Boli

#boala lyme #borelioza #muscatura capusa #probleme neurologice

Ce trebuie sa stii despre boala Lyme sau borelioza

Boala Lyme sau borelioza este o afectiune severa, cauzata de muscatura de capusa , care transmite astfel o bacterie periculoasa. Este indicat sa eviti zonele cu padure si iarba inalta, sa te protejezi prin purtarea de haine care sa acopere cat mai bine pielea si sa mergi la medic imediat.
 

Ce este boala Lyme


Boala Lyme este transmisa prin muscatura de capusa si este cauzata de bacteria Borrelia burgdorferi. Capusele, care se hranesc cu sangele de animal sau de om, adapostesc aceasta bacterie pe care o raspandesc mai departe.

Aceasta boala este mai des intalnita in zonele cu paduri si multa iarba. Daca aceasta boala este depistata si tratata la timp cu antibiotice sunt mari sanse sa te refaci complet. In stadii mai avansate, raspunsul la tratament este incetinit, insa majoritatea persoanelor care sunt sunt tratate cu antibiotice isi revin complet.
 

Simptomele bolii Lyme


Simtpomele bolii Lyme sunt insa implica mai multe sisteme ale orgnismului uman. Pielea, incheieturile sau sistemul nervos sunt cel mai adesea afectate.

Iata principale semne:

Urticarie. Cu cateva zile sau chiar luni inainte de a avea alte simptome, o umflatura mica si rosie poate aparea in locul muscaturii. In cateva zile, roseata se va extinde. Pot aparea chiar mai multe astfel de pete rosii pe piele, ceea ce indica dezvoltarea bacteriilor in vasele de sange.

Simptome de gripa. Febra, frisoanele, durerile musculare sau de cap sunt semne ale acestei boli care pot insoti petele rosii de pe piele.

Dureri articulare. Daca infectia cu acesta bacterie nu este tratata la timp, poate duce la inflamatii si dureri severe de incheieturi. Cei mai afectati vor fi genunchii.

Probleme neurologice . In unele cazuri, inflamatiile membranei care inconjoara creierul duc la paralizarea temporara a unei parti a fetei. De asemenea, pot aparea si dificultati de miscare.

Trebuie sa mergi la medic imediat dupa ce ai simtit ca ai fost muscat de capusa. Tratamentele pentru boala Lyme sunt foarte eficiente in primele stadii.
 

Cauzele bolii Lyme


Bacteria Borrelia burgdorferi este purtata in special de capuse. Acestea sunt insecte de mici dimensiuni, maronii, de cele mai multe ori dificil de depistat. Capusele se ataseaza de o gazda si se hranesc cu sangele acesteia pana cand isi multiplica dimensiunea.

Atunci cand se hranesc cu sange, capusele transmit gazdei bacteriile. De obicei, se hranesc cu sange de soareci, pasari, caprioare, insa se hranesc si cu sange de oameni, caini, pisici sau cai. Traiesc in zone cu copaci si iarba inalta si sunt mult mai active in timpul verii.

Daca depistezi o capusa, este indicat sa o indepartezi cat mai repede si sa mergi imediat la spital.
 

Complicatiile bolii Lyme


Netratata, boala Lyme poate duce la:

  • inflamatii cronice ale incheieturilor;
  • probleme neurologice precum neuropatie;
  • paralizie;
  • pierderea temporara a memoriei;
  • ritm cardic neregulat.


Cum sa previi boala Lyme

  • cand mergi in zone de padure sau cu iarba inalta paorta pantaloni lungi si tricouri cu maneca lunga;
  • foloseste insecticide cand ajungi zone cu iarba mare;
  • daca ai curte, curat-o bine si evita sa aduni la un loc diverse obiecte;
  • controleaza daca capusele nu s-au atasat de tine si indeparteaza-le imediat;
  • mergi la medic daca ai suspiciuni.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului