Boli

#dezavantaje aspirina #aspirina administrare #efecte aspirina #aspirina #acid acetilsalicilic

Aspirina, la control! Avantaje si dezavantaje

Aspirina este prima noastra optiune cand ne confruntam cu dureri, febra sau inflamatii. Acidul acetilsalicilic, cum este cunoscuta aspirina in termeni de specialitate, mai are si alte beneficii, dar si contraindicatii. Tu stii cum se administreaza corect?

 

Pe langa analgezic, antipiretic si antiinflamator, aspirina este si anticoagulant. „Aspirina este eficace in profilaxia accidentelor vasculare la bolnavii cu cardiopatie ischemica. In acest scop se administreaza doze foarte mici: sub 100-70 mg, o data pe zi sau de doua-trei ori pe saptamana”, a declarat profesorul doctor Ion Fulga, seful Catedrei de Farmacologie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti, pentru Adevarul.

Cum se administreaza corect

Aspirina poate crea serioase neplaceri, daca este luata in doze mari. Cele mai mari riscuri sunt produse atunci cand aspirina este utilizata ca antiinflamator. In schimb, cand este administrata pentru prevenirea infarctului si accidentelor vasculare cerebrale, efectele adverse sunt absente.

Pentru calmarea durerii si scaderea febrei, aspirina se utilizeaza doze moderate: 300-500 mg acid acetilsalicilic/doza. Pentru efectul antiinflamator se administreaza 2 grame de acid acetilsalicilic/24 de ore.

Profesorul doctor Ion Fulga te sfatuieste sa spui adio aspirinei daca ai afectiuni gastrointestinale, mai ales ulcer gastrointestinal, caruia ii intarzie vindecarea sau favorizeaza aparitia complicatiilor (hemoragii digestive). Chiar si daca nu ai astfel de probleme, este bine sa nu iei aspirina pe stomacul gol.

In plus, „aspirina e bine sa nu fie utilizata la copii si adolescenti febrili, pentru ca daca febra este cauzata de gripa, aspirina poate produce un efect advers numit sindrom Reye. Aceasta este o boala mortala, dar din fericire foarte rara, sub un caz la 1 milion de utilizatori”.

Sursa foto: Hepta

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului