Boli

# dureri spate #spate #durere

Ce provoaca durerile de spate si cum le putem remedia?

Durerile de spate afecteaza milioane de oameni in intreaga lume avand diverse cauze si manifestari. De la stilul de viata sedentar la leziuni sau conditii medicale, acestea pot influenta calitatea vietii si pot afecta orice persoana indiferent de varsta. Durerile de spate sunt un disconfort fizic care apar de-a lungul coloanei vertebrale si pot fi cauzate de accidente, activitate inadecvata si unele afectiuni medicale.

 

Durerea lombara este al doilea cel mai frecvent motiv pentru care oamenii se prezinta la medic,  a cincea cauza de spitalizare si al treilea cel mai frecvent motiv pentru o interventie chirurgicala, impactul socio-economic fiind unul major. Lombalgia reprezinta un simptom, avand cauze complexe, implicand afectarea musculara, articulara, vertebrala si/sau a structurilor spinale si nervilor periferici.

Odata cu inaintarea in varsta, majoritatea persoanelor sunt expuse riscului de a se confrunta cu dureri de spate. De asemenea, sunt expuse unui risc mai mare persoanele care: nu fac exercitii fizice, au artrita; sunt supraponderale, ridica folosind spatele in loc de picioare; sufera de anxietate sau depresie si fumatorii. In functie de afectiune, durerea resimtita poate fi constanta, surda, brusca, ascutita sau arzatoare, iar tratamentul variaza, in functie de cauza si severitate.

Dr. Ovidiu Cristian Chiriac, Asistent Universitar UMF dr. Carol Davila,  medic primar medicina fizica recuperare medicala si balneologie explica simptomele durerii de spate, diferitele cauze, factorii de risc si optiunile de tratament.

„Radiculopatia coloanei lombare este una dintre cele mai frecvente afectiuni neuromusculare intalnite si principala cauza de dizabilitate in lumea dezvoltata cauzand costuri de asistenta medicala de miliarde de dolari anual.  Procentul persoanelor care sufera din cauza durerii lombare, precum si costul tratamentului, au suferit o crestere constanta in ultimii 30 de ani. Radiculopatiile de cauza discala reprezinta 36.7% din totalul afectiunilor coloanei lombare. Printre leziunile sistemului nervos periferic, radiculitele lombo-sacrale constituie 70%. Sindroamele radiculare sunt prezente la 37,4% dintre bolnavii cu modificari degenerative distrofice ale discurilor intervertebrale. Radiculopatiile discogene produc cel mai inalt procent de invaliditate. Afectarea persoanelor de varsta tanara (25 – 45 ani) in maxima activitate fizica si intelectuala confirma importanta medico – sociala a problemei. Pierderea temporara a capacitatii de munca este determinata cel mai frecvent de anumite dereglari la nivel lombar, manifestate clinic prin dureri lombare. Una din cele mai frecvente cauze ale durerii lombare este hernia de disc, aceasta afectand 1/3 din populatia cu varsta mai mare de 20 ani, iar in 3% din cazuri este observata si implicarea radiculara. Hernia de disc lombara reprezinta o patologie foarte complexa, provocand dureri lombare, deficite motorii, precum si probleme sfincteriene. Totodata, aceasta implica si un cost social al tratamentului atat medical, cat si chirurgical destul de ridicat. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), hernia de disc lombara reprezinta principala cauza de incetare a activarii persoanelor tinere in campul muncii, fiind totodata si principala cauza de radiculopatie.”

Simptomele si cauzele durerii de spate

Durerea lombara este un simptom care sta la baza mai multor sindroame in patologia coloanei lombare. Cele mai multe cazuri au un debut lent ca urmare a unor factori externi, precum domeniul de activitate ( munca grea din constructii, transporturi, etc), dar si a unor factori interni, precum antecedente familiale, inaltime mai mare, excesul de greutate, stilul de viata sedentar, tuse cronica, etc.

Durerile de spate pot varia de la un usor disconfort pana la dureri severe. Pot fi localizate intr-un singur loc sau pot radia in alte zone ale spatelui si corpului. Simptomele comune ale durerii de spate includ: senzatie de durere; incapacitatea de a sta drept; flexibilitate limitata; durere care radiaza in jos pe fese, sold sau picior; durere ascutita, intepatoare; intensificarea durerii la aplecare, ridicare, rasucire, stat in picioare sau mers.

„Radiculopatia lombara poate include un set de sindroame neurologice cauzate in principal de compresia radacinilor nervoase la nivelul emergentei acestora din coloana vertebrala lombara la diferite niveluri. Radiculopatia lombara este una dintre cele mai intalnite probleme de sanatate publica cu o prevalenta estimata la 3 – 5% din populatie, afectand in acelasi timp atat femeile, cat si barbatii. Mecanismul de aparitie a radiculopatiei lombare este unul complex datorita reperelor anatomice de la acest nivel. Astfel, radacinile nervoase “calatoresc” in canalul lombar de la nivelul L1 – L2 sub forma unui grup denumit “Coada de cal”. Ele pot fi afectate pe traseul lor prin sacul dural de o singura compresie datorata unui disc intervertebral protruzionat sau contactului cu osteofitoza marginala a vertebrelor degenerate artrozic. Cel mai important factor care conduce la aparitia radiculopatiei lombare este hernia de disc, insa, la aceasta contribuie si varsta, factorii ereditari, postura proasta, dar si anomaliile coloanei vertebrale.”, explica medicul specialist.

Atunci cand vorbim despre aparitia durerii coloanei lombare, se poate spune ca aceasta este auto-limitata rezolvandu-se in mare parte fara interventii. Durerile de spate sunt clasificate in functie de durata, astfel: durere acuta sau durere de scurta durata (cateva zile pana la patru saptamani); durere subacuta ( intre patru pana la douasprezece saptamani) si durere cronica sau durere pe termen lung ( trei luni sau mai mult). Cercetarile efectuate arata ca aproximativ 50% dintre aceste cazuri sunt rezolvate in termen de una pana la doua saptamani, iar in 90% dintre cazuri se rezolva intre 6 pana la 12 saptamani. 

Diagnostic si tratament pentru durerile de spate

Pentru a evalua si diagnostica corect durerea de spate, medicul specialist are nevoie de toate informatiile de la simptome, istoric de sanatate si stil de viata, urmate in cele mai frecvente cazuri de  teste imagistice, cum ar fi tomografia computerizata (CT), imagistica prin rezonanta magnetica (RMN), mielografia si radiografia, toate ofera imagini detaliate ale coloanei vertebrale si tesuturilor.

„Sindromul dureros lombar sau lomboradicular (durerea lombara joasa) reprezinta cea mai frecventa suferinta neuro-musculara care afecteaza, in general, toate varstele si categoriile de populatie. Durerea lombara joasa poate sa fie cauzata de deconditionare, o rezistenta scazuta si dezechilibre la nivelul anumitor grupe musculare. Din aceasta cauza, este important sa se identifice orice tipar de miscare ineficient sau anormal ce controleaza miscarile coloanei si pozitia pelvisului. Anamneza si un examen clinic realizate amanuntit trebuie sa stabileasca daca durerea este articulara sau non-articulara, acuta sau cronica, persistenta sau migratoare, de asemenea este necesar sa se identifice modalitatea de iradiere si tipul de durere (mecanica sau inflamatorie). Durerea de tip mecanic este asociata cu patologia de tip degenerativ, se caracterizeaza prin faptul ca se amelioreaza la repaus, se insoteste de redoare matinala sub 30 de minute si nu se insoteste de manifestari inflamatorii locale. Medicatia utilizata reprezinta un aspect important, fiind uneori factor agravant, in unele situatii. Scopul anamnezei, in afara de a stabili diagnosticul functional, este si de a explora perspectivele pacietului si experientele legate de boala.”

Cauza durerii tale de spate determina tratamentul, iar acesta poate consta in: comprese calde & reci, exercitii de stretching, medicamente ( antiinflamatoare), substante topice ( creme, plasturi, spary-uri), acupunctura, masaj, terapii laser, ultrasunete, fizioterapie, kinetoterapie, tehnici de eliberare a muschilor, muschilor spatelui si tesuturilor moi, injectii localizate, interventii chirurgicale noninvazive sau minim invazive si interventii chirurgicale majore.

„Studiile care au vizat aplicarea unor diverse tratamente in radiculopatiile coloanei lombare, in special in faza de debut initiala a bolii, au aratat ca acestea au o eficacitate limitata. Tratamentele cel mai frecvent prescrise, cum sunt medicamentele, kinetoterapia si manipularile, au atins, in cursul studiilor clinice de mari dimensiuni, imbunatatiri de doar 10 sau 20 de puncte din cele 100 ale scalei analog-vizuale pentru durere . Programul trebuie proiectat pe baza starii generale a pacientului si tinand cont de simptomele acestuia. Daca nu este adaptat ar putea agrava simptomele. Kinetoterapia se poate aplica in toate stadiile evolutive ale lombosacralgiei de cauza discala, dar trebuie individualizata in functie de forma clinica. O clasificare, care sa permita sintetizarea mijloacelor de tratament, este utila pentru a orienta terapeutul. Examenul clinic va preciza perioada in care se situeaza pacientul: acuta, subacuta, cronica sau remisie . Tratamentul radiculopatiei coloanei lombare in faza cronica sau in remisie cuprinde mijloace specifice si nespecifice, precum: exercitii fizice ( active, active sub forma de rezistenta, sub forma mobilizarilor autopasive si de tip stretching static); masaj; ergoterapie (readaptare a conditiilor de functionare a coloanei vertebrale lombare); electroterapie (se utilizeaza diverse forme de curenti: curent galvanic, curenti cu impulsuri de joasa frecventa, medie sau inalta, curenti electromagnetici – magnetodiafluxul, laserterapia si ultrasunetul) si hidrokinetoterapia (efectuarea unor exercitii in apa).”, recomanda Dr. Ovidiu Cristian Chiriac, Asistent Universitar UMF dr. Carol Davila,  medic primar medicina fizica recuperare medicala si balneologie.

Durerile lombare pot fi o provocare majora. Adoptarea unui stil de viata activ, mentinerea unei posturi corecte si constientizarea factorilor care pot contribui la durerile de spate sunt pasi esentiali pentru mentinerea sanatatii coloanei vertebrale. Daca durerile de spate persita si va afecteaza viata de zi cu zi, consultarea unui medic specialist este cruciala pentru diagnostic si tratament adecvat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare