor la diverse evenimente. Chiar daca stai putin la aceste evenimente, te vei simti mai bine si iti vei schimba treptat perceptia despre viata.

Mergi la psiholog

Ajutorul specializat, oferit de medicii psihologi, te va ajuta sa treci mai usor peste momentele dificile. Psihologii iti vor oferi sfaturi pretioase despre cum sa invingi stresul zilnic si sa gasesti resurse interioare pentru o viata placuta.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare