Boli

#tuse #reflux gastro-esofagian #alergie #raceala

Ce poate ascunde tusea?

In momentul in care tusesti, primul lucru care iti trece prin minte este raceala. Insa, nu in toate cazurile o criza de tuse indica si contractarea unui virus. Inainte de a lua un medicament antitusiv, incearca sa gasesti adevarata cauza care ti-a provocat crizele de tuse.

In principiu, tusea este o reactie necesara organismului, functia principala fiind aceea de a evacua tot ce blocheaza aparatul respirator. Este cunoscuta ca fiind un simptom al bolilor respiratorii sezoniere precum raceala, gripa sau al afectiunilor pulmonare cronice (tuberculoza si cancerul pulmonar), dar poate sa semnaleze si afectiuni precum insuficienta cardiaca sau alergia.

In peste 90% dintre cazuri, tusea este cauzata de o afectiune care trebuie urgent tratata.

Cauze posibile ale tusei

  • Daca tusesti noaptea, pentru ca te irita gatul si vocea iti este ragusita, tusea poate ascunde un reflux gastro-esofagian;
  • Daca tusesti in mod special noaptea si mai ales daca ai nasul infundat, poate fi vorba de o alergie la acarieni. De asemenea, tusea din timpul noptii semnaleaza existenta astmului;
  • Tusea la o persoana de varsta a treia care tuseste noaptea poate fi simptomul unei insuficiente cardiace;
  • Daca tusea se declanseaza la efort, este insotita de respiratie ingreunatata si expectoratii, poate fi vorba de o problema bronsica de tipul bronho-pneumopatiei obstructive;
  • Oboseala fizica si psihica poate de asemenea sa provoace accesele de tuse;
  • Pe fond pisihic, inregistrata in special la copiii mai mari de 5 ani si adolescenti, mai poate aparea si tusea psihogena. Aceasta forma de tuse seaca nu raspunde la niciun tratament medicamentos. Totusi, terapia comportamentala bazata pe metode de relaxare si exercitii de respiratie se dovedeste a fi eficienta.

Cand este bine sa consulti medicul

Orice tuse cronica , adica tusea care persista mai mult de 8 zile, trebuie sa-ti semnaleze o problema de sanatate si faptul ca este timpul sa mergi la medic. Consulta de asemenea medicul si daca tusea te oboseste sau te impiedica sa dormi.

Mentioneaza-i doctorului daca urmezi un tratament pentru o anumita boala sau daca iei ocazional anumite medicamente.

Daca tusea este doar simptomul unei raceli usoare, aceasta va disparea in mod natural.

Remedii naturale contra tusei

Samburi de struguri. Samburii de struguri sunt un remediu naturist pentru tratamentul tusei. Acestia tonifica plamanii si actioneaza ca un expectorant. Un pahar de suc de struguri amestecat cu o lingurita de miere este foarte eficient in tratarea tusei.

Migdale. Migdalele sunt eficiente impotriva tusei uscate. Pune intr-un pahar cu apa la inmuiat 10 migdale si lasa-le pe parcursul noptii. Dupa aceea, ele trebuie sa se zdrobeasca astfel incat sa poti forma o pasta. Poti adauga peste aceasta putin zahar.

Ceaiuri. Bea cat mai multe ceaiuri impotriva tusei - cimbru, eucalipt, ceapa - la care sa adaugi miere.

Bomboane impotriva tusei. Achizitioneaza-ti de la farmacie bomboane speciale impotriva tusei (sunt pe baza de amestec de plante).

Muguri de brad . Mugurii de brad sunt foarte recomandati in caz de tuse gratie actiunii lor expectorante si se folosesc ca ingredient de baza pentru mai multe medicamente. Consumul de ceai din muguri de brad de doua-trei ori pe zi permite o vindecare rapida.

Ceapa. Pentru a scapa de tuse, ceapa cruda se dovedeste in multe cazuri foarte utila. Aceasta leguma are ca efect calmarea iritatiilor de la nivelul gatului. Ceapa trebuie taiata in bucati mici sau stoarsa pentru a se putea extrage sucul. O lingurita din acest suc se combina cu o lingura de miere si se lasa timp de 5-6 ore. Acest amestec trebuie consumat de doua ori pe zi, timp de trei zile.

Lamaie. Acest fruct exotic este un remediu foarte raspandit deoarece permite calmarea tusei intr-un timp scurt. Pune la fiert o cana de apa, adauga coaja a doua lamai si lasa sa se infuzeze cateva minute. Adauga miere si bea infuzia calda.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare