Boli

#depresie #bulimie #tulburare bipolara #gwyneth paltrow #catherine-zeta jones #tulburari mentale

Celebritatile si tulburarile lor mentale

Tulburarile mentale sunt dereglari functionale ale creierului, ce pot fi ereditare sau se pot dezvolta ca urmare a unui eveniment neplacut. Peste o treime din populatia totala a lumii sufera de tulburari mentale. Si vedetele au probleme din cauza acestor suferinte, pe care incearca sa le tina sub control, deoarece sanatatea mentala poate imbunatati starea generala de bine si previne astfel aparitia altor boli. Iata cateva dintre persoanele publice care se confrunta cu aceste tulburari.

Tulburare bipolara

Jimi Hendrix a suferit de tulburare bipolara, afectiune care se caracterizeaza prin schimbari extreme de dispozitie, de la depresii severe pana la episoade maniacale. Persoanele care sufera de tulburarea bipolara tind sa aiba o dispozitie euforica, sa fie hiperactive, agitate si nu simt nevoia de a dormi.

Printre celebritatile care au recunoscut ca sufera de tulburare bipolara se numara si Robin Williams, Mel Gibson, Carrie Fisher, Axl Rose si Jim Carrey.


Catherine Zeta-Jones a fost diagnosticata cu tulburare bipolara tip II. Aceasta este o forma mai usoara a acestei tulburari, persoana care sufera de tulburare bipolara tip II nu ajunge sa aiba episoade maniacale.

Depresie

Gwyneth Paltrow a fost diagnosticata cu depresie dupa moartea tatalui sau. Cei care sufera de sindromul de stres posttraumatic manifesta un risc mai mare de a dezvolta depresie. Depresia se trateaza de cele mai multe ori cu medicamente antidepresive.


Actrita Emma Thompson a fost diagnosticata cu depresie clinica, avand simptome specifice, cum ar fi tristete, pierderea chefului de viata, oboseala si aparitia sentimentului de inutilitate pe parcursul a doua saptamani.


Despre presedintele Abraham Lincoln se spune ca ar fi suferit de depresie severa in mare parte a vietii. In familia lui, mai multe persoane au suferit de tulburari de dispozitie.


Actrita Brooke Shields, mama a doua fetite, a fost diagnosticata cu depresie postpartum - conditie medicala severa ce poate aparea in primele luni dupa nastere. Shields a fost diagnosticata cu depresie postpartum dupa nasterea primei fetite si, mai tarziu, a scris o carte in care povesteste experienta ei.
 

Bulimie

Elton John s-a confruntat si el cu tulburari mentale. El a avut probleme cu abuzul de substante si a suferit de bulimie - tulburare de alimentatie caracterizata printr-o necesitate necontrolabila de a manca foarte mult si eliminarea alimentelor prin varsaturi sau prin folosirea laxativelor. Persoanele bulimice nu vor sa se ingrase. Principalele cauze ale bulimiei sunt de ordin psihologic.



Printesa Diana a suferit, de asemenea, de bulimie. Tulburarile de alimentatie pot fi cauzate de factori biologici, sociali sau psihologici. Foarte des, comportamentul bulimic apare pentru a combate depresia.

Tulburare obsesiv-compulsiva

Fotbalistul David Beckham sufera de tulburarea obsesiv-compulsiva. O persoana care sufera de aceasta maladie se blocheaza mental intr-un model de ganduri si comportamente repetitive, care adesea sunt lipsite de sens si suparatoare. David Beckham este obsedat de numaratul obiectelor, de ordinea si simetria lucrurilor etc.

De aceasta tulburare sufera si alte celebritati, precum Woody Allen si Harrison Ford.


Sursa foto: fanpop.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare